Gebruikers toevoegen aan Qlik Cloud

De persoon die de tenant maakt, is de eigenaar van het serviceaccount. Als u de eigenaar van het serviceaccount bent, bent u ook de eerste tenantbeheerder en de enige gebruiker die toegang heeft tot de tenant. Voeg meer gebruikers toe door uitnodigingen via e-mail te sturen of door een identiteitsprovider te configureren.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business en Qlik Cloud Government. Als u een abonnement hebt voor de Standard-, Premium- of Enterprise-editie van Qlik Cloud Analyse of Qlik Cloud Gegevensintegratie, raadpleegt u Gebruikers beheren - Capaciteitsgebaseerde abonnementen.

U kunt gebruikers toevoegen door een identiteitsprovider (IdP) te configureren, of door individuele e-mailuitnodigingen te versturen, maar niet allebei. Wanneer u echter overschakelt van de uitnodigingsoptie naar een configuratie met een identiteitsprovider, blijft de uitnodigingsoptie beschikbaar totdat de identiteitsprovider geactiveerd is.

InformatieBeheerders moeten ervoor zorgen dat gebruikers kunnen voldoen aan de vereisten van Qlik Cloud. Ga voor meer informatie naar Systeemvereisten en ondersteunde browsers.

Gebruikers toevoegen met behulp van een identiteitsprovider

Als u een IdP hebt, kunt u een IdP-configuratie maken onder Identiteitsprovider in de Beheerconsole.

Zie Identiteitsproviders voor het instellen van een identiteitsprovider.

Gebruikers toevoegen via e-mailuitnodigingen

Om een uitnodiging via e-mail te kunnen versturen, moet u tenantbeheerder zijn. U kunt gebruikers uitnodigen om lid te worden van de tenant door e-mailuitnodigingen te versturen vanuit het deelvenster Gebruikers van de Beheerconsole of vanuit uw menu Gebruikersprofiel. In het uitnodigingsvenster kunt u meerdere e-mailadressen gescheiden door een komma of spatie opnemen in een lijst. Als de gebruiker de e-mailuitnodiging ontvangt, kunnen ze lid worden van de tenant door op een koppeling in de e-mail te klikken. De koppeling is voor een beperkte periode geldig. De koppeling verwijst de gebruiker naar een registratiepagina.

U kunt de uitnodigingsstatus bekijken onder Gebruikers > Alle gebruikers in de Beheerconsole. Selecteer Uitnodigingen in behandeling in de linker vervolgkeuzelijst of selecteer Uitnodigingen in behandeling in de kolom Status. Ga met de cursor op de uitnodiging staan om de vervaldatum te bekijken. Uitnodigingen die zijn verlopen worden rood weergegeven in de tabel. Nadat de gebruiker zich heeft geregistreerd, verandert de status in actief. Desgewenst kunt u de uitnodiging verwijderen of opnieuw versturen. Als u de uitnodiging verwijdert, kan de gebruiker zich niet registreren, zelfs niet als de link nog niet is verlopen.

Uitnodigingen in behandeling in het deelvenster Gebruikers in de Beheerconsole

Deelvenster Gebruikers gefilterd op Uitnodigingen in behandeling
TipVoor een visuele demo van het toevoegen van gebruikers gaat u naar Gebruikers uitnodigen voor Qlik Cloud

Een gebruiker toevoegen met een uitnodiging via e-mail

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers en klik op Uitnodigen.
  2. Voer de e-mailadressen in van de gebruikers die u wilt uitnodigen en klik vervolgens op Uitnodigen.

Informatie

U kunt een uitnodiging uit de Beheerconsole verwijderen.

3. De uitgenodigde gebruikers worden weergegeven in de tabel in het deelvenster Gebruikers.

Gebruikers beheren in de Beheerconsole

Als er gebruikers aan de tenant worden toegevoegd, worden ze getoond onder Gebruikers > Alle gebruikers in de Beheerconsole.

U kunt zoeken naar gebruikers op basis van naam, e-mailadres, gebruikers-id of IdP-onderwerp. Bij het zoeken naar gebruikers-id en IdP-onderwerp moet een exacte overeenkomst gevonden worden. Ga met de aanwijzer op het informatiepictogram Informatie in de kolom Naam staan om de gebruikers-id en het IdP-onderwerp te bekijken. Het IdP-onderwerpveld kan worden gebruikt om gebruikers van elkaar te onderscheiden als de namen identiek zijn en het e-mailveld niet zichtbaar is.

Voor elke gebruiker in de tabel klikt u op Meer om een menu te openen voor het toewijzen en verwijderen van beveiligingsrollen, het wijzigen van gebruikersrechten, het activeren of deactiveren van gebruikers, eventuele mobiele toegang in te trekken en gebruikers te verwijderen.

Gebruikersstatussen

Elke gebruiker heeft een status naargelang hij een volledig geregistreerde gebruiker is, een gebruiker die is uitgenodigd maar nog niet is geregistreerd, of een gebruiker die is uitgeschakeld. U kunt in de vervolgkeuzelijst een status kiezen waarop u wilt filteren.

Vervolgkeuzelijst Gebruikersstatus

Vervolgkeuzelijst met statussen in deelvenster Gebruiker
Gebruikersstatussen
Status Beschrijving
Actief De gebruiker is volledig geregistreerd. De gebruiker kan het product gebruiken volgens de aan hem/haar toegewezen gebruikersrechten en rollen. Ga voor meer informatie naar Gebruikersrechten toewijzen en Beveiligingsrollen toewijzen.
Uitgeschakeld

Het gebruikersrecht is verwijderd en de gebruiker heeft niet langer toegang tot zijn of haar account of het product. Alle waarschuwingen waarvan de betreffende gebruiker de eigenaar is, worden uitgeschakeld.

Ingericht De gebruiker is ingericht door de SCIM-connector maar is nog niet geregistreerd. U kunt rollen toewijzen aan groepen ingerichte gebruikers en de groepen toevoegen aan ruimten. Ga voor meer informatie naar Gebruikers en groepen inrichten met SCIM.

Uitnodigingen in behandeling

De gebruiker is uitgenodigd, maar heeft zich nog niet geregistreerd. Er is een gebruikers-id gemaakt, maar er is nog geen recht toegewezen.
Wezen

Er is aan de gebruiker een recht toegewezen aan zijn of haar IdP-onderwerp van de licentieservice. De gebruiker heeft zich nog niet geregistreerd en er is geen gebruikers-id gemaakt.

Aangevraagd

De gebruiker wordt uitgenodigd voor de tenant, maar het aantal gebruikers overschrijdt de limiet van het abonnement. De gebruiker heeft geen toegang tot het product tot de beheerder ofwel meer gebruikersrechten toevoegt of toegang bij andere gebruikers weghaalt waardoor er rechten vrijkomen voor de aangevraagde gebruikers.

Een gebruiker uit de tenant verwijderen

U kunt actieve gebruikers of gebruikers in behandeling verwijderen uit de sectie Gebruikers van de Beheerconsole. Door het verwijderen van een actieve gebruiker komt er gebruikersrecht vrij dat u aan een andere gebruiker kunt toewijzen. Het verwijderen van een gebruiker waarvan de uitnodiging nog in behandeling is, verwijdert het gebruikersrecord uit het systeem zodat ze zich ook niet meer kunnen registreren via de e-mailuitnodiging. U kunt één gebruiker per keer verwijderen.

Een gebruiker verwijderen

Doe het volgende:

1. Open de sectie Algemene koppelingen in de Beheerconsole.

2. Klik uiterst rechts op de knop Pictogram drie punten in de rij van de gebruiker die u wilt verwijderen.

3. Selecteer Verwijderen om een bestaande gebruiker te verwijderen of Uitnodiging verwijderen om een genodigde te verwijderen.

4. Bevestig de verwijdering.

InformatieU kunt niet uzelf als gebruiker verwijderen.

Wat gebeurt er als u een gebruiker verwijdert

Het verwijderen van een gebruiker heeft diverse gevolgen die verder gaan dan alleen het verwijderen van de gebruiker uit de Beheerconsole. In deze sectie wordt uitgelegd wat er gebeurt met de gebruikersinformatie, gegevens en accountinformatie als een gebruiker wordt verwijderd.

Wat gebeurt er met de gebruikersinformatie van verwijderde gebruikers

Als u een geregistreerde tenantgebruiker verwijdert, worden alle persoonlijk identificeerbare gegevens verwijderd. In de Beheerconsole, in de sectie Gebruikers, staat de kolom Status voor een geregistreerde gebruiker op Actief of Uitgeschakeld. Als een gebruiker wordt verwijderd terwijl hij bij de tenant is aangemeld, wordt de gebruikerssessie opgeheven.

Wat gebeurt er met een verwijderde gebruiker die onderdeel is van een IdP

Als u uw eigen identiteitsprovider gebruikt, voorkomt het opheffen van de gebruikerssessie van de verwijderde gebruiker niet dat deze opnieuw kan inloggen. Als de gebruiker probeert in te loggen, wordt er een nieuw tenantgebruikersrecord gemaakt. Om te voorkomen dat de gebruiker kan inloggen, moet de gebruiker eerst van de identiteitsprovider worden verwijderd. Als u uw eigen identiteitsprovider hebt geconfigureerd, kunt u de gebruiker zelf verwijderen.

Wat gebeurt er met het Qlik Account van een verwijderde gebruiker

Gebruikers met een Qlik Account kunnen zich na uit de tenant verwijderd te zijn niet aanmelden, totdat ze opnieuw worden uitgenodigd. Als u een gebruiker van een tenant verwijdert, wordt de gebruiker niet verwijdert uit Qlik Account.

Wat gebeurt er met gegevens zonder eigenaar

Als een gebruiker wordt verwijderd, hebben zijn ruimtes en apps geen eigenaar meer. De inhoud die aan de gebruiker is gekoppeld, wordt niet verwijderd. Een tenantbeheerder kan nieuwe eigenaars aan ruimtes toewijzen die eerder eigendom van de gebruiker waren. In de sectie Ruimtes van de Beheerconsole vindt u een knop waarmee u de eigenaars kunt wijzigen.

• Gebruiker is niet langer beschikbaar in de tenant.
  • API-sleutels voor de verwijderde gebruiker worden ingetrokken.
  • Gebruikerstoewijzing is vrij gemaakt voor opnieuw toewijzen.
  • Aan ruimtes moet een nieuwe eigenaar worden toegewezen.
  • Apps hebben niet langer een eigenaar.
  • Als de gebruiker eigenaar is van een laadschema, moet een andere gebruiker eigenaar worden van het laadschema (of een nieuw laadschema maken), anders mislukken de geplande ladingen.
  • De auditlogs in de Beheerconsole bevatten details van het verwijderen van de gebruiker.
  • Meldingen worden verwijderd.
  • Waarschuwingen waar de gebruiker de eigenaar van is, worden verwijderd.