Gebruikers en groepen inrichten met SCIM

SCIM (System for Cross-Identity Management) is een open standaard voor het automatiseren van de uitwisseling van de gebruikersgegevens tussen identiteitsproviders en bedrijfstoepassingen. Het vereenvoudigt het beheer van gebruikers door een gemeenschappelijke API te bieden voor het aanmaken, bijwerken en verwijderen van gebruikersaccount in verschillende systemen.

Wat SCIM doet

SCIM biedt een gestandaardiseerde manier voor het communiceren en uitwisselen van gebruikersgegevens tussen IT-systemen. Met SCIM kunt u het volgende doen:

• Een nieuwe gebruiker aanmaken in het ene systeem en dezelfde gebruiker automatisch inrichten in een ander systeem.

• De gebruikersgegevens in het ene systeem bijwerken en die wijziging automatisch toepassen in alle andere systemen.

• Een gebruiker verwijderen uit het ene systeem en automatisch ook verwijderen uit alle andere systemen.

Door het beheerproces van gebruikers te standaardiseren, maakt SCIM het gemakkelijker om gebruikers in verschillende IT-systemen te beheren en reduceert het de kans op fouten of afwijkingen in de gebruikersgegevens.

Hoe SCIM werkt

SCIM definieert een reeks REST API's die kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens uit te wisselen. Die API's ondersteunen standaard bewerkingen zoals aanmaken, lezen, bijwerken en verwijderen, om gebruikers in verschillende systemen op consistente manier te kunnen beheren.

SCIM legt ook een standaard gegevensmodel vast voor het weergeven van gebruikersgegevens, met basisgegevens zoals naam en e-mailadres maar ook complexere gegevens zoals groepen en rollen.

Waarom zou u SCIM gebruiken?

SCIM biedt meerdere voordelen voor organisaties die meerdere gebruikersgegevens in diverse systemen moeten beheren:

• Eenvoudiger gebruikersbeheer: SCIM maakt het gemakkelijk om gebruikers te beheren door een gemeenschappelijk API aan te bieden voor het aanmaken, bijwerken en verwijderen van gebruikers in verschillende systemen.

• Consistente gebruikersgegevens: SCIM zorgt ervoor dat alle gebruikersgegevens consistent zijn in alle systemen, zodat er minder kans bestaat op fouten of afwijkingen.

• Betere beveiliging: Door de uitwisseling van gebruikersgegevens te automatiseren, reduceert SCIM het aantal handmatige processen, die mogelijk gevoelig zijn voor fouten of schending van de beveiliging.

• Betere gebruikerservaring: Met SCIM kunnen gebruikers vlotter de informatiebronnen bereiken die ze nodig hebben, omdat in alle systemen dezelfde gebruikerservaring wordt aangeboden.

SCIM-versies die compatibel zijn met Qlik Cloud

Qlik Cloud is compatibel met SCIM 2.0.

SCIM-connectoren die werken met Qlik Cloud

Qlik Cloud ondersteunt Microsoft Entra ID (voorheen Azure AD).

Wf-noteGa aan de slag door de deze stappen uit te voeren

In deze sectie van de Help vindt u een stapsgewijs overzicht waarin u ziet hoe u aan de slag kunt gaan met Gebruikers en groepen inrichten met SCIM.

De stappen bekijken

Bronnen

Voor meer informatie over SCIM en Microsoft Entra ID SCIM gaat u naar: