Gebruikers verwijderen

U kunt gebruikers verwijderen uit de sectie Gebruikers van de Beheerconsole. Door het verwijderen van een actieve of uitgeschakelde gebruiker komt er gebruikersrecht vrij dat u aan een andere gebruiker kunt toewijzen. Het verwijderen van een gebruiker waarvan de uitnodiging nog in behandeling is, verwijdert het gebruikersrecord uit het systeem zodat ze zich ook niet meer kunnen registreren via de e-mailuitnodiging.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business en Qlik Cloud Government. Als u een abonnement hebt voor de Standard-, Premium- of Enterprise-editie van Qlik Cloud Analyse of Qlik Cloud Gegevensintegratie, raadpleegt u Gebruikers beheren - Capaciteitsgebaseerde abonnementen.

Als een gebruiker is verwijderd van Qlik Cloud, bijvoorbeeld als hij/zij een organisatie verlaat, hebben de bedrijfsmiddelen van deze gebruiker geen eigenaar meer. Dit kan ertoe leiden dat ladingen van apps en scripts mislukken en kan andere toegangsproblemen veroorzaken. Zorg dat u aan de ruimten, apps, scripts en gegevensverbindingen van de verwijderde gebruiker een nieuwe eigenaar toewijst om deze problemen op te lossen.

Wat gebeurt er als u een gebruiker verwijdert

Het verwijderen van een geregistreerde tenantgebruiker, een met status Actief of Uitgeschakeld, heeft diverse gevolgen die verder gaan dan alleen het verwijderen van de gebruiker uit de Beheerconsole. In deze sectie worden de verschillende aspecten behandeld die door de verwijdering worden beïnvloed, zoals persoonlijke informatie, de accountstatus en eigenaarschap van gegevens.

Gebruikersinformatie van verwijderde gebruikers

Als u een gebruiker verwijdert, worden alle persoonlijk identificeerbare gegevens verwijderd. Als een gebruiker wordt verwijderd terwijl hij bij de tenant is aangemeld, wordt zijn sessie opgeheven.

Verwijderde gebruikers die onderdeel zijn van een identiteitsprovider

Als u uw eigen identiteitsprovider gebruikt, voorkomt het opheffen van de gebruikerssessie van de verwijderde gebruiker niet dat deze opnieuw kan inloggen. Bij een aanmeldpoging na een verwijdering wordt er een nieuwe tenantgebruikersrecord gemaakt, wat mogelijk leidt tot een automatische licentietoewijzing. Verwijder de gebruiker van de identiteitsprovider om dit te voorkomen. Als u uw eigen identiteitsprovider hebt geconfigureerd, kunt u de gebruiker zelf verwijderen.

Qlik Account van verwijderde gebruikers

Gebruikers met een Qlik Account kunnen zich na uit de tenant verwijderd te zijn niet aanmelden, tenzij ze opnieuw worden uitgenodigd. Als u een gebruiker van een tenant verwijdert, wordt de gebruiker niet verwijdert uit Qlik Account.

Gevolgen van de verwijdering van een gebruiker

• De gebruiker is niet langer beschikbaar in de tenant.
  • API-sleutels die zijn gekoppeld aan de gebruiker worden ingetrokken.
  • Een gebruikersrecht kan opnieuw worden toegewezen.
  • Ruimten, apps, scripts en gegevensverbindingen moeten aan een nieuwe eigenaar worden toegewezen.
  • Als de gebruiker de eigenaar van een laadschema is, moet het eigenaarschap opnieuw worden toegewezen of er moet een nieuw schema worden gemaakt om te voorkomen dat geplande ladingen mislukken.
  • De auditlogboeken in de Beheerconsole bevatten details van het verwijderen van de gebruiker.
  • Meldingen en waarschuwingen waarvan de gebruiker eigenaar is worden ook verwijderd uit het systeem.

Eigenaarschap van ruimten en bronnen opnieuw toewijzen

De ruimten, apps, scripts en gegevensverbindingen van een verwijderde gebruiker blijven beschikbaar in de tenant, maar dan zonder eigenaar. Wijs een nieuwe eigenaar voor deze bedrijfsmiddelen toe voordat u de gebruiker verwijdert om zwevende records te voorkomen. Zorg daarnaast dat geplande ladingen een nieuwe eigenaar krijgen, anders zullen de ladingen mislukken.

Tenantbeheerders kunnen de eigenaar van ruimten wijzigen, het eigenaarschap van apps, scripts en gegevensverbindingen opnieuw toewijzen en deze bronnen verplaatsen naar andere ruimten. Analysebeheerders kunnen deze acties uitvoeren in gedeelde en beheerde ruimten, gegevensbeheerders doen dit in gegevensruimten.

Doe het volgende:

1. In de Beheerconsole gaat u naar Ruimten.

2. Gebruik het filter om de ruimten te zoeken waarvan de verwijderde gebruiker eigenaar was.

3. Klik op Meer naast een ruimte en selecteer Eigenaar wijzigen.

4. Geef een nieuwe eigenaar van de ruimte op en klik op Toepassen.

Herhaal dit proces voor apps, scripts of gegevensverbindingen op de pagina Inhoud. Voor meer gedetailleerde instructies voor het wijzigen van eigenaarschap en het beheren van laadschema's raadpleegt u de volgende onderwerpen:

TipOm de eigenaar van een gepubliceerde app te wijzigen, moet u de eigenaar van de bron-apps wijzigen en de app opnieuw publiceren. De gepubliceerde kopie van de app neem de eigenaar van de bron-app over. Als de bron-app is verwijderd, raadpleeg dan De bron-app van een gepubliceerde app is verwijderd voor meer informatie.

Een gebruiker uit de tenant verwijderen

Als tenantbeheerder kunt u gebruikers van de tenant verwijderen. U kunt slechts één gebruiker tegelijkertijd verwijderen en u kunt uzelf als gebruiker niet verwijderen. Zorg dat u de gebruiker uit uw identiteitsprovider verwijdert (indien van toepassing) en bronnen van de gebruiker voorafgaand aan de verwijdering opnieuw toewijst aan andere gebruikers.

Doe het volgende:

1. Open de sectie Algemene koppelingen in de Beheerconsole.

2. Klik uiterst rechts op de knop Pictogram drie punten in de rij van de gebruiker die u wilt verwijderen.

3. Selecteer Verwijderen om een bestaande gebruiker te verwijderen of Uitnodiging verwijderen om een genodigde te verwijderen.

4. Bevestig de verwijdering.