Gebruikersrechten toewijzen

Gebruikerstoewijzingen bepalen tot welke gebieden van de tenant gebruikers toegang hebben en welke acties zij in die gebieden kunnen uitvoeren. Tenantbeheerders kunnen een gebruikersrecht toewijzen of verwijderen vanuit de Beheerconsole.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business en Qlik Cloud Government. Als u een abonnement hebt voor de Standard-, Premium- of Enterprise-editie van Qlik Cloud Analyse of Qlik Cloud Gegevensintegratie, raadpleegt u Gebruikers beheren - Capaciteitsgebaseerde abonnementen.

Wat zijn gebruikersrechten

Als gebruikers worden toegevoegd aan de tenant, wijst u ze Professional-gebruikersrecht of Analyzer-rechten toe. Het aantal gebruikersrechten is gebaseerd op uw Qlik Cloud-abonnement. Op de startpagina van Beheerconsole kunt u zien hoeveel gebruikersrechten u beschikbaar hebt en hoeveel gebruikers u hebt gebruikt. Ga voor meer informatie naar Resourceverbruik monitoren.

• Professional-gebruikersrecht is bedoeld voor gebruikers die inhoud aanmaken in Qlik Sense. Een gebruiker met Professional-gebruikersrecht kan gedeelde ruimten maken, werkbladen of apps maken, bewerken en publiceren, en zij kunnen waarschuwingen maken en bewerken.

InformatieVoor gebruikers met Professional-gebruikersrecht geldt geen beperking op het aantal parallelle gebruikersverbindingen.
  • Analyzer-rechten is bedoeld voor gebruikers die alleen door anderen gemaakte werkbladen en apps gebruiken. Een gebruiker met Analyzer-rechten kan geen werkbladen of apps maken, bewerken of publiceren, maar kan wel presentaties, bladwijzers en snapshots maken op basis van gegevens in apps die met hem zijn gedeeld. De gebruiker kan ook on-demand-apps genereren, objecten, presentaties en werkbladen afdrukken en gegevens uit een object naar Microsoft Excel exporteren.

• Analyzer-capaciteit (minuten) is bedoeld om tijdelijke Analyzer-toegang te verstrekken. U kunt op de startpagina van Beheerconsole het totale aantal minuten zien dat per maand beschikbaar is en het aantal gebruikte minuten.

Gebruikersrechten beheren

Tenantbeheerders kunnen gebruikersrechten beheren onder Gebruikers in de Beheerconsole.

Gebruikersrechten toewijzen

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers en selecteer het tabblad Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Klik op Rechten wijzigen.
  4. Schakel het selectievakje in voor de rechten die u wilt toewijzen en klik vervolgens op Opslaan.
InformatieU kunt automatisch gebruikersrechten toewijzen. Zie: Dynamische toewijzing van rechten inschakelen.

Gebruikersrechten verwijderen

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers en selecteer het tabblad Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Klik op Rechten wijzigen.
  4. Schakel het selectievakje voor het toegewezen recht uit en klik vervolgens op Opslaan.

Gebruikerstoewijzing veranderen van Analyzer naar Professional

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers en selecteer het tabblad Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Klik op Rechten wijzigen.
  4. Selecteer Professional en klik vervolgens op Opslaan.

Dynamische toewijzing van rechten inschakelen

U kunt de automatische toewijzing van Professional-gebruikersrecht of Analyzer-rechten aan gebruikers inschakelen als ze zich aanmelden bij Qlik Cloud.

Er zijn twee wisselknoppen voor dynamische toewijzing van rechten: Dynamische toewijzing van Professional-gebruikers inschakelen en Dynamische toewijzing van Analyzer-gebruikers inschakelen. Afhankelijk van de wisselknop die u inschakelt, zijn er vier opties:

• Beide ingeschakeld: Professional-gebruikersrecht is toegewezen, indien aanwezig, anders wordt Analyzer-rechten toegewezen. Als geen van beide beschikbaar zijn, wordt Analyzer Capacity toegewezen, indien beschikbaar.

• Alleen ingeschakeld voor Professional: Professional-gebruikersrecht wordt toegewezen, indien beschikbaar, anders wordt Analyzer Capacity toegewezen, indien beschikbaar.

• Alleen ingeschakeld voor Analyzer: Analyzer-rechten wordt toegewezen, indien beschikbaar, anders wordt Analyzer Capacity toegewezen, indien beschikbaar.

• Beide uitgeschakeld: Toegang tot Analyzer Capacity wordt toegewezen, indien beschikbaar.

Doe het volgende:

1. In de Beheerconsole gaat u naar Instellingen > Rechten.
  2. Schakel de optie Dynamische toewijzing van professionele gebruikers inschakelen in, als u automatisch Professional-gebruikersrecht wilt toewijzen.
  3. Schakel de optie Dynamische toewijzing van analysegebruikers inschakelen in, als u automatisch Analyzer-rechten wilt toewijzen.

Als u een nieuwe licentiesleutel krijgt, worden al uw toewijzingen verwijderd, omdat deze zijn gekoppeld aan de licentie, niet de tenant. Als u echter de oude licentiesleutel weer gaat gebruiken, zullen de toewijzingen aanwezig zijn.