App-ontwerp

U hebt de gegevens geladen. Het is nu tijd om werkbladenen visualisaties te maken. Bij het ontwerp van het dashboard moet u de juiste objecten op de juiste manier gebruiken en de werkbladen goed structureren en gebruikersvriendelijk maken.

Deze app is tamelijk eenvoudig, maar u leert wel een paar basis-ontwerpprincipes.

Als u een eigen app wilt bouwen, kunt u op de Qlik-website wat inspiratie opdoen. Hier vindt u een ruim aanbod van apps die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Dit is handig als u op zoek bent naar een sjabloon voor het ontwerpen van uw eigen app.

Als u op zoek bent naar hulp tijdens het maken van analyses, kunt u Inzichtenadviseur gebruiken. Inzichtenadviseur helpt u met het maken van betekenisvolle diagrammen en analyses op basis van uw gegevens. U kunt visualisaties maken door het analysetype te selecteren dat uw wilt gebruiken en vervolgens gegevens te selecteren die u in de analyse wilt opnemen. U kunt ook visualisaties maken op basis van uw query's met behulp van op zoekopdrachten gebaseerde analyse.

De werkbladen maken

De app die u gaat bouwen bestaat uit zeven werkbladen:

1. Dashboard

2. Product Details

3. Customer Details

4. Customer Location

5. Insights

6. Manager dashboard

7. Filters

U maakt de eerste vier werkbladen handmatig. U maakt de laatste twee werkbladen met behulp van Inzichtenadviseur.

U gebruikt een combinatie van de standaard bewerkingsmodus en de geavanceerde bewerkingsmodus. In de standaardmodus kunt u snel inhoud maken, terwijl u in de geavanceerde modus opties in visualisaties kunt verfijnen en werkbladobjecten gedetailleerder kunt opmaken. De geavanceerde modus geeft u ook de mogelijkheid om diagramuitdrukkingen te maken.

1. Klik linksboven op Meer en vervolgens op App-overzicht.

2. Klik op Nieuw werkblad maken en geef het werkblad de naam Dashboard.
  3. Maak nog eens vier werkbladen en geef deze de namen Product Details, Customer Details, Customer Location en Insights.

Je hebt nu vijf bladen die allemaal bij dezelfde app horen. Het is niet nodig om een Manager dashboard-werkblad te maken, omdat het later in deze zelfstudie automatisch wordt gegenereerd door Inzichtenadviseur.

In de volgende schermafbeeldingen ziet u hoe de app eruitziet als u deze zelfstudie hebt afgerond.

Dashboard werkblad met verschillende visualisaties.

Dashboardwerkblad wanneer de zelfstudie is voltooid

Product Details werkblad met verschillende visualisaties.

Productdetails-werkblad als dit klaar is.

Customer Details werkblad met verschillende visualisaties.

Werkblad Customer Details

Customer Location werkblad met verschillende visualisaties.

Klantlocatieblad wanneer klaar

Insights werkblad met verschillende visualisaties.

Werkblad Insights

Manager dashboard werkblad met verschillende visualisaties.

Werkblad Managerdashboard

Filters

Zoals u ziet, lijken de werkbladen erg op elkaar. De eerste vier werkbladen bevatten allemaal filtervakken aan de linkerkant. Het beste is om consistentie toe te passen als u een app ontwerpt. Insights en Manager dashboard wijken af van dit ontwerp, hun rol in deze zelfstudie is om verschillende manieren te tonen voor het maken van diagrammen en de geavanceerde analyses die beschikbaar zijn via Inzichtenadviseur. Ook bestaat Filters om de verschillende beschikbare filters te tonen voor het maken van diagrammen om het toepassingsgebied van gegevens te beperken.

In alle werkbladen moet u de visualisaties op dezelfde plaats zetten, zodat de gebruiker weet waar ze te vinden zijn. Het ontwerp moet logisch in elkaar zitten, zodat het gebruikers ondersteunt in het bereiken van hun doel, namelijk gegevensontdekking. De plaatsing is dus één aspect van het ontwerp, een ander aspect is de keuze van de visualisatie.

Elke visualisatie heeft z'n eigen voordelen; u moet goed begrijpen wat deze voordelen zijn om een efficiënte en goed werkende app te kunnen bouwen. De visualisaties hebben tot op zekere hoogte geen uitleg nodig.

Grafische elementen zijn handig voor overzichten en de weergave van trends, terwijl tabellen ruimtebesparend zijn, aangezien zij grote hoeveelheden gegevens kunnen weergeven maar beperkte ruimte in beslag nemen. U krijgt de precieze getallen, maar u verliest de snelle en gemakkelijk te verwerken informatie die in grafische elementen wordt overgebracht.

Vervolgens voegt u visualisaties toe aan uw eerste werkblad.