Förstå koncept för modellgranskning

Det kan vara bra att ha grundläggande förståelse för modellmetrik innan du börjar analysera dina träningsresultat.

Tillgänglig modellmetrik kan grovt delas upp i två typer; metrik för modellpoäng respektive funktionsbetydelse. Båda typerna av metrik bör analyseras när du granskar dina modeller.

Det finns även skillnader mellan hur olika tillgängliga algoritmerna tränar dina modeller.

Modellpoäng

Modellpoäng indikerar noggrannhet i modellernas prognoser.

Tolka modellpoäng

Funktionens betydelse

Funktionsbetydelse är tekniskt sätt inte modellpoäng men det bör användas i kombination med modellpoäng för att bedöma modellkvalitet och diagnostisera potentiella problem. Funktionsbetydelse ger också insikt i hur viktiga drivkrafter påverkar trender i data.

Förstå funktionsbetydelse

Algoritmer

Vissa algoritmer fungerar bäst med specifika problemtyper. Varje algoritm har sina styrkor och svagheter vilket bör övervägas då modeller granskas.

Förstå modellalgoritmer