Installation och uppgradering av R4Z-produkten i z/OS

Det här avsnittet förklarar hur du installerar och uppgraderar R4Z-produkten i z/OS.

Anteckning om varningDe versioner av Data Movement gateway och R4Z som du installerar måste vara en del av samma utgåva, som antingen kan vara en första utgåva eller en patch/serviceutgåva. Detta innebär att om du uppgraderar Data Movement gateway måste du också uppgradera din R4Z-installation (till den version som motsvarar den Data Movement gateway-version som du installerar), såvida den inte har samma versionsnummer som din nuvarande R4Z-installation. Observera att trots att de är en del av samma utgåva kan det hända att Data Movement gateway-versionsnumren för R4Z och R4Z (som framgår av filnamnen) inte är desamma.

Installation av R4Z-produkten i z/OS

Konfigurationsstegen nedan omfattar inlämning av jobb som finns i INSTALL-biblioteket (som kallas <r4z-vnd-hlq>.INSTALL i R4Z-produktbibliotek). Varje jobb kräver INSTALL-biblioteket (eller en kopia av det) som JCLLIB och måste ha både ett jobbkort och JES-kontrollsatser som överensstämmer med platsens regler.

Tillämpa installationen i bearbetningsmiljön

Under installationsprocessen måste du skicka in de flesta av medlemmarna med prefixet "DO*" i biblioteket. Innan du skickar in dessa medlemmar måste du redigera dem på följande sätt:

1. Ställ in jobbnamnet, jobbkortsparametrarna och JES-kontrollsatserna så att de överensstämmer med dina systemkrav.
  2. Ställ in det bibliotek som anges i JCLLIB ORDER -parametern som INSTALL-biblioteket.

Innan du skickar ett jobb bör du därför skapa ett JCL-bibliotek som innehåller alla uppdaterade "DO"-jobb. Om du vill skapa en enda uppsättning jobb för alla CDC-tjänster är det lämpligt att ge JCL-biblioteket namnet <r4z-hlq>.COMMON.CNTL, använd annars CDC-tjänstkvalificeraren som en DSNAME-nod, t.ex. <r4z-bsc-hlq>.<CDC-qual>.CNTL.

Anteckning om information

Installationspaketet innehåller också medlemmar med prefixet "UN*"; varje jobb som börjar med "UN" utför UNDO-åtgärden för det jobb med samma namn som börjar med "DO". Om du behöver använda ett av dessa jobb gör du samma ändringar som du gjorde för "DO"-jobben.

Steg 1: Ställ in INSTALL-bibliotekets INCLUDE-medlemmar

Du måste ställa in JCL-symbolerna nedan innan du kör något jobb, eftersom "DO"-jobben använder dessa JCL-symboler för att konfigurera R4Z-bearbetningen. Om du vill ändra deras värden måste du först köra jobbet "UNDO" med det gamla värdet och sedan jobbet "DO" med det nya värdet.

Variabler som är gemensamma för hela R4Z-installationen
DFSYMLST INCMEM: definiera allmänna systemresurser En gång per installation
Inställningar: &SSID, &PROCLIB, &DB2HLVL, &CEERUNL, &DB2LOADL, &DB2EXITL, &DB2RUNL, &DB2VER, &R4ZHLVL, &R4ZLOADL, &R4ZINSTL, &R4ZCNFGL, &R4ZUSER, &DEFWLMAE, &ALCSMS, &ALCSMSPM, &ALCVLSER

Redigera den här medlemmen för att ställa in de JCL-symboler som ska användas av jobben i det här biblioteket och spara sedan medlemmen (åsidosätt den). Dessa symboler anges i tabellen Installationssymboler nedan.

Här är en mer detaljerad förklaring av flera av parametrarna:

• Parametrar som anger namnen på R4Z-produktbiblioteken:
    &R4ZHLVL - Ställ in på den högnivåkvalificerare som är gemensam för R4Z-biblioteken INSTALL, LOAD och CONFIG, dvs. den längsta gemensamma delen av dessa biblioteksnamn:
    • &R4ZVNDH - Ställ in det värde som du använde som "versions"-högnivåkvalificerare (<r4z_vnd_HLQ>) när du tar emot biblioteken INSTALL och LOAD.
    • &R4ZBSCH - Ställ in det värde som du använde som "grundläggande" högnivåkvalificerare (<r4z_bsc_HLQ>), som kommer att användas när CONFIG-biblioteket skapas.
    • &R4ZINSTL, &R4ZLOADL, &R4ZCNFGL - Ange dessa endast om deras värde är annorlunda än det som anges i medlemmen DFSYMLST, baserat på de symboler som beskrivs ovan.
  • Parametrar som styr DASD-allokering:
    • ALCSMSPM, &ALCVLSER - Använd dessa parametrar för att ange den eller de volymer på vilka CONFIG-biblioteket och vissa mellanliggande datauppsättningar kommer att allokeras.

Användning &ALCSMSPM för att ange SMS-allokeringsattribut i en kommateckenavgränsad mellanslagsavslutad sträng, i följande format:

"[STORCLAS=…][,MGMTCLAS=…][,DATACLAS=…] "

Användning &ALCVLSER för att ange volymserienummer.

Om SMS-hanterad allokering styrs av ACS-rutiner kan du utelämna alla attribut och ange &ALCSMSPM=" "(ett enkelt mellanslag) i stället.

Om du anger &ALCSMSPM=" "(ett enkelt mellanslag) måste du ange ett värde för &ALCVLSER parametern.

För ej SMS-hanterade tilldelningar, använd &ALCVLSER för att ange volymserienummer.

• CDC-tjänst- och UDF-relaterade variabler:

DFSYMPER Definiera namn för UDF, WLM-tillämpnings-env och STC-proceduren, baserat på CDC-tjänstekvalificeraren. Per R4Z-installation

Använder: &CDCSRV

Inställning: &R4ZWLMPR, &R4ZAPPNV, &R4ZIFITF, &R4ZSCNM, &STCUSER, &UDFUSER

DFSYMONE Definiera namn för UDF, WLM-tillämpnings-env och STC-proceduren, om en enda CDC-tjänst används Per DB2-delsystem

Inställning: &R4ZWLMPR, &R4ZAPPNV, &R4ZIFITF, &R4ZSCNM, &STCUSER, &UDFUSER

• Beroende på det värde som valts för DEFWLMAE, ONE eller PER, redigera medlemmen DFSYMONE eller DFSYMPER och välj värden för WLM APPLENV, WLM JCL-proceduren för CDC-läsar-UDTF.

Anteckning om information

I DFSYMPER-medlemmen består dessa namn av en symbol som anger namnprefixet, följt av en kvalificerare med fyra tecken som anger CDC-tjänsten. Ta inte bort den dubbla understrykningen i slutet av APPLENV-namnet eller UDTF-namnet – dessa används som avgränsare och anger den CDC-tjänst som ska associeras med den namngivna resursen.

Steg 2: Utföra konfigurationsåtgärder

1. Ställ in R4Z LOAD-biblioteket som APF-auktoriserat.

Om du vill ställa in ett bibliotek som APF-auktoriserat tillfälligt (fram till nästa IPL- eller APF-uppdatering) kan du köra ett av följande systemkommandon:

• För datauppsättningar som inte hanteras av SMS:

setprog apf,add,dsn=<xmit-HLQ>.LOAD,volume=<volser>

• För datauppsättningar som hanteras av SMS:

setprog apf,add,dsn=(<xmit-HLQ>.LOAD,sms

För att göra inställningen permanent lägger du till biblioteket i din PROGxx-medlem i PARMLIB.

2. Konfigurera en WLM-programmiljö för att utföra CDC-processen.|

DO2WLMAE

Definiera WLM-applikationsmiljön

Per CDC-tjänst

Accepterar: &CDCSRV

Använder: &R4ZAPPNV, &R4ZWLMPR, &CEERUNL, &DB2EXITL, &DB2LOADL, &DB2RUNL

DO2WLMPR

Skapa JCL-procedur för WLM STC

per WLM-procedur

Accepterar: &CDCSRV

Använder: &PROCLIB, &R4ZWLMPR, &SSID

DO2WLMPV

Jobb: Definiera WLM-servern som en resurs i RACF och godkänn APPLENV och DB2-undersystemet för att använda den.

per CDC-tjänst och WLM-procedur

Accepterar: &CDCSRV

Använder: &R4ZAPPNV, &R4ZWLMPR, &STCUSER

Beroende på värdet för DEFALMAE, kör följande jobb, en gång (om ONE väljs) eller PER varje CDC-tjänst som ska definieras (om PER väljs), efter att JCL-symbolen CDCSRV har ställts in med den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren.
    1. Redigera jobbet DO2WLMAE, ställ in symbolen &CDCSRV på den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren och skicka. Jobbet definierar WLM APPLENV i WLM-policydatauppsättningen och aktiverar den.

• Förutsättningar:

• &R4ZWLMPR är namnet på den startade arbetsuppgift som WLM kommer att använda. Du måste koppla en giltig användare till den startade arbetsuppgiften och ange &STCUSER för den aktuella användaren.

• Den som anger informationen behöver UPDATE-åtkomst till MVSADMIN.WLM.POLICY för att fråga efter och uppdatera WLM-policyn.

• UPDATE på det procedurbibliotek som anges i DSSYMLST i symbolen &PROCLIB.
    2. Redigera jobbet DO2WLMPR, ställ in symbolen &CDCSRV på den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren och skicka. Jobbet kommer att skapa en JCL-procedur för APPLENV och bör avslutas med RC 0.

• Auktoriseringar:

UPDATE för biblioteket PROCLIB.

3. Redigera jobbet DO2WLMPV, ställ in symbolen &CDCSRV på den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren och skicka. Jobbet ställer in RACF-privilegier för APPLENV för att använda WLM-servern och för DB2-undersystemet för att anropa den. Jobbet ska avslutas med RC 0.

• Auktoriseringar:

ALTER på klassen SERVER

Om du använder ett annat säkerhetspaket än RACF (t.ex. CA-TSS eller CA-ACF2) måste du köra de kommandon som är relevanta för ditt säkerhetspaket.

3. Skapa CDC-läsarens UDTF(:er).

DO3SRVDF Skapa CDC-standardtjänstens UDTF Per DB2-delsystem

Använder: &R4ZSCNM, &R4ZIFITF, &R4ZCNFGL, &ALCSMS, &ALCSMSPM, &ALCVLSER, &SSID, &DB2EXITL, &DB2LOADL, &DB2RUNL, &UDFUSER

DO3SRVTF Skapa en UDTF som ska användas av en specifik CDC-tjänst. Per CDC-tjänst och DB2-delsystem

Accepterar: &CDCSRV

Använder: &R4ZSCNM, &R4ZIFITF, &R4ZCNFGL, &ALCSMS, &ALCSMSPM, &ALCVLSER, &SSID, &DB2EXITL, &DB2LOADL, &DB2RUNL, &UDFUSER

Det första jobbet skapar standardtjänstens UDTF med det specifika namnet &R4ZIFITF (under schemanamnet &R4ZSCNM) och beviljar körning på den till &UDFUSER. Den instantierar också en "levererad" CDC-tjänst, CDC1 (genom att skapa ett sådant CONFIG-bibliotek som medlem) och ställer in den med standardkonfigurationer. Det här jobbet måste köras först.

Det andra jobbet, som körs för varje CDC-tjänst som uttryckligen definieras, utförs precis som det första jobbet, förutom att varje UDF är associerad med en specifik CDC-tjänst, som instantieras från CDC1-tjänsten.

1. Kör jobb DO3SRVDF. Det kommer att:

• Skapa en UDTF med ett namn utan suffix som kommer att associeras med standard-CDC-tjänsten (CDC1).
      • Skapa CONFIG-biblioteket och placera en medlem som heter CDCS, som ska användas när det inte finns någon CDC-tjänstrelaterad medlem.

Jobben ska avslutas med RC4.

2. För varje CDC-tjänst som du vill definiera redigerar du jobbet DO3SRVTF, ställer in symbolen &CDCSRV på den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren och skickar. Det kommer att:

• Skapa en UDTF med namnsuffixet "__&CDCSRV", som kommer att associeras med standard-CDC-tjänsten ""&CDCSRV".
      • Skapa en medlem som heter "&CDCSRV" i CONFIG-biblioteket.
      • Ställa in JCL-symbolen CDCSRV med den relevanta CDC-tjänstekvalificeraren (xxxx) och skicka jobbet.

Jobben ska avslutas med RC4.

• Auktoriseringar:

Användaren som skickar måste ha en av följande behörigheter:

• Behörigheten SYSADM eller SYSCTRL.
        • CREATEIN-behörighet i det schema som anges av &R4ZSCNM.
  4. Aktivera angivet användar-ID för att köra CDC-arbetsuppgifter.

DO4GRANT Ge ODBC-användare åtkomst till katalogtabeller och behörighet att läsa CDC Per DB2-delsystem

Använder: &R4ZUSER, &SSID, &DB2EXITL, &DB2LOADL, &DB2RUNLR

Det här jobbet aktiverar det användar-ID som valts för ODBC-interaktion. Detta är "ODBC-användaren" som har behörighet (för DB2) att läsa CDC-data och vissa av DB2:s katalogtabeller.

Anteckning om information

Det är ingen idé att skicka jobbet från ODBC-användaren själv (eftersom en användare inte kan ge sig själv privilegier) eller från en användare som inte har de privilegier som det försöker ge.

Kör jobb DO4GRANT. Det kommer att:

• GRANT SELECT till ODBC-användaren på följande tabeller:

• SYSIBM.SYSTABLES
      • SYSIBM.SYSTABLESPACE
      • SYSIBM.SYSCOLUMNS
      • SYSIBM.SYSROUTINES
      • SYSIBM.SYSDUMMY1
      • ALTER SYSIBM.SYSTABLES med aktivering av DATA CAPTURE.

Jobben ska avslutas med RC 0 eller RC 4.

Behörigheter:

Användaren som skickar måste ha någon av följande behörigheter:

• Behörigheten SYSADM eller SYSCTRL.
    • TRACE/ MONITOR2 med möjlighet till beviljande.
  5. Ge säkerhetsbehörigheter så att den startade WLM-arbetsuppgiften kan avbryta sig själv. I RACF görs detta på följande sätt:
    1. Definiera en PROFIL för klassen OPERCMDS med namnet PERMIT MVS.CANCEL.STC.mbrname.*:

RDEFINE OPERCMDS MVS.CANCEL.STC.mbrname.* UACC(NONE) SETROPTS REFRESH RACLIST(OPERCMDS)

Var mbrname är namnet på den startade arbetsuppgiften.

2. Ge det USERID som tilldelats startad TASK i WLM behörighet att avbryta den startade arbetsuppgiften:

PERMIT MVS.CANCEL.STC.mbrname.* CL(OPERCMDS) ACCESS(UPDATE) ID(stcuser)

Var stcuser är det USERID som är kopplat till den WLM-startade arbetsuppgiften.

6. Prestandaöverväganden:
    1. Fullständig laddning – Processerna för fullständig laddning kommer att använda alla tillgängliga ZIIP-processorer. Den bästa metoden är att skapa prestandamålet att processerna klassificeras lägre än online-arbetsbelastningen. I ett mycket trafikerat system kan du överväga att ställa in Honor Priority till NO för den tjänsteklass som tilldelats den fullständiga laddningen. Detta kräver z/OS 2.1 + OA50845 eller z/OS 2.2 och senare.

2. CDC – Den bästa metoden är att ställa in prestandamålet för CDC-processerna så att det är lika med alla online-arbetsbelastningar och högre än målet för fullständig laddning. Dessa processer kan vardera klassificeras med hjälp av något av följande:

- Namnet på den startade arbetsuppgiften i WLM-applikationsmiljön

- DDF-klassificering med "procedurnamn"

Installationssymboler

Symbolnamn

Beskrivning

Attribut

Standardvärde
&SSID

Delsystems-ID för käll-DB2.

Namn med fyra tecken.
DSN1

&DB2HLVL

Högnivåkvalificerare av DB2-installationsbibliotek, exklusive SSID-kvalificerare. <kvalificerare>.<kvalificerare>…
DSNB10
&DB2LOADL

Högnivåkvalificerare av DB2 SDSNLOAD-bibliotek. Bibliotekets namn.

&DB2HLVL..&SSID..SDSNLOAD

&DB2EXITL

Högnivåkvalificerare av DB2 SDSNEXIT-bibliotek. Bibliotekets namn.

&DB2HLVL..&SSID..SDSNEXIT

&DB2RUNL

Högnivåkvalificerare av DB2 RUNLIB.LOAD-bibliotek. Bibliotekets namn.

&DB2HLVL..&SSID..RUNLIB.LOAD

&DB2VER

z/OS DB2-versionen.

Nummer (10..12)

11

&CDCSRV

CDC-tjänst: En uppsättning resurser – ECSA-strukturer, en tabellfunktion och eventuellt en WLM-applikationsmiljö – som används för att läsa CDC-data av alla arbetsuppgifter som anger denna tjänst. Kvalificerare med upp till fyra tecken, som utgör ett giltigt namn.

CDC1

&CEERUNL

z/OS LE (språkmiljö) och C++-körtidsbibliotek.

Bibliotekets namn.

CEE.SCEERUN

&PROCLIB

JCL-procedurbibliotek där JCL-procedurer från tredje part finns. Du kan välja ett PROCLIB som används av produkter från tredje part.

Bibliotekets namn.

ej tillämpligt

&R4ZHLVL

R4Z-högnivåkvalificerare.

<kvalificerare>.<kvalificerare>…

R4Z

&DEFWLMAE

Bestäm om en separat WLM APPLENV ska skapas PER CDC-tjänst eller om alla tjänster ska använda EN WLM APPLENV.

"PER" eller "ONE"

ej tillämpligt

&R4ZLOADL

R4Z-laddningsbibliotek.

Nummer (09..12).

&R4ZHLVL..LOAD

&R4ZWLMPR

WLM STC för Data Movement gateway-tillämpningsmiljön.

Medlemsnamn (JCL-procedur).

&SSID.WR4Z

&R4ZAPPNV

WLM-applikationsmiljön som används för Data Movement gateway-UDTF.

Namn med versaler, upp till 32 tecken (understreck tillåtna).

R4ZWLM

&STCUSER

Användar-ID som tilldelas regioner som startas av WLM-applikationsmiljön.

Användar-ID (upp till sju tecken).

(inget)

&R4ZUSER

Användar-ID som används för att utfärda SQL select-utdrag IFI306 READS; kan åsidosättas av &UDFUSER.

Användar-ID (upp till sju tecken).

ATTUSER

&R4ZSCNM

Schemanamn som kvalificerar UDTF-rutinen (ska anges i IBM DB2 för z/OS koppling-inställningarna)

Schemanamn

&R4ZUSER

&R4ZIFITF

Användardefinierat funktionsnamn (ska anges i IBM DB2 för z/OS koppling-inställningarna).

Funktionsnamn (utan schemanamn).

R4ZUDF

Migrering av R4Z-produkten i z/OS

Anteckning om information

Om en äldre version av produkten redan är installerad och aktiv i miljön är det obligatoriskt att slutföra dessa instruktioner innan installationen av den nya versionen påbörjas.

Om du vill uppgradera din R4Z-installation och åsidosätta den aktuella installationen, eller om du vill uppgradera din R4Z-installation utan att åsidosätta den aktuella installerade versionen, måste du utföra de relevanta stegen som beskrivs nedan.

Om du vill uppgradera din R4Z-installation och åsidosätta den installerade versionen avbryter du alla CDC-tjänster som använder R4Z på följande sätt:

1. Använd följande operator för att stänga av WLM-applikationsmiljön och förhindra att klienter automatiskt aktiverar CDC-tjänsten innan den är klar:

VARY WLM,APPLENV=<applic.env-name>,Q

Upprepa detta för alla applikationsmiljöer med hjälp av JCL-procedur(er) som anger LOAD-biblioteket för den version som ska ersättas. Om värddatorn är en parallell sysplex inleder du kommandot med ROUT *ALL, för att dirigera den till alla system i plex.

2. Använd R4ZUTIL TERMINATE -verbet för att frigöra alla systemresurser som för närvarande används av CDC-tjänsten.

Upprepa detta i alla LPAR:er där den kan köras (om käll-DB2 har datadelningsmedlemmar i dessa system).