IBM DB2 för LUW

I det här avsnittet beskrivs hur man konfigurerar en IBM DB2 for LUW-källa i en datauppgift. Innan du påbörjar datauppgiften ska du se till att du har uppfyllt Förutsättningar och bekantat dig med Begränsningar och överväganden.

Ställa in kopplingsegenskaper

I det här avsnittet beskrivs de tillgängliga anslutningsegenskaperna. Alla egenskaper krävs om inget annat anges.

Datakälla

• Data gateway: Namnet på Gateway för dataflytt att använda för åtkomst till dina data.

• Server: IP-adressen eller värdnamnet för IBM DB2 for LUW-servern.

• Port: Den port som du använder för att ansluta till IBM DB2 för LUW-servern.

Kontoegenskaper

• Användarnamn: Det användarnamn som behövs för att komma åt IBM DB2 for LUW-servern.

• Lösenord: Det lösenord som behövs för att komma åt IBM DB2 for LUW-servern.

Databasegenskaper

• Databas: IBM DB2 for LUW-källdatabasen.
  • Maximal buffertstorlek för inläsning (KB): maximalt antal kilobytes vid inläsning varje gång loggen öppnas under CDC. Om du får prestandaproblem kan det hjälpa att ändra det här talet.

SSL-alternativ

• Aktivera SSL: Välj detta för att aktivera SSL
  • Keystore-databasfil: (Valfritt) Keystore-databasfilen (som innehåller din privata nyckel) på Data Movement gateway-maskinen. Filen måste vara i CMS-format (<filnamn>.kdb), vilket oftast är förvalt.
  • Stash-fil: (valfritt) en fil med en krypterad version av lösenordet till keystore-databasen.
  • Keystore-databasens lösenord: (Valfritt) Det går att få åtkomst till keystore-databasfilen antingen genom att använda lösenordet som ställs in här eller via den stash-fil som anges i fältet stash-fil.
Anteckning om varning

KDB- och stash-filer måste genereras med en GSKit-version som är kompatibel med DB2-drivrutinen som stöds av Data Movement gateway.

Mer information om vilken GSKit-version som levereras med en viss drivrutinsversion finns i GSKit-versioner som levereras med DB2

CDC-egenskaper

• För att möjliggöra datainsamling från IBM DB2 för LUW måste källtabellerna skapas på följande sätt:

CREATE / ALTER TABLE table-name …. DATA CAPTURE CHANGES [INCLUDE LONGVAR COLUMNS];

Du kan antingen konfigurera Data Movement gateway att utföra åtgärden genom att markera Automatically enable DATA CAPTURE CHANGES (kräver administratörsbehörighet) i koppling-inställningarna eller så kan du göra detta manuellt.

• Kontrollera förändringar var (sek): Hur ofta källdatabasen ska kontrolleras avseende förändringar.

Interna egenskaper

Interna egenskaper är till för speciella användarfall och visas därför inte i dialogen. De ska bara användas om Qlik-supporten uppmanar dig att göra det.

Använd Skapa ny- och Avbryt-knapparna till höger om fälten för att lägga till och ta bort egenskaper efter behov.

Namn

Visningsnamnet för källans anslutning.

Starta om eller starta en uppgift från LRI i en pureScale-miljö:

För att starta om eller starta en uppgift från LRI i en pureScale-miljö:

1. Kör db2pd DB2-kommandoraden för att fastställa det aktuella loggnumret:

$ db2pd -log -db database_name

där database_name är namnet på din databas.

Utdatan kommer att se ut ungefär så här:

Database Member 0 -- Database SAMPLE -- Active -- Up 0 days 00:27:02 -- Date 2018-05-23-14.49.45.515600
    Logs:
    Current Log Number            2
    Pages Written                 19
    Cur Commit Disk Log Reads     0
    Cur Commit Total Log Reads    0
    Method 1 Archive Status       n/a
    Method 1 Next Log to Archive  n/a
    Method 1 First Failure        n/a
    Method 2 Archive Status       n/a
    Method 2 Next Log to Archive  n/a
    Method 2 First Failure        n/a
    Log Chain ID                  0
    Current LSO                   57142478
    Current LSN                   0x000000000004FB14

Address            StartLSN         StartLSO    State Size       	Pages      Filename
    0x00007F164E99F090 00000000000429EC 48912001    0x00000000 1000       1000       S0000000.LOG
    0x00007F16511319F0 000000000004901E 52988001    0x00000000 1000       1000       S0000001.LOG
    0x00007F1651132350 000000000004F9A6 57064001    0x00000000 1000       1000       S0000002.LOG

Den senaste (aktuella) loggen är nummer 2.

2. Kör kommandot db2flsn för att fastställa LRI/LSN-intervallet för denna loggfil:

$ db2flsn -db SAMPLE -lrirange 2

Utdatan kommer att se ut ungefär så här:

S0000002.LOG: has LRI range
    00000000000000010000000000002254000000000004F9A6 to
    000000000000000100000000000022CC000000000004FB13

I utdatan ovan är LRI-värdet för uppgiften "Starta från":

0100000000000022CC000000000004FB13 (d.v.s. de 34 bytes på slutet av intervallet).

Gick det inte att hämta aktuellt LSN?

Om du inte kunde hämta aktuellt LSN kan du instruera Data Movement gateway att skanna loggen genom att ange CurrentLSN=scan (enligt beskrivningen i Interna egenskaper ovan) i stället för aktuellt LSN.

Anteckning om information

Om CurrentLSN=scan kommer Data Movement gateway att söka genom loggen från början tills den hittar aktuellt LSN. Detta kan ta en stund beroende på hur stor loggen är.