Koppla till SaaS-program

Du kan mellanlagra eller replikera data från ett stort antal SaaS-applikationer i Qlik Cloud Data Integration.

Gå till Supported SaaS applications för att visa alla applikationer som stöds.

Anteckning om Qlik Sense Enterprise SaaS GovernmentKoppla till SaaS-programQlik Cloud Government har inte stöd för koppling till SaaS-program.

För att snabbt utveckla kopplingar till det ständigt växande antalet molnprogramkällor skapar Qlik programkopplingar för Qlik Cloud Data Integration med hjälp av standard-API:er och generativ AI-teknik.

Koppla till SaaS-program

För att kunna koppla till SaaS-program måste du konfigurera Data Gateway - Dataflytt. Mer information finns i Qlik Data Gateway – dataflytt.

1. Det första steget i att koppla till ett SaaS-program är attlägga till en koppling till datakällan. Du kan göra detta på flera olika sätt.

• Klicka på Skapa koppling där källkopplingar listas.

• Klicka på Lägg till nytt i det övre fältet och klickar sedan på Datakoppling.

Välj Program i Kategori för att filtrera listan över kopplingar mot SaaS-programkopplingar.

Du kan också välja bland nyligen använda kopplingar.

2. Välj vilket program du vill koppla till.

3. Fyll i information om kopplingen för att autentisera kopplingen. Informationen om kopplingen och autentiseringsprocessen är olika för olika SaaS-program.

Gå till Koppla till SaaS-program och välj din datakälla för att läsa mer.

Välj Öppna metadata för koppling och klicka på Skapa när du är klar.

4. Metadatahanteraren visas; i den kan du definiera metadata för kopplingen.

Klicka på Generera metadata för att skapa metadata baserat på urval ur källdata.

Mer information om hur du använder metadata-laddningar finns i Söker genom data inför generering av metadata.

Anteckning om tipsDu kan också klicka på Importera metadata för att importera en metadatadefinition som redan har genererats. Mer information finns i Exportera och importera metadata.
  5. Välj de uppsättningar för källdata du vill använda och klicka på OK.

6. Välj alternativ för att söka genom data. Du kan utföra en fullständig eller en snabb genomsökning.

En fullständig genomsökning kommer att vara exaktare, men kan ta lång tid att bearbeta. Om du väljer fullständig genomsökning kommer dessa data att användas i den initiala laddningen när data mellanlagras.

Du kan också ställa in standardinställningar för metadata.

När du är klar klickar du på Generera metadata.

När genereringen av metadata kan du använda kopplingen i en mellanlagrings- eller introduktionsuppgift.

Ändra behandling

Du kan använda två olika uppdateringsmetoder för att mellanlagra data från SaaS-program. Uppdateringsmetoden ställs in i Inställningar i mellanlagringsdatauppgiften. Det går inte att ändra uppdateringsmetod när mellanlagringsdatatillgången har förberetts.

• Sammanställning av ändringsdata (CDC)

Mellanlagringen startar med en fullständig laddning. Mellanlagrade data hålls sedan uppdaterad med inkrementell laddning baserat på datumfält. CDC kanske inte stöds av alla datakällor.

Anteckning om informationBorttagningar stöds inte. Det innebär att om en rad tas bort i källan kommer den inte att tas bort i mellanlagringsdata. Om borttagningshantering är viktigt använder du Ladda och jämför i stället.

Du kan ställa in intervallet mellan inläsning av ändringar från källan i mellanlagringsdatauppgiften under Inställningar > Körning.

• Ladda och jämför

Mellanlagringen utför endast fullständiga laddningar från källan. Det här är användbart om din källa inte har stöd för CDC men kan användas med alla datakällor som stöds.

Du kan schemalägga regelbundna laddningar.

Begränsningar

Vissa tabeller som returnerades av SaaS-programmet stöds inte av Change data capture (CDC). I det här fallet kommer du att se ett varningsmeddelande i Valideringsfel. Du kan göra något av följande:

• Ta bort tabellen från datauppgiften.

• Ändra uppdateringsmetod för datauppgiften till Ladda och jämför.

Hantera metadata

När du skapar kopplingen till datakällan behöver du också definiera metadata för de inkluderade datauppsättningarna.. Metadata används när du genererar scheman för att normalisera och definiera lämpliga måltabeller. Med metadata kan du välja vilka kolumner som ska användas vid replikeringen till målet. När nästlade strukturer returneras från källan normaliseras utdatatabellerna så att precisionsnivån i data bevaras.

Du kan göra något av följande:

• Generera metadata genom att välja ett urval av data från källtabeller

• Importera metadata som har exporterats från en koppling med samma typ av datakälla.

Du kan hantera metadata till en koppling genom att klicka på Metadata på den koppling som du vill hantera i Datakopplingar.

Söker genom data inför generering av metadata

Anteckning om informationScanna data för metadatagenerering är inte relevant när SAP ODP används som källa.

När du genererar metadata kan du välja att utföra en fullständig genomsökning av data eller en snabb genomsökning i Laddning av metadata.

• Fullständig genomsökning av data kommer att vara exaktare, men kan ta lång tid att bearbeta.

• Snabb genomsökning av data baseras på ett urval av data. Det går snabbare, men är inte lika exakt. Du kan välja hur många dataexempel du vill använda i genomsökningen med Antal dataexempel. Om du vill förbättra noggrannheten ökar du antalet.

Antalet poster i ett dataexempel beror på vilken datakälla som används.

Du kan också välja hur Strängkolumnstorlek ska ställas in.

• Fast

Ställ in en fast strängkolumnstorlek mellan 1 och 10000.

• Baserat på datavärden

Ställ in strängkolumnstorleken till det längsta observerade värdet för fältet i dataexemplet, multiplicerat med värdet i Multiplicerat med.

Om fältet är tomt för alla rader i exemplet ställs kolumnens strängstorlek in till värdet i Standardstorlek när det inte finns något värde.

Välj datauppsättningar

Du kan lägga till datauppsättningar i metadata.

• Klicka på Välj datauppsättningar.

Du kan nu välja datauppsättningar som ska läggas till i metadata. Om datauppsättningen redan ingår i metadata kommer den att laddas igen.

Klicka på OK när du är klar.

Tar bort datauppsättningar

• För att ta bort en datauppsättning från metadata klickar du på ... på datauppsättningen och klickar på Ta bort

Redigera kolumner i en datauppsättning

Du kan redigera kolumnen i en datauppsättningen för att ställa in den som en nyckel, göra den nollställbar eller ändra datatyp.

1. Välj en datauppsättning.

2. Välj kolumn som ska redigeras.

3. Klicka på Redigera.

Ta bort kolumner i en datauppsättning

1. Välj en datauppsättning.

2. Välj kolumn som ska tas bort.

3. Klicka på Ta bort.

Exportera och importera metadata

Du kan exportera metadata från en koppling och importera den till en annan koppling.

• Klicka på Exportera metadata för att exportera metadata.

• Klicka på Importera metadata för att lägga till metadata från en exporterad metadatafil. Metadatafilen måste ha exporterats från samma typ av datakälla. Om det finns tabeller med samma namn kan du antingen hoppa över dem när du importerar, eller skriva över befintliga metadata.

Ladda metadata

När det finns strukturella ändringar i källdata måste du ladda metadata för kopplingen.

• För att ladda metadata för alla datauppsättningar klickar du på Ladda metadata.

• För att ladda en specifik datauppsättning klickar du på ... på datauppsättningen och klickar på Ladda metadata

Mer information om hur du använder metadata-laddningar finns i Söker genom data inför generering av metadata.