IBM DB2 för iSeries

I det här avsnittet beskrivs hur man konfigurerar en IBM DB2 for iSeries-källa i en datauppgift. Innan du påbörjar datauppgiften ska du se till att du har uppfyllt Förutsättningar, konfigurerat Behörigheter som krävs och bekantat dig med Begränsningar och överväganden.

Ställa in kopplingsegenskaper

I det här avsnittet beskrivs de tillgängliga anslutningsegenskaperna. Alla egenskaper krävs om inget annat anges.

Datakälla

• Data gateway: Namnet på Gateway för dataflytt att använda för åtkomst till dina data.

• Server: IP-adressen eller värdnamnet för IBM DB2 for iSeries-servern.

Kontoegenskaper

• Användarnamn: Det användarnamn som behövs för att komma åt IBM DB2 for iSeries-servern.

• Lösenord: Det lösenord som behövs för att komma åt IBM DB2 for iSeries-servern.

Databasegenskaper

• Använd namn på tabell och schemasystem: IBM DB2 for iSeries käll-koppling mellanlagrar tabeller baserat på deras SQL-namn (obegränsad längd). Om din IBM DB2 for iSeries-databas inte använder SQL-namn vill du antagligen behålla systemnamnen.
  • Relative Record Number (RRN, relativa postnummer): Se Lägga till RRN-kolumn i måltabeller nedan.

CDC-egenskaper

• Journalnamn: Namnet på den journal som innehåller källtabellerna.

Se även: CDC-förutsättningar

• Journalbibliotek: Namnet på det bibliotek där journalen finns.

Se även: CDC-förutsättningar

• Hoppa över journalvalidering när en uppgift påbörjas: Från och med IBM DB2 for iSeries 7.3 validerar Data Movement gateway automatiskt den angivna journalen. I detta ingår kontroll av att journalen finns och att den innehåller de valda tabellerna för mellanlagring. När flera tabeller väljs för mellanlagring kan den här processen ta en stund. Om du i de här fallen är säker på att den angivna journalen finns och att den innehåller rätt tabeller kan du hoppa över valideringsfasen.
  • Mer information om följande alternativ finns i Använda R4I UDTF för insamling av förändringar nedan:
    • Aktivera UDTF-insamling
      • UDTF-namn för CDC -läsare
      • Inställd storlek för UDTF-resultat (MB)
  • Kontrollera förändringar var (sek): Hur ofta källdatabasen ska kontrolleras avseende förändringar.

Åsidosätt CCSID-mappning till teckentabell

I fältet Mappning av CCSID till teckenuppsättning, anger du CCSID:er och kodsidor i följande format (kommaseparerade utan blanksteg):

CCSID1,codepage1,CCSID2,codepage2,...

Teckenuppsättningen (kodsida) måste anges i rätt format (t.ex. ibm-1148_P100-1997). En lista över giltiga format finns på ICU Converter Explorer.

Interna egenskaper

Interna egenskaper är till för speciella användarfall och visas därför inte i dialogen. De ska bara användas om Qlik-supporten uppmanar dig att göra det.

Använd Skapa ny- och Avbryt-knapparna till höger om fälten för att lägga till och ta bort egenskaper efter behov.

Namn

Det visade namnet för källanslutningen.

Lägga till RRN-kolumn i måltabeller

Källtabeller som inte har en primärnyckel, ett unikt index eller en kombination av kolumner som kan användas som ett unikt index, måste registreras med de relativa postnumren (RRN).

Välj ett av följande alternativ:

• Lägg till RRN-kolumn till måltabeller utan en primärnyckel eller unikt index
  • Lägg till RRN-kolumn till alla måltabeller

• Lägg inte till RNN-kolumn i måltabeller

Gör följande för att stödja DELETE-åtgärder i auto-bekräftat läge för tabeller i journaler med *AFTER-bilder:

1. Aktivera alternativet Lägg till RRN-kolumn till alla måltabeller.
  2. Markera den nya RRN-kolumnen på målet som tabellens enda primärnyckel (med en transformering).

Observera att om du lägger till en RRN-kolumn utan att markera den som en primärnyckel, kommer tabellen att stängas av om en DELETE-åtgärd utförs.

När du väljer ett av alternativen för "Lägg till RRN-kolumner", kommer både ändringstabellerna och måltabellerna att ha en extra kolumn, ATTREP_RRN av typen INTEGER, som innehåller ett unikt värde för varje rad. Den här kolumnen innehåller det RRN som motsvarar varje källtabellrad.

Anteckning om information

IBM DB2 för iSeries RRN-värden representerar radens exakta position i filstrukturen som innehåller tabelldata. När en tabell omorganiseras byggs tabellen om, vilket resulterar i att nya RRN:er allokeras till varje rad. Följaktligen bör omorganisering av tabeller där RRN används som målnyckel undvikas när så är möjligt. Om en sådan omorganisation inte går att undvika, bör du omedelbart läsa in den omorganiserade tabellen på nytt för att förhindra oförutsägbart beteende när ändringar tillämpas på målet (t.ex. misslyckade DELETE-åtgärder, dubbletter av INSERT, osv.).

Använda R4I UDTF för insamling av förändringar

Som standard filtreras ändringar som hämtas från IBM DB2 for iSeries på Data Movement gateway den dator som använder standardfunktionen display_journal. När det finns en stor mängd ändringar kan detta påverka prestanda för ändringsbearbetning.

Genom att installera R4I UDTF på IBM DB2 for iSeries, kan registrerade ändringar filtreras på IBM DB2 for iSeries i stället för på Data Movement gateway datorn, vilket förbättrar CDC-prestandan avsevärt.

Anteckning om varningR4I UDTF kan registrera upp till 300 tabeller. Om du behöver registrera fler än 300 tabeller ska du inte använda det här alternativet.

Konfigurera ändringsregistrering med R4I UDTF:

1. Gå till Produkthämtningar.

2. Välj Qlik Dataintegrering.

3. Bläddra nedåt i listan Produkt och välj Replicate.

4. I kolumnen Hämtningslänk klickar du på länken QlikReplicate__R4I.zip för att starta hämtningen.

5. Installera R4I UDTF på IBM DB2 för iSeries-servern.

6. Välj alternativet Aktivera UDTF-registrering.
  7. Om du ändrade standardnamnet för CDC-läsarens UDTF under installationen av R4I, anger du det nya namnet i fältet för CDC-läsarens UDTF-namn.
  8. I fältet UDTF-resultatuppsättningsstorlek (MB), kan du ställa in den maximala storleken på resultatuppsättningsbufferten som returneras av R4I UDTF. En större resultatuppsättning förbättrar vanligtvis prestandan, men påverkar också DB2-minnesförbrukningen. Om du vill öka storleken på resultatuppsättningen, är det därför bästa praxis att först köra uppgiften i en testmiljö, eftersom otillräckligt minne på DB2 kan resultera i datainkonsekvens på målet (på grund av att partiella poster registreras).