IBM DB2 för z/OS

I det här avsnittet beskrivs hur man konfigurerar en IBM DB2 for z/OS-källa i en datauppgift. Innan du påbörjar datauppgiften ska du se till att du har uppfyllt Förutsättningar och bekantat dig med Begränsningar och överväganden.

Ställa in kopplingsegenskaper

I det här avsnittet beskrivs de tillgängliga anslutningsegenskaperna. Alla egenskaper krävs om inget annat anges.

Datakälla

• Data gateway: Namnet på Gateway för dataflytt att använda för åtkomst till dina data.

• Server: IP-adressen eller värdnamnet för IBM DB2 for z/OS-servern.

• Port: Den port som du använder för att ansluta till IBM DB2 för z/OS-servern.

Anteckning om informationOm servern är en parallell SysPlex och de medlemmar som delar data finns på flera olika LPAR kan värdadressen ange en DVIPA – en dynamisk virtuell IP-adress (som utnyttjar systemets redundans och lastbalansering vid bearbetning av Data Movement gateway). I det här fallet måste portnumren vara identiska för alla medlemmar.

Kontoegenskaper

• Användarnamn: Det användarnamn som behövs för att komma åt IBM DB2 for z/OS-servern.

• Lösenord: Det lösenord som behövs för att komma åt IBM DB2 for z/OS-servern.

Databasegenskaper

Platsen ska vara det namn på DB2-platsens som definierades under installationen. Detta ska vara ett hanteringssystem i form av en relationsdatabas på z/OS. Det kan vara antingen ett delsystem eller en gruppanslutning. Detta är det logiska namnet som betjänar applikationer för att tilldela resurser som hanteras av detta system, antingen med hjälp av SQL CONNECT-instruktionen eller genom att placera det som en kvalificerare till en tabell (som föregår schemanamnet).

För att se platsens namn använder du DB2-kommandot "-DIS DDF" (alternativ 7 under DB2I-panelen i ISPF), eller tittar i meddelande DSNL004I i jobbloggen för adressutrymmet för <ssid>MSTR.

CDC-egenskaper

• För att möjliggöra datainsamling från IBM DB2 for z/OS måste källtabellerna skapas på följande sätt:

CREATE / ALTER TABLE table-name …. DATA CAPTURE CHANGES [INCLUDE LONGVAR COLUMNS];

Du kan antingen konfigurera Data Movement gateway att utföra åtgärden genom att markera Automatically enable DATA CAPTURE CHANGES (kräver administratörsbehörighet) i koppling-inställningarna eller så kan du göra detta manuellt.

• Kontrollera förändringar var (sek): Hur ofta källdatabasen ska kontrolleras avseende förändringar.
  • UDTF-namn för CDC -läsare: Namnet på den Qlik-levererade användardefinierade tabellfunktionen, som används för CDC. Ange det tvådelade namnet med hjälp av de värden som du har valt för schemanamn, &R4ZSCNM, och funktionsnamnet, &R4ZIFITF.
  • Inställd storlek för UDTF-resultat (MB): Ange den maximala storlek som ska ackumuleras av resultatrader som returneras av den Qlik-levererade användardefinierade tabellfunktionen, genom CDC-mellanlagringsuppgifter som använder denna koppling. En större resultatuppsättning ger mindre overheadtid för att upprätta IFI-sessionen, men leder till att DB2 förbrukar mer minne. Eftersom resultatuppsättningen är en LOB kan du behöva öka LOBVALA-gränsen i DB2-konfigurationen (DSNZPARM), som anger den högsta tillåtna LOB-storleken per användare. Förutsatt att alla CDC-uppgifter är konfigurerade med samma ODBC-användar-ID, för att det ska gå att hantera alla uppgifter som körs samtidigt, ska du ställa in LOBVALA på 2 × 1 024 × följande storlek:SUM[(i=all endpoints) : resultset size in endpoint(i) × #_tasks using endpoint(i)](Resultatuppsättningsstorleken är i megabyte, så den måste multipliceras med 1 024 för att återspegla LOBVALA-storleken, som är i kilobyte).En annan DSNZPARM-gräns, LOBVALS, anger den totala storleken för alla användar-ID:n. Om det finns flera användar-ID:n måste du därför övervaka även detta värde. Observera dock att LOBVALS anges i megabyte, till skillnad från LOBVALA.

SSL-alternativ

• Aktivera SSL: Välj detta för att aktivera SSL
  • Keystore-databasfil: (Valfritt) Keystore-databasfilen (som innehåller din privata nyckel) på Data Movement gateway-maskinen. Filen måste vara i CMS-format (<filnamn>.kdb), vilket oftast är förvalt.
  • Stash-fil: (valfritt) en fil med en krypterad version av lösenordet till keystore-databasen.
  • Keystore-databasens lösenord: (Valfritt) Det går att få åtkomst till keystore-databasfilen antingen genom att använda lösenordet som ställs in här eller via den stash-fil som anges i fältet stash-fil.
Anteckning om varning

KDB- och stash-filer måste genereras med en GSKit-version som är kompatibel med DB2-drivrutinen som stöds av Data Movement gateway.

Mer information om vilken GSKit-version som levereras med en viss drivrutinsversion finns i GSKit-versioner som levereras med DB2

Åsidosätt CCSID-mappning till teckentabell

I fältet Mappning av CCSID till teckenuppsättning, anger du CCSID:er och kodsidor i följande format (kommaseparerade utan blanksteg):

CCSID1,codepage1,CCSID2,codepage2,...

Teckenuppsättningen (kodsida) måste anges i rätt format (t.ex. ibm-1148_P100-1997). En lista över giltiga format finns på ICU Converter Explorer.

Interna egenskaper

Interna egenskaper är till för speciella användarfall och visas därför inte i dialogen. De ska bara användas om Qlik-supporten uppmanar dig att göra det.

Använd Skapa ny- och Avbryt-knapparna till höger om fälten för att lägga till och ta bort egenskaper efter behov.

Interna egenskaper som stöds

I följande tabell finns en lista över interna parametrar som kan användas efter behov.

Interna parametrar
Parameternamn Värden Standard, Max, Min.
ifi306MessageLevel

0 – Inga FELSÖKNINGS-spårningar,

1 – inkludera FELSÖKNINGS-spårningar,

9 – fullständig FELSÖKNING

0; 0; 9.

ifi306BufferSize

Storlek (i byte) på loggdatabufferten som används för IFI-läsning

65536; 65536; 1048576.

additionalConnectionProperties

<nyckelord>=<värde>;…

Exempel:

cursorhold=1;patch2=15

(tom sträng)

Namn

Visningsnamnet för källans anslutning.

R4Z-konfigurationsberoende av värd

Tabellen i det här avsnittet innehåller en lista över R4Z-konfigurationsvärden, som kan ställas in under installationen eller som en del av CDC-tjänstens konfiguration, eller som en del av slutpunktsdefinitionen.

R4Z-konfigurationsvärden
R4Z-ämne Beror på egenskap Definierad på/inhämtad av Upplösning

Total storlek på R4Z ECSA-strukturer

Tillgänglig ECSA-storlek

/DNET,CSM,…

OWNERID=ALL

Se till att ECSA-storleken inte överskrids.

MAXRESULTSETSECS-parameter i CDC-tjänsten

Maximal tid som DB2-tråden väntar på en låst resurs

DSNZPARM IRLMRWT param. i SDSNSAMP(DSNTIJUZ)

Ställ in minst två sekunder under SSID-specifikationen.

MAXRESULSETSIZEparameter i CDC-tjänsten Maximal LOB-storlek tillgänglig per användar-ID

DSNZPARM LOBVALA-param. i SDSNSAMP(DSNTIJUZ)

2 * (resultatuppsättning storlek * max. session)

Decimalpunkt: punkt eller kommatecken

Anger decimalavgränsaren för redigering

DSNHDECM DECIMAL= param. I DSNTIJUZ

Om decimalavgränsaren är ett kommatecken, ange den interna egenskapen additionalConnectionPropertiespatch2=15.