Oracle

I det här avsnittet förklaras hur du konfigurerar en Oracle-källa i en datauppgift. Innan du påbörjar datauppgiften ska du se till att du har uppfyllt Förutsättningar, konfigurerat Behörigheter som krävs och bekantat dig med Begränsningar och överväganden.

Du måste konfigurera anslutningen till Oracle när du mellanlagrar data från någon av följande databaser:

• Oracle på plats
  • Amazon RDS för Oracle

• Oracle Cloud

Ställa in kopplingsegenskaper

I det här avsnittet beskrivs de tillgängliga anslutningsegenskaperna. Alla egenskaper krävs om inget annat anges.

Datakälla

• Data gateway: Namnet på Gateway för dataflytt att använda för åtkomst till dina data.

• Molnleverantör: Om din Oracle-databas finns i molnet väljer du leverantören:

• Ingen (standard)

• Amazon RDS

• Oracle Cloud

• Anslutningssträng: Oracle-anslutningssträngen för källdatabasen. Du kan skriva anslutningssträngen i vilket Oracle-format som helst, till exempel:

//host:port/service name

Där:

• host: Detta är namnet eller IP-adressen för datorn med Oracle-databasen som du använder. Till exempel, johnboy_W7 eller 255.255.255.0.
    • port: (valfritt) Detta är TNS Listener Port-numret för datorn med Oracle-databasen som du använder. Om du inte anger ett portnummer används standardporten för Oracle TNS Listener.
    • service name: (valfritt) Detta är tjänstens namn för datorn med den Oracle-databas du använder. Om du inte anger ett tjänstnamn används standardtjänstens namn.

Du kan också ange ett nyckelord-värde-par för Oracle Net. Exempel:

"(DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp) (HOST=dlsun242) (PORT=5521))

(CONNECT_DATA=(SERVICE_NAME=bjava21)))"

Anteckning om information

Vid arbete med en flerklientsmiljö, ska anslutningssträngen ange ett specifikt PDB.

Kontoegenskaper

Användarnamn och Lösenord: Användarnamn och lösenord för en användare som har behörighet att komma åt Oracle-databasen.

Databasegenskaper

• Visa numret som: Välj ett av följande alternativ:

• En precisionsskalekombination
    • FLOAT
    • VARCHAR

Anteckning om information
    • Om precisionen är 39 eller högre, väljer du VARCHAR
    • Som standard konverteras datatypen NUMBER till precision 38, skala 10
    • Definitionen ”Expose NUMBER” i Oracle-databasen används endast för datatypen NUMBER (utan den uttalade definitionen för precision och skala)
  • Stöd för kapslade tabeller: Välj detta alternativ om du behöver land Oracle-tabeller som innehåller kolumner som är kapslade tabeller eller definierade typer. Mer information om den här funktionen och dess förutsättningar finns i Mellanlagring för inkapslade tabeller.
  • Stöd för osynliga kolumner: Välj detta alternativ för att land osynliga kolumner.

CDC-egenskaper

• Prova intervall igen: Använd räknaren eller skriv det antal sekunder som systemet väntar innan du skickar en fråga på nytt.
  • ID för arkiverade redo-loggars destination: Destinationen för de arkiverade redo-loggarna. Värdet ska vara identiskt med DEST_ID siffran i tabell V$archived_log.

När du arbetar med flera loggdestinationer (DEST_ID), bör du specificera en Platsidentifierare för arkiverade redo-loggar som representerar arkiverade loggar som kan nås via Data Movement gateway. Om Platsidentifierare för arkiverade redo-loggar inte har angivits, kommer Data Movement gateway att använda det ID som anges i fältet Alternativt ID för arkiverade redo-loggars destination. Om inget alternativt ID har angivits, kommer Data Movement gateway att använda minimalt befintliga DEST_ID.

• Alternativt ID för arkiverade redo-loggars destination: Arkivdestinationen i händelse av att det inte går att läsa från den primära destinationen.

• Använd endast arkiverade redo-loggar: När detta alternativ har valts, är det endast Data Movement gateway som har åtkomst till de arkiverade redo-loggarna. Om de arkiverade redo-loggarna är lagrade endast på ASM, behöver Data Movement gateway-användaren beviljas de ASM-privilegier som beskrivs i ASM-behörgheter som krävs.
  • Öppna redo-loggar via: Välj om du ska öppna redo-loggarna med hjälp av Log Reader (standard) eller LogMiner. När molnleverantören är Oracle Cloud, öppnas redo-loggarna alltid med hjälp av Log Reader. När de inte är valda, öppnas redo-loggarna med LogMiner. Riktlinjer om när LogMiner ska användas i stället för Log Reader hittar du på Redo-loggfiler – vägledning för åtkomstmetod.

ASM-egenskaper

• Om Oracle redo-loggarna du använder lagras med Storage Management (ASM) ska du ange åtkomstinformation i de avsedda fälten.

Anteckning om information
    • Dessa alternativ är endast tillgängliga när Öppna redo-loggar via Log Reader är valt.
    • ASM-anslutningssträng: Anslutningssträngen till ASM-instansen om din Oracle-databas använder ASM.
    • ASM-användarnamn: Användarnamnet för ASM-användaren.
    • ASM-lösenord: Lösenordet för ASM-användaren.

• Antal samtidiga ASM Read-trådar: Antalet trådar som ska användas vid läsning av redo-loggarna från ASM. Ökning av detta antal kan förbättra prestandan när det finns en stor mängd förändringar.

Krypteringsposter för hemligt lager för CDC

När några av kolumnerna i källtabellen är krypterade måste du ange Oracle Wallet-krypteringen Namn och Värden. Mer information finns i Hitta Wallet-poster nedan.

Interna egenskaper

Interna egenskaper är till för speciella användarfall och visas därför inte i dialogen. De ska bara användas om Qlik-supporten uppmanar dig att göra det.

Använd Skapa ny- och Avbryt-knapparna till höger om fälten för att lägga till och ta bort egenskaper efter behov.

Namn

Visningsnamnet för källans anslutning.

Hitta plånboksposterna

Hitta den plånbokspost som används för TDE-kolumnkryptering

För att ange rätt krypteringsnyckel/-nycklar som används för TDE-kryptering av tabellutrymme eller TDE-kolumnkryptering måste du först hitta den relevanta posten (eller posterna om det finns flera nycklar) i den Oracle Wallet som innehåller krypteringsnyckeln/-nycklarna. När du har hittat den eller de relevanta posterna kopierar du posten och dess värde (eller posterna och värdena om det finns fler än en) till fälten Names respektive Values.

Anteckning om information

Om du vill ange flera värden kopierar du först varje post i en textredigerare som Anteckningar och ser till att separera värdena med ett kommatecken. Kopiera sedan strängen med värdena och kommatecken från textredigeraren och klistra in den i Värden -fältet. Detta behöver inte göras för poster. Du kan klistra in posterna direkt i fältet Poster – kom ihåg att skilja posterna åt med kommatecken.

Så här hittar du Oracle Wallet-posterna:

1. Om parametern ENCRYPTION_WALLET_LOCATION definieras i filen sqlnet.ora använder du plånboken från den katalog som definieras av den här parametern.
  2. Om parametern WALLET_LOCATION definieras i filen sqlnet.ora använder du plånboken från den katalog som definieras av den här parametern.
  3. I andra fall använder du plånboken på standarddatabasplatsen.

Anteckning om information

Namnet på plånboken ska vara ewallet.p12

4. Använd alternativet "list" i verktyget Oracle mkstore för att bestämma namnet/namnen på posten ORACLE.SECURITY.DB/TS.ENCRYPTION.<SUFFIX> enligt följande:

mkstore –wrl <full wallet name> -list

5. Om du vet vilka post(er) som används för att kryptera Redo-loggarna kan du välja postnamnen och använda alternativet "viewEntry" i Oracles mkstore-verktyg för att bestämma postens värde på följande sätt:

mkstore –wrl <full wallet name> -viewEntry <entry name>

Anteckning om information

Om du inte vet vilken post som används för att kryptera Redo-loggarna kan du välja flera DB- eller TS-poster och konstatera deras värden på det sätt som beskrivs ovan (och sedan kopiera och klistra in posternas namn och värden i fälten Namn och Värden). Om de angivna posterna inte är korrekta misslyckas uppgiften och felmeddelandet innehåller det korrekta postnamnet.

Anteckning om information

Om DBA ändrar posten medan uppgiften körs misslyckas uppgiften och felmeddelandet innehåller det nya namnet på posten. Lägg till den nya posten (namn och värde) till de redan angivna posterna och återuppta sedan uppgiften.

Hitta den plånbokspost som används för TDE-kolumnkryptering i en specifik tabell

I det här avsnittet beskrivs hur du hittar rätt krypteringsnyckel som används för TDE-kolumnkryptering i en specifik tabell.

Så här hittar du Oracle Wallet-posten:

1. Kör följande fråga i Oracle-databasen för att returnera object_id (t.ex. tabell-ID) enligt en given ägare och ett givet tabellnamn:

Select object_id from all_objects where owner='<table owner>' and object_name='<table name>' and object_type='TABLE';

2. Använd den hämtade object_id i följande fråga för att returnera den relevanta huvudnyckeln:

select mkeyid from sys.enc$ where obj#=OBJECT_ID;

3. Välj nyckelvärdet från Oracle Wallet på följande sätt:

mkstore –wrl <full_wallet_name> -viewEntry <entry_name>

4. Kopiera huvudnyckelposten och dess värde till fälten Namn respektive Värden.