Extrahera ursprungsdata med Qlik Lineage-kopplingar

Qlik Lineage-kopplingar är en tilläggsmodul till Qlik Cloud som hjälper användare att visualisera, förstå och skalanpassa datamiljöer på ett intuitivt sätt. Kopplingarna extraherar ursprungs- och metadata från lokala Qlik-installationer, externa BI-verktyg och datakällor.

Källspecifika kopplingar i det här verktyget extraherar ursprungsdata från lokala Qlik-installationer, externa BI-verktyg och datakällor, samt mappar information och användningsdata mellan dessa system. Källans ursprung och informationens resa visas i din Qlik Cloud-klientorganisation. Den här informationen hjälper analytiker, databasadministratörer och datakonsumenter att visualisera, förstå och skalanpassa datamiljöer på ett intuitivt sätt. Du kan se en vy över information och användningsdata som mappas mellan systemen genom att välja dess länk i ett utrymme som du har definierat och sedan söka nedåt i hierarkin för att visa Ursprung.

Qlik Lineage-kopplingar finns med Qlik Sense Enterprise SaaS-, Qlik Cloud-analys premium- och Qlik Cloud Enterprise-prenumerationer.

Information om Qlik Cloud GovernmentQlik Cloud Government stöder användning av Qlik Lineage Connectors när Windows-plattformen där Qlik Lineage Connectors är installerad är konfigurerad för att köras i ett FIPS 140-2-godkänt driftsläge, även känt som "FIPS-läge". Mer information finns i Systemkryptografi.
Anteckning om informationVilka Qlik Lineage-kopplingar som är tillgängliga för dig beror på din licens. Kopplingar som länkar till lokalt installerade Qlik-källor (Qlik Sense Client-managed, QlikView, Qlik NPrinting) ingår i licenserna Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Cloud-analys premium och Qlik Cloud Enterprise. Klienter som har köpt premiumlicens för Qlik Lineage-kopplingar har åtkomst till alla tillgänglig ursprungskopplingar. Om du inte har en premiumlicens för Qlik Lineage-kopplingar är en del kopplingar inte tillgängliga.

Hur fungerar Qlik Lineage-kopplingar?

Qlik Lineage-kopplingar samlar automatiskt in metadata- och ursprungsinformation från varje målsystem. Varje koppling har sin egen konfiguration. Klienter konfigurerar källspecifika fält per kopplingstyp och definierar regler för varje koppling som anger för Qlik Lineage Connectors vad som ska tas med av det mappade ursprunget i det angivna utrymmet för klientorganisationen. Användarna definierar hur kopplingar beter sig och schemalägger hur ofta metadata- och ursprungsinformation ska laddas.

Arbetsflödet Qlik Lineage-kopplingar

När du ska förbereda för koppling och extrahering av ursprungsmetadata från lokala BI-verktyg och databasprogram till din Qlik Cloud-klientorganisation använder du grovt sett följande arbetsflöde:

Förutsättningar

• Du måste bli tilldelad rollerna Analytics-administratör och Utvecklare i klientorganisationen som är mål.
  • Hämta och installera Qlik Lineage-kopplingar. Se Installera Qlik Lineage-kopplingar.
  • Skaffa en API-nyckel (JWT token) från din klientorganisation. Gå till inställningarna i användarprofilen > Hantering: API-nycklar. Kopiera och spara nyckeln på en plats där den finns tillgänglig.
  • Skapa och namnge ett tomt hanterat utrymme i din klientorganisation.
  • Öppna klientorganisationen och Qlik Lineage-kopplingar-verktyget.

Konfigurationssteg för Qlik Lineage-kopplingar

• Projekt: Lägg till ett nytt projekt och ge det ett namn.
  • Qlik Cloud-mål: Definiera, validera och spara Qlik Cloud Target.
  • Kopplingar: Definiera och spara en koppling.
  • Regler: Lägg till minst en regel till varje koppling i kopplingsinställningarna.

Anteckning om informationFör QlikView- och Qlik Sense-kopplingar ska du markera rutan bredvid Skapa länk i Qlik Cloud för att säkerställa att tillgångar som hämtas in av den här regeln fylls i som länkar i Qlik Catalog.
  • Schemaläggning:Välj uppspelningsikon eller schemalägg ett jobb. När jobbet är slutfört navigerar du till utrymmet som skapades i din klientorganisation för att visa det importerade ursprunget.

Komma åt dataursprung i klientorganisationen som är mål

När jobbet som definieras av dina kopplingar har fyllts i i Qlik Catalog, navigerar du till det hanterade utrymmet i din -klientorganisation. Extraherade ursprungsdata som anskaffats från Qlik Lineage-kopplingar visas med etiketten Öppna länk när du hovrar över brickan. Öppna ursprungsdiagrammet genom att klicka på i appen och sedan välja Ursprung. Du kan även visa ursprungsgrafen från delavsnittet Detaljer.

I Details ser du information om ägarskap och den senaste aktiviteten för källan. Till vänster i panelen visas ID:n för jobbet och kopplingen.

Visning av detaljer i Qlik Catalog

Visning av detaljer för länken i Qlik Catalog Service

Påverkansanalys ger en grafisk framställning av dataursprunget från olika plattformar, samt även indata och beroenden som är tillgängliga från extraherade metadata. Som exempel visar en QlikView-app QVD-filerna och datakällorna som användes för produktion av QlikView-programmet. När noden har valts i grafen visas eventuella utdata som även fortsättningsvis kommer att genereras från den QlikView-datauppsättningen, det vill säga också efter att den har fyllts i Qlik Cloud.

Ursprung i Qlik Catalog

Visa Påverkansanalys i Qlik Catalog Service

Mer information finns i Analysera ursprunget till data.