Synthetische sleutels

Wanneer twee of meer interne tabellen twee of meer velden gemeenschappelijk hebben, duidt dit op een samengestelde-sleutelrelatie. Qlik Sense handelt dit af met behulp van synthetische sleutels. Deze sleutels zijn anonieme velden die alle voorkomende combinaties van de samengestelde sleutel vertegenwoordigen.

Een hoger aantal samengestelde sleutels kan resulteren in een hoger geheugengebruik en kan van invloed zijn op de prestaties. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid gegevens, tabelstructuur en andere factoren. Wanneer er meerdere synthetische sleutels zijn die van elkaar afhankelijk zijn, is het goed gebruik om deze te verwijderen.

Nu wordt het tijd om onze definitieve gegevensverzameling te gaan laden.

Doe het volgende:

1. Open de Editor voor laden van gegevens in de Scripting Tutorialapp.
  2. Klik Nieuwe sectie maken om een nieuwe scriptsectie toe te voegen.
  3. Geef de sectie Customers een naam.
  4. Onder DataFiles in het rechtermenu klikt u op Gegevens selecteren.

5. Upload en selecteer Customers.xlsx. Het venster Voorbeeld gegevens wordt geopend.
  6. Selecteer Sheet1.
  7. Klik op Script invoegen.
  8. Klik op Gegevens laden.
  9. Nu kunt u in het voortgangsvenster voor het laden van gegevens zien dat een synthetische sleutel is gemaakt.

Venster met voortgang gegevensload met melding van synthetische sleutel

Venster met voortgang gegevensload met melding van synthetische sleutel.
  10. Open de gegevensmodelviewer.
  11. We kunnen zien dat een synthetische sleutel is gemaakt doordat er een nieuwe tabel, $Syn 1 Table, is gemaakt. Deze bevat alle velden, Region en Region code, die de verbonden tabellen Sheet1 en Region gemeenschappelijk hebben. In dit geval maakt deze tabel de verbindingen een beetje verwarrend en misleidend, dus kan deze beter niet worden bewaard.

Gegevensmodelviewer Synthetische sleutel

Gegevensmodelviewer toont synthetische sleutel.

Synthetische sleutels oplossen

De gemakkelijkste manier om synthetische sleutels te verwijderen is door de naam van een of meer velden in de tabellen te wijzigen. Dit kan worden gedaan bij het laden van de gegevens. Nu doorlopen we de stappen voor het verwijderen van een synthetische sleutel.

1. Open de Editor voor laden van gegevens.
  2. Klik op de sectie Klanten en verwijder de rij uit de LOAD-opdracht met de tekst:
  3. Region,

4. Klik op Gegevens laden.
  5. Open de gegevensmodelviewer.
  6. De synthetische sleutel is verwijderd.

Gegevensmodelviewer toont dat synthetische sleutel is verwijderd

Gegevensmodelviewer toont dat synthetische sleutel is verwijderd.