Beginnen met het laden van uw gegevens

Qlik Cloud Analyse biedt verschillende manieren om uw gegevens te laden en transformeren voor gebruik in Qlik Sense-apps.

De beste methode voor het toevoegen van uw gegevens aan Qlik Cloud en het laden ervan in een app is afhankelijk van de type gegevens waarmee u werkt.

Dit onderwerp bevat verschillende werkstromen op basis van gegevenstype.

• Bestaande gegevensbronnen

• Nieuwe gegevensbestanden

• Nieuwe web-, cloud- en databasebronnen

• Nieuwe handmatig ingevoerde gegevens

Bestaande gegevensbronnen

U hebt mogelijk toegang tot bestaande gegevensbronnen in Qlik Cloud. U hebt deze bronnen mogelijk al toegevoegd of ze zijn door anderen beschikbaar gesteld.

Als u een bestaande gegevensverzameling gebruikt, zoals een QVD- of XLSX-bestand, is de gegevenscatalogus het beste hulpmiddel voor het laden van uw gegevens in een app.

Als u een bestaande verbinding gebruikt, kunt u gegevens toevoegen met Gegevensbeheer of Editor voor laden van gegevens. Met Gegevensbeheer kunt u gegevens stapsgewijs toevoegen. Met Editor voor laden van gegevens kunt u een script schrijven voor het laden van uw gegevens.

Nieuwe gegevensbestanden

Als u on-premise gegevensbestanden hebt die u wilt gebruiken met uw analyse-apps, moet u deze toevoegen aan Qlik Cloud.

Als de gegevensverzameling niet regelmatig hoeft te worden bijgewerkt, kunt u de gegevensverzameling handmatig uploaden. Zodra deze is geüpload, kunt u de gegevenscatalogus gebruiken om de gegevens toe te voegen aan uw app.

Als uw lokale gegevensverzameling regelmatig wordt bijgewerkt, kunt u Qlik DataTransfer gebruiken om de gegevensverzameling automatisch te verzenden naar Qlik Cloud als de gegevensverzameling is bijgewerkt.

Nieuwe web-, cloud- en databasebronnen

Als u gegevens op het web, in de cloud of in databases hebt opgeslagen, kunt u een connector gebruiken om toegang te krijgen tot uw gegevens in Qlik Cloud. Qlik Sense heeft een reeks connectoren beschikbaar.

Nadat u uw verbindingen hebt toegevoegd aan Qlik Cloud, hebt u twee opties:

• U kunt gegevensverzamelingen maken op basis van uw verbinding. Hierbij wordt een gegevensbestand gemaakt in Qlik Cloud waarnaar de gegevens van uw verbinding worden geladen. Zo kunt u sneller gegevens laden vanaf gegevensbronnen van de verbinding.

• U kunt gegevens direct laden vanaf de verbinding in uw app.

U kunt gegevensverzamelingen maken op basis van gegevens die u hebt geopend vanaf uw verbindingen.

U kunt een verbinding toevoegen aan een gegevensbron in Qlik Cloud en vervolgens direct gegevens laden via de verbinding.

Nieuwe handmatig ingevoerde gegevens

U kunt in Gegevensbeheer handmatig gegevens invoeren. Dit is handig als u een gegevensbron hebt waar u mogelijk een waarde in Qlik Sense wilt bewerken of als u een PDF of een andere bron hebt met een tabel waarvan Qlik Sense geen gegevens kan importeren.

Gegevens voorbereiden voor andere apps

U kunt scripts gebruiken om gegevens te laden, transformeren en exporteren om ze te gebruiken in apps. Scripts zijn handig als u gegevens wilt transformeren, maar niet een volledig analyse-app wilt maken.

1. Maak een script in de hub.

Scripts maken

2. Voeg gegevensbronnen toe aan het script. Voer een van de volgende handelingen uit:

3. Bewerk en transformeer de gegevens die u hebt toegevoegd aan de scripts.

Load-scripts bewerken

Inzicht in scriptsyntaxis en gegevensstructuren

Overzicht scriptsyntaxis

4. Als uw geladen gegevens geografische gegevens bevat, gebruik dan GeoOperations om geografische berekeningen en functies uit te voeren.

5. Analytische bronnen voor Qlik GeoOperations

6. Ook kunt u een voorbeeld van gegevens bekijken en eventuele problemen verhelpen.

Previewing data in Scripteditor

7. Laad en exporteer uw gegevens.

Load-scripts uitvoeren om gegevens in scripts te exporteren