Gezamenlijk load-scripts voor gegevens ontwikkelen in gedeelde ruimten

U kunt nu load-scripts voor apps en scripts ontwikkelen samen met leden van een gedeelde ruimte.

Standaard:

• Alleen de eigenaar van de app kan Gegevensbeheer en Editor voor laden van gegevens gebruiken om gegevens toe te voegen aan een app, het gegevensmodel te bouwen en gegevens in de app te laden.

• Alleen scripteigenaren kunnen Scripteditor gebruiken om gegevens toe te voegen aan een script en gegevens te exporteren.

De gebruikersrol Kan gegevens bewerken in apps stelt andere gebruikers in de gedeelde ruimte in staat om de Editor voor laden van gegevens en Gegevensbeheer te gebruiken in apps waarvan zij geen eigenaar zijn en de Scripteditor in scripts waarvan zij geen eigenaar zijn.

InformatieDe gebruikersrol Kan gegevens bewerken in apps stelt gebruikers ook in staat om wijzigingen aan de brengen in de logische modellen en woordenlijsten van apps in de gedeelde ruimte. Ga voor meer informatie naar Mede-ontwikkeling van bedrijfslogica in gedeelde ruimten.

Als een gebruiker het load-script in Editor voor laden van gegevens bewerkt, wordt het script voor andere gebruikers vergrendeld. Het script blijft vergrendeld totdat:

• De app of het script wordt opnieuw geladen.

• Er twee minuten zijn verstreken na de laatste wijzigingen van het load-script.

Wijzigingen van verschillende gebruikers worden automatisch als versies opgeslagen in Geschiedenis. Gebruikers kunnen wijzigingen tussen verschillende scriptversies bekijken in Geschiedenis. Voor meer informatie over het beheren van scriptversies raadpleegt u Geschiedenis van het load-script beheren.

Editor voor laden van gegevens vergrendeld door een andere gebruiker

Editor voor gegevens vergrendeld tegen bewerken door andere gebruiker.

Gegevensmodelsamenwerking en laadschema's

Als een app is ingesteld op automatisch opnieuw laden volgens een schema, is het belangrijk om te weten hoe het eigendom van het laadschema kan veranderen als meer dan één gebruiker het load-script kan bewerken. Dit is belangrijk omdat laadschema's worden uitgevoerd op basis van de toegang die de eigenaar van het laadschema tot de app en de bijbehorende gegevensbronnen heeft.

Als een andere gebruiker dan de eigenaar van het laadschema het script wijzigt door bewerkingen te doen in de Editor voor laden van gegevens (of gegevens in Gegevensbeheer te laden), wordt deze persoon in de meeste gevallen eigenaar van het laadschema. Maar als deze gebruiker al de meest recente gebruiker is die het script bewerkt, wordt het eigendom van het schema niet overgedragen aan deze persoon. Zo kan de recentste bewerker van het load-script eventueel het laadschema wijzigen.

Het gebruik van Gegevensbeheer in een app met samenwerking wordt niet aangeraden.

Overwegingen voor ontwikkelaars van rapporten in tabelvorm

De distributielijst van een app bepaalt wie rapporten in tabelvorm die zijn gegenereerd door apprapporttaken. Wanneer u de distributielijst maakt of bewerkt, kunt u de eigenaar van het laadschema van de app worden, als de app er een heeft.

Lees Eigendom van laadschema's voor meer informatie over de regels voor het eigendom van laadschema's.

Gezamenlijke ontwikkeling en Gegevensbeheer

Aanbevolen wordt om alleen Editor voor laden van gegevens te gebruiken om gezamenlijk een gegevensmodel in apps te ontwikkelen.

Gegevensbeheer is naast de automatisch gegenereerde sectie niet direct van invloed op het load-script. Updates van het gegevensmodel die in Gegevensbeheer zijn gemaakt, worden niet opgeslagen in het load-script tot een gebruiker in Gegevensbeheer op Gegevens laden klikt. Dit leidt ertoe dat Gegevensbeheer niet wordt vergrendeld als het load-script is vergrendeld. Gebruikers worden echter op de hoogte gesteld als een gebruiker het load-script bewerkt.

Als er wordt samengewerkt en een gebruiker in Gegevensbeheer wijzigingen aanbrengt terwijl een andere gebruiker in Gegevensbeheer werkt, kunnen hun wijzigingen verloren gaan als de andere gebruiker op Gegevens laden klikt.

Wanneer Gegevensbeheer gesynchroniseerde tabellen van Editor voor laden van gegevens gebruikt, wordt Gegevensbeheer niet vergrendeld als een gebruiker in Editor voor laden van gegevens werkt. Afhankelijk van de manier waarop het load-script door een andere gebruiker is bewerkt, kunnen wijzigingen in Gegevensbeheer verloren gaan als het load-script in de tussentijd is bewerkt.

U wordt mogelijk eigenaar van geplande ladingen van de app of het script als u gegevens laadt in Gegevensbeheer. Maar als u al de meest recente gebruiker bent die het load-script bewerkt, wordt het eigendom van het schema niet overgedragen aan u.

Beperkingen

De volgende beperking geldt voor het gezamenlijk ontwikkelen van een script:

• Knoppen met de laadactie die zijn toegevoegd aan werkbladen kunnen geen gegevens laden terwijl het script is vergrendeld voor bewerken.