Hantera anpassade roller

Skapa anpassade roller i Qlik Cloud med specifika behörigheter för personer eller grupper. De här rollerna kan tilldelas på samma sätt som de inbyggda säkerhetsrollerna och utöka behörigheterna för Standard användare.

Anteckning om informationDetta ämne är tillämpligt på Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business och Qlik Cloud Government. Om du har en prenumeration på någon av versionerna Standard, Premium eller Enterprise av Qlik Cloud-analys eller Qlik Cloud Data Integration ska du se Hantera användare – Kapacitetsbaserade prenumerationer.

Anpassade roller utökar roller utöver de som beviljas genom rollen Standard användare. När du tilldelar en anpassad roll till användare kan behörigheter bara läggas till, inte tas bort. Inställningarna för behörigheten Standard användare visas när du konfigurerar en anpassad roll. Observera att om du försöker begränsa en behörighet som är tillåten i rollen Standard användare har detta ingen verkan. Behörigheten är fortfarande tillåten för alla.

Mer information om hur standardbehörigheter för användare interagerar med anpassade roller finns i Roller och behörigheter för användare och administratörer.

Skapa anpassade roller

Huvudadministratörer kan skapa nya roller och konfigurera behörigheter med alternativen som beskrivs i Behörigheter i User Default- och anpassade roller.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol går du till Användare.

2. På fliken Behörigheter klickar du på Skapa ny.

3. I dialogrutan Skapa ny roll skriver du in ett namn och en beskrivning för rollen.

4. Använd sökningen för att hitta specifika behörigheter.

Anteckning om tipsDu kan använda knapparna Lista alla och Valda för att visa alla tillgängliga behörigheter eller bara de valda.
  5. Inställningen Standard användare visas för varje behörighet. Välj önskad behörighetsnivå för de behörighetsnivåer du vill lägga till.

6. Klicka på Skapa.

Du kan nu tilldela din roll till användare eller grupper i systemet. Mer information finns i Tilldela säkerhetsroller och anpassade roller.

Redigera anpassade roller

Huvudadministratörer kan redigera anpassade roller.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol går du till Användare.

2. På fliken Behörigheter letar du upp rollen som du vill redigera.

3. Klicka på Mer och välj sedan Redigera.

4. I dialogrutan Redigera roll uppdaterar du namnet eller beskrivningen och lägger till eller tar bort behörigheter efter behov.

5. Klicka på Spara ändringar.

Ta bort anpassade roller

Huvudadministratörer kan ta bort anpassade roller. Innan de tas bort måste alla användare eller grupper som är associerade med rollen tas bort från den.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol går du till Användare.

2. På fliken Behörigheter letar du upp rollen som du vill ta bort.

3. Klicka på Mer och välj sedan Ta bort.

4. Välj kryssrutan för att bekräfta borttagningen och klicka sedan på Ta bort.