Aangepaste rollen beheren

Maak aangepaste rollen in Qlik Cloud met specifieke machtigingen voor individuele gebruikers of groepen. Deze rollen kunnen op dezelfde manier worden toegewezen als de interne beveiligingsrollen en breiden de machtigingen voor Standaardgebruiker uit.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business en Qlik Cloud Government. Als u een abonnement hebt voor de Standard-, Premium- of Enterprise-editie van Qlik Cloud Analyse of Qlik Cloud Gegevensintegratie, raadpleegt u Gebruikers beheren - Capaciteitsgebaseerde abonnementen.

Aangepaste rollen breiden de machtigingen van de rol Standaardgebruiker uit. Bij het toewijzen van een aangepaste rol aan gebruikers kunt u alleen machtigingen toevoegen en niet verwijderen. De machtigingsinstellingen Standaardgebruiker worden weergegeven als u een aangepaste rol configureert. Houd er rekening mee dat u geen machtiging kunt beperken die is toegestaan in de rol Standaardgebruiker. De machtiging blijft geldig voor alle gebruikers.

Zie Rollen en machtigingen voor gebruikers en beheerders voor meer informatie over hoe standaard gebruikersmachtigingen werken in combinatie met aangepaste rollen.

Aangepaste rollen maken

Tenantbeheerders kunnen nieuwe rollen maken en machtigingen configureren met de opties die worden beschreven in Machtigingen voor standaardgebruiker en aangepaste rollen.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers.

2. Op het tabblad Machtigingen klikt u op Nieuwe maken.

3. In het dialoogvenster Nieuwe rol maken geeft u een naam en beschrijving voor de rol op.

4. Gebruik de zoekfunctie om specifieke machtigingen te vinden.

TipU kunt de knoppen Alles weergeven en Geselecteerd gebruiken om alle machtigingen of alleen geselecteerde machtigingen te tonen.
  5. De instelling Standaardgebruiker wordt voor elke machtiging getoond. Kies het gewenste toegangsniveau voor de machtigingen die u wilt toevoegen.

6. Klik op Maken.

U kunt uw rol nu toewijzen aan gebruikers of groepen in het systeem. Ga voor meer informatie naar Beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen.

Aangepaste rollen bewerken

Tenantbeheerders kunnen aangepaste rollen bewerken.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers.

2. Op het tabblad Machtigingen vindt u de rol die u wilt bewerken.

3. Klik op Meer en selecteer vervolgens Bewerken.

4. In het dialoogvenster Rol bewerken werkt u de naam of beschrijving bij en kunt u naar wens machtigingen toevoegen of verwijderen.

5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Aangepaste rollen verwijderen

Tenantbeheerders kunnen aangepaste rollen verwijderen. Voor het verwijderen moet u de toewijzing van gebruikers of groepen opheffen die zijn gekoppeld aan de rol.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers.

2. Op het tabblad Machtigingen vindt u de rol die u wilt verwijderen.

3. Klik op Meer en selecteer vervolgens Verwijderen.

4. Schakel het selectievakje in om de verwijdering te bevestigen en klik vervolgens op Rol Verwijderen.