Ta bort användare

Du kan ta bort användare från avsnittet Användare i Hanteringskonsol. När en aktiv eller inaktiv användare tas bort frigörs en användarrättighet som kan tilldelas till en annan användare. När du raderar en väntande användare, tas posten bort från systemet och användaren kan inte registrera sig via e-postinbjudan.

Anteckning om informationDetta ämne är tillämpligt för versionerna Standard, Premium och Enterprise av Qlik Cloud-analys och Qlik Cloud Data Integration. Om du har en Qlik Sense Enterprise SaaS-, Qlik Sense Business- eller Qlik Cloud Government-prenumeration, se Hantera användare – Användarbaserade prenumerationer.

När en användare tas bort från Qlik Cloud, till exempel när denne lämnar en organisation kommer tillgångar de äger inte längre att ha en användare. Detta kan leda till att app- och skriptladdning misslyckas och orsaka andra åtkomstproblem. Tänk på att tilldela om ägandet till utrymmen, appar, skript och datakopplingar som den borttagna användaren ägde för att åtgärda de här problemen.

Vad händer när en användare tas bort?

Att ta bort en registrerad användare i klientorganisationen med statusen aktiv eller inaktiverad har flera konsekvenser utöver att posten tas bort från Hanteringskonsol. I det här avsnittet beskrivs de olika aspekterna som påverkas vid borttagningen, inklusive deras personliga information, kontostatus och dataägande.

Användarinformation för borttagna användare

När en användare tas bort tas all information som kan kopplas till just den användaren bort. Om en användare som är inloggad i klientorganisationen tas bort, blir användarsessionen ogiltig.

Borttagna användare som ingår i en identitetsleverantör

När du använder en egen identitetsleverantör kan en borttagen användare logga in igen, även om användarsessionen blir ogiltig. Om användaren försöker logga in efter borttagning skapas en ny användarpost i klientorganisationen, vilket eventuellt leder till en automatisk tilldelning av en licens. För att förhindra detta ska användaren tas bort från identitetsleverantören. Om du har konfigurerat en egen identitetsleverantör kan du själv ta bort användaren.

Qlik Account för borttagna användare

Användare med en Qlik Account som tas bort från klientorganisationen måste få en ny inbjudan innan de kan logga in. Att en användare tas bort från klientorganisationen innebär inte att denna tas bort från Qlik Account.

Konsekvenser av att ta bort en användare

• Användaren är inte längre tillgänglig i klientorganisationen.
  • API-nycklar som är associerade till användaren återkallas.
  • Användarrättigheten blir tillgänglig och kan tilldelas om.
  • Utrymmen, appar, skript och datakopplingar måste omtilldelas till en ny ägare.
  • Om användaren är ägare av ett laddningsschema måste ägandet omtilldelas eller ett nytt schema skapas för att förhindra fel i schemalagda laddningar.
  • Granskningsloggar i Hanteringskonsol innehåller information om borttagningen av användaren.
  • Meddelanden och aviseringar som ägs av användaren tas också bort från systemet.

Omtilldela ägande av utrymmen och resurser

När en användare tas bort kommer alla utrymmen, appar, skript och datakopplingar som de äger att finnas kvar i klientorganisationen utan ägare. För att förhindra att poster blir ägarlösa ska du omfördela ägandet av dessa tillgångar innan du tar bort användaren. Se också till att laddningsscheman har en ny ägare, annars kommer laddningarna att misslyckas.

Huvudadministratörer kan ändra ägandet av utrymmen, omfördela ägandet av appar, skript och datakopplingar och flytta dessa resurser till andra utrymmen. Analysadministratörer kan utföra de här åtgärderna i delade och hanterade utrymmen och dataadministratörer i datautrymmen.

Gör följande:

1. I Hanteringskonsol går du till Utrymmen.

2. Använd filtret för att hitta utrymmen som ägs av den borttagna användaren.

3. Klicka på Mer bredvid ett utrymme och välj Byt ägare.

4. Ange en ny ägare till utrymmet och klicka på Tillämpa.

Upprepa proceduren för appar, skript och datakopplingar på sidan Innehåll. Mer detaljerade instruktioner om att ändra ägande och hantera laddningsscheman finns i följande ämnen:

Anteckning om tipsFör att byta ägare av en publicerad app måste du byta ägare av källappen och sedan publicera den på nytt. Den publicerade kopian av appen kommer att ärva ägaren av källappen. Om källappen har tagits bort: se Källappen för en publicerad app togs bort för mer information.

Ta bort användare från klientorganisationen

Som huvudadministratör kan du ta bort användare från klientorganisationen. Du kan bara ta bort en användare i taget, och du kan inte ta bort dig själv som användare. Se i förekommande fall till att du tar bort användaren från din identitetsleverantör, och omtilldela alla resurser som ägs av användaren före borttagning.

Gör följande:

1. Gå till Hanteringskonsol och öppna delavsnittet Användare.

2. I raden för användaren som ska tas bort klickar du på Trepunktsikon-knappen längst till höger.

3. Välj Ta bort om du vill ta bort en befintlig användare, eller Ta bort inbjudan om du vill ta bort en inbjuden användare.

4. Bekräfta borttagningen.