Navigeren door Scripteditor

Een script wordt geopend in Scripteditor. Scripteditor geeft informatie over het script en de afhankelijkheden en stelt een editor ter beschikking om het script te schrijven. Scripteditor bevat twee secties:

• Overzicht: biedt een overzicht van gegevens over het script, waaronder gegevens over afhankelijkheden, de laadgeschiedenis en gepubliceerde kopieën.

• Editor: stelt de teksteditor ter beschikking voor het maken en bewerken van het script, om een voorbeeld van het script te bekijken en het script volledig uit te voeren.

Overzicht in Scripteditor

Overzicht biedt algemene informatie over een script, de bijbehorende gegevensbronnen en geëxporteerde bestanden. Overzicht bevat de volgende secties:

• Overzicht

• Meldingen

• Laadgeschiedenis

• Gepubliceerde kopieën

Scripteditor

Overzicht van de Scripteditor, open deze om naar het Tabblad Overzicht te gaan.

Overzicht

Overzicht toont details over het script. U kunt de volgende informatie bekijken:

• Eigenaar: eigenaar van het script

• Maker: maker van het script

• Bijdragers: aantal bijdragers aan het script. Klik op Gebruikers om de namen te bekijken van de bijdragers.

• Geschiedenis: aantal vermeldingen in de geschiedenis. Klik op Laatste 5 invoeren om de namen te bekijken van de bijdragers voor de laatste vijf vermeldingen. Klik op Weergeven om Geschiedenis te openen.

• Ruimte: ruimte waarin het script zich bevindt

• Aanmaakdatum: datum waarop het script is gemaakt

• Wijzigingsdatum Datum waarop het script voor het laatst is bewerkt

• Laatst gewijzigd door: gebruiker die het script het laatst heeft bewerkt

• Datum laatste lading: datum van de laatste lading

• Duur laatste lading:: duur van de laatste lading

• Datum laatst opnieuw geladen: datum van de laatste lading

Informatie

Een voorbeeld van de gegevens bekijken (zonder Store instructie ingeschakeld) telt niet als een lading voor laadgegevens.

Overzicht bevat twee aanvullende secties, Uitvoer en Invoer. Uitvoer toont de bestanden die zijn geëxporteerd door het script. Klik op Impactanalyse openen om de volledige impactanalyse van uw script te bekijken. Zie Impactanalyse voor apps, scipts en gegevensverzamelingen analyseren voor meer informatie over impactanalyse.

Invoer toont alle tabellen en de bijbehorende bronnen die door het script worden gebruikt. Bekijk de volledige herkomst van uw script door te klikken op Herkomst openen. Voor meer informatie over herkomst raadpleegt u Herkomst van apps, scripts en gegevensverzamelingen analyseren.

Voor de items in Uitvoer en Invoer kunt u klikken op Meer om aanvullende opties te bekijken. U kunt de impactanalyse of herkomst voor elk item bekijken. U kunt ook items openen in een nieuw tabblad.

Meldingen

Meldingen toont de meldingen die u voor het script kunt ontvangen. U kunt ze in- of uitschakelen en selecteren hoe u de meldingen wilt ontvangen.

Laadgeschiedenis

Laadgeschiedenis toont de geschiedenis van handmatige en geplande ladingen van uw script. Klik op Weergeven om een logboek voor de lading te openen. U kunt een gedetailleerde kopie van het logboek als LOG‑bestand downloaden.

Informatie

Voorbeelden en exporten in Editor worden niet opgenomen in Laadgeschiedenis.

Laadgeschiedenis van de Scripteditor

Gepubliceerde kopieën

Gepubliceerde kopieën toont alle kopieën van het script die zijn gemaakt tijdens het publiceren naar beheerde ruimten. Elke kopie en de volgende informatie worden getoond:

• Naam

• Eigenaar

• Laatst gewijzigd

• Ruimte

• Bekeken door

Gepubliceerde kopieën van de Scripteditor

Scripteditor wordt geopend voor de gepubliceerde kopieën.

Klik op de kopie om deze te openen in Scripteditor. Klik op Meer om aanvullende opties weer te geven. U kunt het volgende doen:

• Voeg toe aan een verzameling.

• Hernoem deze.

• Bekijk herkomstgegevens.

• Bekijk de impactanalyse.

• Bekijk de kopie van het laadschema.

• Open deze in een nieuw tabblad.

• Verwijder de kopie.

Editor

In Editor kunt u uw load-script voor gegevens voor uw script maken en uitvoeren. U kunt nieuwe gegevensbronnen toevoegen of bestaande gegevensbronnen gebruiken.

Editor is geopend in Scripteditor

De Editor wordt geopend in de Scripteditor.

De werkbalk Editor biedt eenvoudige toegang tot scripthulpmiddelen.

Werkbalk Editor
Optie Beschrijving
Secties Toont of verberg Secties in Editor. Met Secties kunt u uw load-script organiseren.
Zoeken

Tekst zoeken en vervangen in het script.

Opmerking toevoegen/verwijderen Opmerking toevoegen/verwijderen.
Inspringen Code laten inspringen.
Uitspringen Code laten uitspringen.
Help

Help-modus voor syntaxis activeren. Als de Help-modus actief is, verschijnt na een klik op een sleutelwoord (gemarkeerd in blauw) uitgebreide informatie over de syntaxis in de editor.

Ongedaan maken De laatste wijziging ongedaan maken (het is mogelijk meerdere stappen ongedaan te maken).
Opnieuw De wijziging die als laatste ongedaan is gemaakt, opnieuw uitvoeren.
Geschiedenis Open Geschiedenis om de wijzigingsgeschiedenis van het script te bekijken.
Gegevensbronnen Open Gegevensbronnen om de beschikbare gegevensbronnen te bekijken om toe te voegen aan het load-script
Fouten opsporen Fouten opsporen Open Fouten opsporen om problemen in uw load-script te verhelpen.
Voorbeeld van gegevens bekijken Voer een gedeeltelijke lading van het load-script uit, waarbij een beperkt aantal rijen per tabel wordt geretourneerd en Store-instructies worden genegeerd. Klik op Instellingen om aanvullende voorbeeldinstellingen weer te geven.
Gegevens exporteren Voer het load-script uit.

Secties

Met Secties kunt u secties van uw script groeperen. Secties worden op volgorde uitgevoerd als het script wordt uitgevoerd. Klik op Nieuwe sectie maken om een nieuwe sectie toe te voegen. U kunt de volgorde van secties wijzigen door te klikken op en te slepen in een sectie.

Ga voor meer informatie naar Load-scripts organiseren.

Opgenomen scripts

QVS die in uw load-script zijn ingevoegd, zijn te vinden in Opgenomen scripts. Deze sectie is alleen zichtbaar na het uitvoeren van Gegevens exporteren of Voorbeeld nadat QVS is ingevoegd.

Klik op de QVS voor een voorbeeld of om ze te openen. U kunt ook klikken op </> waar een QVS is ingevoegd in het load-script.

Een voorbeeld van een ingevoegd script bekijken

Bekijk een voorbeeld van een ingevoegd QVS-script onder Opgenomen scripts.
Informatie

Opgenomen scripts toont de eerste 50 QVS-bestanden die in de load-scripts zijn opgenomen. Als er meer QVS zijn, worden ze uitgevoerd als het load-script wordt uitgevoerd, maar worden ze niet getoond in Opgenomen scripts.

Ga voor meer informatie naar Herbruikbaar load-script maken met QVS-bestanden.

Teksteditor

U kunt de scriptcode schrijven en bewerken in de teksteditor. De regels in het script zijn genummerd en de syntaxiscomponenten zijn gemarkeerd met een kleurcode. Het beginscript bevat enkele vooraf gedefinieerde instellingen voor regionale variabelen, bijvoorbeeld SET ThousandSep=, die u optioneel kunt bewerken.Ga voor meer informatie naar Regionale instellingen voor apps en scripts aanpassen.

Voor meer informatie over scripts, raadpleegt u:

Geschiedenis

In Geschiedenis kunt u eerdere versies van uw load-script bekijken en beheren.

Geschiedenis van het load-script beheren

Fouten opsporen

U kunt opties voor foutopsporing gebruiken om in stappen door uw script te lopen met behulp van onderbrekingspunten, waardoor u waarden van variabelen en uitvoer bij de uitvoering van het script kunt inspecteren.

Fouten in het load-script voor gegevens opsporen

Gegevensbronnen.

Voeg gegevens toe aan uw load-script vanuit Gegevensbronnen.

Gegevens toevoegen

Onder Gegevens toevoegen kunt u de gegevenscatalogus openen. Met de gegevenscatalogus kunt u gegevens laden uit alle bestaande gegevensverzamelingen waartoe u toegang hebt. Met de gegevenscatalogus kunt u gegevens uit meerdere gegevensverzamelingen tegelijk laden.

Gegevens laden vanuit de gegevenscatalogus

Gegevensverbindingen

Onder Gegevensverbindingen kunt u sneltoetsen naar veelgebruikte gegevensbronnen (databases of externe bestanden) opslaan. Hier maakt u ook een selectie van de gegevens die u wilt laden. Gegevensverbindingen worden gesorteerd op de ruimtes waar u toegang toe hebt.

Ga voor meer informatie naar Analysegegevens laden en Gegevens selecteren in load-scripts.

Voorbeeld

Nadat het script is uitgevoerd met Voorbeeld van gegevens of Gegevens exporteren, kunt u onder Voorbeeld een voorbeeld van de geladen tabellen bekijken.

Voorbeeld toont drie verschillende weergaven van tabelgegevens:

• Tabelweergave

• Lijstweergave

• Tegelweergave

Tabelweergave

De gegevensweergave toont gegevens in een tabelindeling.

Lijstweergave

De lijstweergave toont een overzicht van de velden en de bijbehorende waarden.

U kunt instellen welke kolommen worden weergegeven door te klikken op en de gewenste kolommen te selecteren. Selecties worden niet tussen sessies overgedragen. De volgende kolommen zijn beschikbaar:

• Naam: veldnaam.

• Gegevenstype: het type gegevens in het veld

• Distinctieve waarden: het aantal distinctieve waarden in het veld.

• Null-waarden: het aantal null-waarden in het veld

• Voorbeeldwaarden: een selectie van voorbeeldwaarden in het veld

• Som: als het veld numeriek is, een som van de veldwaarden

• Min: als het veld numeriek is, de laagste waarde

• Max: als het veld numeriek is, de hoogste waarde

• Gemiddelde: als het veld numeriek is, de gemiddelde waarde

• Mediaan: als het veld numeriek is, de mediaanwaarde

• Systeemtags: tags die aan de gegevens zijn toegevoegd door de Service voor gegevensprofilering

• Standaardafwijking: als het veld numeriek is, de standaardafwijking van de waarden

• Positieve waarden: als het veld numeriek is, het aantal positieve waarden

• Negatieve waarden: als het veld numeriek is, het aantal negatieve waarden

• Nulwaarden: als het veld numeriek is, het aantal nulwaarden

• Lege tekenreeksen: als het veld tekstueel is, het aantal lege tekenreeksen

• Min. lengte: als het veld tekstueel is, het aantal tekens in de kortste tekenreeks

• Gemiddelde lengte: als het veld tekstueel is, het gemiddelde aantal tekens per tekenreeks

• Max. lengte: als het veld tekstueel is, het aantal tekens in de langste tekenreeks

• Eerste gesorteerde waarde: de eerste waarde, alfabetisch of numeriek, in een veld

• Laatste gesorteerde waarde: de laatste waarde, alfabetisch of numeriek, in een veld

• Numerieke waarden: het aantal numerieke waarden in een veld

• Tekstwaarden: het aantal tekstwaarden in een veld

• Meest voorkomende waarden: de drie vaakst herhaalde waarden in een veld

• Frequentieverdeling: als het veld numeriek is, de frequentie van de verdelingen van de waarden

Tegelweergave

De tegelweergave toont beschikbare velden met een grafisch profiel van de gegevens. Afhankelijk van de waarde in het veld geeft elke tegel één van de volgende visualisaties weer:

• Een lijst met de drie bovenste afzonderlijke waarden van een veld met het aantal exemplaren van elke waarde.

• Een gebiedsdiagram toont de reeks waarden en de gemiddelde waarde wordt gemarkeerd.

Uitvoer

Met Uitvoer geeft u de status automatisch opslaan weer en alle berichten die worden gegenereerd tijdens de uitvoering van het script.

Scripts uitvoeren

Klik op Gegevens exporteren om het script uit te voeren. Er verschijnt een dialoogvenster met de voortgang van het laden van de gegevens en eventuele berichten die worden gegenereerd U kunt ook op de knop Uitvoer klikken om de uitvoer te bekijken.

Zie: Load-scripts uitvoeren om gegevens in scripts te exporteren