Strängprocessor

Tillämpar flera funktioner på kolumner med en strängdatatyp.

Med Sträng-processorn kan du utföra olika teckenåtgärder på Strängkolumner i ett transformationsflöde.

Strängegenskaper

Egenskaper som ska konfigureras för att redigera dina strängkolumner.

Anteckning om information

Egenskaperna som listas i det här avsnittet är standardegenskaperna för alla funktioner för den här processorn. Ytterligare egenskaper kan behöva definieras beroende på vilken funktion du har valt.

Konfiguration
Egenskap Konfiguration

Funktionsnamn

• Add extra characters: lägger till extra tecken (utfyllnad) till vänster eller höger om originalvärdet för att matcha en förväntad storlek.

• Calculate length: extraherar antalet siffror från ett värde (23562 -> 5; "exempel" -> 7).

• Change to lower case: konverterar all celltext i kolumnen till gemener.

• Change to title case: konverterar textinnehållet från kolumnen så att orden börjar med versal
    Exempelvis kommer "det här är ett exempel" att bli "Det Här Är Ett Exempel".

• Change to upper case: konverterar all celltext i kolumnen till versaler.

• Contains text: kontrollerar om cellen innehåller det angivna värdet och returnerar TRUE eller FALSE beroende på resultatet. Det angivna värdet är skiftlägeskänsligt.

• Convert character width: konverterar teckenbredden till halv eller full bredd, eller normaliserar strängar.
  • Extract a value by index: extraherar en delsträng från en indexposition till en ny kolumn.

• Generate unique identifier (UUID): genererar en unik identifierare för varje rad i kolumnen.

• Match pattern: skapar en ny kolumn med sant eller falskt beroende på om värdet matchar ett givet mönster.

• Match similar text: skapar en ny kolumn med sant eller falskt beroende på om värdet är mindre än eller lika med Levenshtein-avståndet för ett givet värde.

• Remove all non alpha numeric characters: rensar värden som innehåller oväntade tecken genom att ta bort värden som inte är 0–9, Aa-Zz och bokstäver med accent. Blanksteg behålls.
    Exempel: Q=+l**i€q$ 20%2,0 blir Qlik 2020.
  • Remove all non numeric characters: rensar numeriska värden genom att ta bort alla tecken som inte är 0–9. Decimalavgränsare och blanksteg behålls.
    Exempel: Q=+l**i€q$ 20%2,0 blir Qlik 202,0.

• Remove consecutive characters: tar bort tecken som upprepas i följd i kolumnen.

• Remove part of the text: tar bort den angivna texten från celler i kolumnen.

• Remove trailing and leading characters: trimmar efterföljande och inledande mellanslag eller andra angivna tecken.

• Search and replace: ersätter celler eller delar av celler som innehåller ett specifikt värde.

• Simplify text (remove case, accent, etc.): förenklar innehållet i kolumnen genom att skriva det med gemener, ta bort accenter, normalisera med NFKD, dela upp kombinerade tecken och trimma hela strängen.
    Exempel: François blir francois.

Kolumner som ska bearbetas

Välj den kolumn eller de kolumner som du vill tillämpa en funktion i listan på.

Anteckning om information

Om du vill tillämpa samma funktion på flera kolumner på en gång klickar du på Öppna dialog-ikon för att öppna en trädvy där du kan markera flera kolumner.

Skapa ny kolumn

Aktivera det här alternativet för att skapa en ny kolumn när du har tillämpat funktionen. Om du inte aktiverar det här alternativet kommer den befintliga kolumnen att behållas och modifieras.

För att byta namn på processorn klickar du på RedigeraRedigera-ikonen som visas när du hovrar över standardnamnet på processorn.

För att redigera beskrivningen klickar du på RedigeraRedigera-ikonen som visas när du hovrar över Beskrivning.