Förutsättningar

Innan du kan mellanlagra eller replikera data måste du skapa följande förutsättningar:

• Installera nödvändig driver på Data Movement-gatewayservern

• Bevilja nödvändiga behörigheter på datakällan

• Konfigurera datakällans koppling

Inställning av drivrutin

Du kan installera driver med verktyget för installation av drivrutiner (rekommenderas) eller manuellt. Manuell installation ska bara användas om det mot förmodan skulle inträffa ett problem med verktyget för installation av drivrutiner.

Använda verktyget för installation av drivrutiner för att installera drivrutinen

I det här delavsnittet beskrivs hur driver som krävs installeras. Processen innebär att hämta driver, kopiera den till rätt mapp (se nedan) och att köra ett skript som automatiskt installerar och konfigurerar den. Du kan också köra skript som uppdaterar och avinstallerar driver efter behov.

Förbereda installationen

• Kontrollera att Python 3.6 eller senare är installerad på Dataflytt-gatewayservern.

Python kommer förinstallerad på de flesta Linuxdistributioner. Du kan kontrollera vilken Pythonversion som är installerad på ditt system genom att köra följande kommando:

python3 --version

• Hämta programpaketet "ibm-iaccess-<version>.x86_64.rpm" till IBM i Access Client Solutions Linux från IBM:s webbplats. Du hittar den version som stöds i binary-artifacts i /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/db2iseries.yaml. När hämtningen har slutförts kopierar du filen till:

/opt/qlik/gateway/movement/drivers/db2i

Installera driver

Så här installerar du driver:

1. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Kör följande kommando:

Syntax:

./install db2iseries

I annat fall visas EULA för driver.

3. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  4. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att visa EULA igen.

5. driver kommer att installeras.

Uppdatering av driver

Kör uppdateringskommandot om du vill avinstallera tidigare versioner av driver innan du installerar den tillhandahållna driver.

Så här uppdaterar du driver:

1. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Kör följande kommando:

Syntax:

./update db2iseries

I annat fall visas EULA för driver.

3. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  4. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att granska EULA från början.
  5. Den gamla driver avinstalleras och den nya driver installeras.

Avinstallera driver

Kör avinstalleringskommandot om du vill avinstallera driver.

Så här avinstallerar du driver:

1. Stoppa alla uppgifter som är konfigurerade för att använda denna koppling.

2. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Kör följande kommando:

-syntax

./uninstall db2iseries

driver kommer att avinstalleras.

Manuell konfigurering av drivrutin

Du bör bara försöka installera driver manuellt om den automatiserade drivrutinsinstallationen inte slutfördes.

Hämta programpaketet IBM i Access Client Solutions Linux från IBM:s webbplats.

Anteckning om information

iAccess ODBC-drivrutin 7.1.0. stöds inte.

Mer information finns på https://www.ibm.com/docs/en/i/7.2?topic=packages-linux-application-package

Öppna sedan en skalprompt på Data Movement gateway-maskinen och gör följande :

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Bekräfta eventuellt att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Installera den RPM som medföljer det hämtade paketet.

Exempel:

rpm -i ibm-iaccess-1.1.0.26-1.0.x86_64

Anteckning om information

Drivrutinsversionen som visas i loggarna för Data Movement gateway kommer att avvika. Om man exempelvis antar att drivrutinsversionen är den i det ovanstående exemplet kommer den att visas som ODBC driver version: '07.01.026' i uppgiftsloggarna för Data Movement gateway.

Mer information om hur du visar loggarna finns i Felsöka datauppgifter.

4. Ändra arbetskatalogen till <Data Movement gateway_Installationskat>/bin.

5. Lägg till DB2-drivrutinens plats i bibliotekssökvägen för Linux.

För att göra det lägger du till följande sökväg i site_ arep_login.sh fil i <install_dir>/replicate/bin:

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/path/lib64

där path är sökvägen till drivrutinen.

Exempel:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/opt/ibm/iaccess/lib64" >> site_arep_login.sh

6. Bekräfta vid behov att drivrutinens plats har kopierats:

cat site_arep_login.sh
  7. När installationen har slutförts öppnar du filen /etc/odbcinst.ini och kontrollera att den innehåller följande avsnitt:

[IBM i Access ODBC Driver 64-bit]
    Description = IBM i Access for Linux 64-bit ODBC Driver Driver = /opt/ibm/iaccess/lib64/libcwbodbc.so Setup = /opt/ibm/iaccess/lib64/libcwbodbcs.so Threading = 0 DontDLClose = 1 UsageCount = 1
  8. Starta Data Movement gateway-tjänsten.

sudo systemctl start repagent

9. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

CDC-förutsättningar

Journal-förutsättningar

Samtliga källtabeller för en viss mellanlagring-uppgift måste journalföras i samma journal. Namn på journalen och biblioteket där den finns måste specificeras i inställningarna för koppling. Under uppgiften, hämtar Data Movement gateway denna journal med ändringar av källtabeller.

När du börjar journalföra källtabellerna kan parametern Record images ställas in som *BOTH (för att samla in före- och efterbilder) eller *AFTER.

När parametern Record images är inställd som *AFTER kommer raderade poster att ha NULL-värden i sina datafält. För att spara en kopia av den raderade posten till journalen för raderade poster måste parametern Record images ställas in som *BOTH.

Anteckning om information

Om du behöver köra flera mellanlagring-uppgifter (som Mellanlagra-data från IBM DB2 for iSeries) är det mer effektivt (men inte nödvändigt) att skapa en separat journal för varje uppgift. Eftersom bara en journal kan specificeras per koppling behöver du även definiera separat koppling för varje uppgift.

Parameterna MINENTDTA

Parametern MINENTDTA måste ställas in som *NONE eftersom *FILE (minimal loggning) inte stöds.