IBM DB2 for iSeries

In deze sectie wordt beschreven hoe u een IBM DB2 for iSeries-bron instelt in een gegevenstaak. Voordat u de gegevenstaak start, zorgt u dat u voldoet aan de Vereisten, stelt u de Vereiste machtigingen in en maakt u zichzelf vertrouwd met de Beperkingen en overwegingen.

Verbindingseigenschappen instellen

Deze sectie beschrijft de beschikbare verbindingseigenschappen. Alle eigenschappen zijn vereist, tenzij anders aangegeven.

Gegevensbron

• Gegevensgateway: De naam van de Gateway voor gegevensverplaatsing die moet worden gebruikt om toegang tot uw gegevens te verkrijgen.

• Server: Het IP-adres of de hostnaam van de IBM DB2 for iSeries-server.

Accounteigenschappen

• Gebruikersnaam: De gebruikersnaam die nodig is voor toegang tot de IBM DB2 for iSeries-server.

• Wachtwoord: Het wachtwoord dat nodig is voor toegang tot de IBM DB2 for iSeries-server.

Database-eigenschappen

• Gebruik systeemnamen van tabellen en schema's: De IBM DB2 for iSeries-bron connector laat tabellen landen op basis van hun SQL-namen (onbeperkte lengte). Als uw IBM DB2 for iSeries-database geen SQL-namen gebruikt, zult u waarschijnlijk de systeemnamen willen behouden.
  • Relatief recordnummer (RRN): Zie RRN-kolom toevoegen aan doeltabellen hieronder.

CDC-eigenschappen

• Journaalnaam: De naam van het journaal dat de brontabellen bevat.

Zie ook: Vereisten voor CDC

• Journaalbibliotheek: De naam van de bibliotheek waar het journaal zich bevindt.

Zie ook: Vereisten voor CDC

• Journaalvalidatie overslaan wanneer een taak begint: Vanaf IBM DB2 for iSeries 7.3 valideert Data Movement gateway automatisch het specifieke journaal. Hierbij wordt gecontroleerd of het journaal bestaat en of het de tabellen bevat die voor de tussenopslag zijn geselecteerd. Wanneer talrijke tabellen worden geselecteerd voor tussenopslag, kan dit proces enige tijd in beslag nemen. Als u in dergelijke gevallen zeker weet dat het opgegeven journaal bestaat en de juiste tabellen bevat, kunt u de validatiefase overslaan.
  • Ga voor informatie over de volgende opties naar Wijzigingen vastleggen met de R4I UDTF hieronder:
    • UDTF vastleggen inschakelen
      • UDTF-naam voor CDC-lezer
      • Grootte UDTF-resultaat instellen (MB)
  • Controleren op wijzigingen elke (sec): Hoe vaak moet de brondatabase worden gecontroleerd op wijzigingen.

CCSID-toewijzing aan codetabel opheffen

Op het veld CCDIS toewijzen aan tekenset geeft u de CCSID('s) en codetabel(len) in de volgende indeling op (gescheiden door komma's maar zonder spaties):

CCSID1,codepage1,CCSID2,codepage2,...

De tekenset (codetabel) moet in de juiste indeling zijn opgegeven (bijv. ibm-1148_P100-1997). Voor een lijst met geldige indelingen raadpleegt u de ICU Converter Explorer.

Interne eigenschappen

Interne eigenschappen zijn bedoeld voor speciale toepassingen en worden daarom niet in het dialoogvenster weergegeven. U moet ze alleen gebruiken als Qlik Support dit aan u heeft geadviseerd.

Gebruik de knop Nieuwe maken en Annuleren aan de rechterkant van de velden om eigenschappen toe te voegen of te verwijderen.

Naam

De weergavenaam voor de bronverbinding.

RRN-kolom toevoegen aan doeltabellen

Brontabellen die niet beschikken over een primaire sleutel, een unieke index of een combinatie van kolommen die als unieke index kunnen worden gebruikt, moeten worden geregistreerd met behulp van de relatieve recordnummers (RRN).

Selecteer een van de volgende opties:

• RRN-kolom toevoegen aan doeltabellen zonder een primaire sleutel of unieke index
  • RRN-kolom toevoegen aan alle doeltabellen

• Geen RRN-kolom toevoegen aan doeltabellen

Ga als volgt te werk voor ondersteuning van DELETE-bewerkingen in de modus Automatisch doorvoeren voor tabellen die zijn opgenomen met *AFTER-afbeeldingen.

1. Schakel de optie RRN-kolom toevoegen aan alle doeltabellen in.
  2. Markeer de nieuwe RRN-kolom in het doel als de enige primaire sleutel van de tabel (met behulp van een transformatie).

Houd er rekening mee dat een RRN-kolom die niet als primaire sleutel is gemarkeerd wordt ingetrokken als een DELETE-bewerking wordt uitgevoerd.

Als u een van de opties voor het toevoegen van RRN-kolommen selecteert, wordt aan zowel de wijzigingstabellen als de doeltabellen een extra kolom toegevoegd, namelijk ATTREP_RRN of type INTEGER, die een unieke waarde voor elke rij bevat. Deze kolom bevat de RRN die overeenkomt met elke rij van de brontabel.

Informatie

De waarden van IBM DB2 for iSeries RRN vertegenwoordigen de exacte positie van de rij in de bestandsstructuur die de tabelgegevens bevat. Wanneer een tabel opnieuw wordt geordend, wordt de tabel opnieuw opgebouwd. Dit resulteert in nieuwe RRN's die aan elke rij worden toegewezen. Vermijd het opnieuw ordenen van tabellen waarbij RRN wordt gebruikt als doelsleutel zoveel mogelijk. Als het opnieuw ordenen niet vermeden kan worden, moet u de opnieuw geordende tabel direct opnieuw laden om te onvoorspelbaar gedrag te voorkomen wanneer wijzigingen worden toegepast op het doel (bijv. mislukte DELETE's, gedupliceerde INSERT's enzovoort).

Wijzigingen vastleggen met de R4I UDTF

Standaard worden wijzigingen die zijn vastgelegd voor IBM DB2 for iSeries gefilterd op de Data Movement gateway-machine met behulp van de display_journal functie. Als er een groot aantal wijzigingen zijn, kan dit van invloed zijn op de prestaties van Wijzigingen verwerken.

Door de R4I UDTF op IBM DB2 for iSeries te installeren, kan Wijzigingen verwerken worden gefilterd op IBM DB2 for iSeries in plaats van de Data Movement gateway-machine, waardoor de CDC-prestaties aanzienlijk worden verbeterd.

WaarschuwingDe R4I UDTF kan tot 300 tabellen vastleggen. Als u meer dan 300 tabellen wilt vastleggen, gebruik deze optie dan niet.

Ga als volgt te werk om wijzigingen vast te leggen met behulp van de R4I UDTF:

1. Ga naar Product downloaden.

2. Selecteer QlikGegevensintegratie.

3. Scroll naar beneden in de lijst Product en selecteer Replicate.

4. In de kolom Downloadkoppeling klikt u op de koppeling QlikReplicate__R4I.zip om uw download te starten.

5. Installeer de R4I UDTF op de IBM DB2 for iSeries-server.

6. Selecteer de optie UDTF vastleggen inschakelen.
  7. Als u de standaard UDTF-naam voor de CDC-lezer tijdens de installatie van R4I hebt gewijzigd, moet u de nieuwe naam opgeven op het veld UDTF-naam voor CDC-lezer.
  8. Op het veld Grootte UDTF-resultaat instellen (MB) kunt u de maximumgrootte instellen van de buffer voor de resultatenset die door de R4I UDTF wordt geretourneerd. Een grotere resultatenset zorgt meestal voor betere prestaties, maar heeft ook invloed op het DB2-geheugenverbruik. Als u de grootte van de resultatenset wilt verhogen, kunt u het beste de taak eerst in een testomgeving uitvoeren. Als DS2 onvoldoende geheugen heeft, kan dit leiden tot inconsistenties in de gegevens van het doel (omdat gedeeltelijke records wordt vastgelegd).