Qlik Gegevensgateway - Directe toegang instellen

In dit onderwerp worden de Qlik Gegevensgateway - Directe toegang-vereisten vermeld, woren installatie-instructies gegeven en worden de beperkingen en overwegingen beschreven waarmee u rekening moet houden tijdens het werken met Qlik Gegevensgateway - Directe toegang.

Aanbevolen procedures voor het gebruik van Qlik Gegevensgateway - Directe toegang

Voor een succesvolle ervaring bij het gebruik van Qlik Gegevensgateway - Directe toegang, wordt sterk aanbevolen om de volgende procedures op te volgen:

• Gebruik niet dezelfde Gateway voor directe toegang voor ontwikkeling, het testen van de gebruikersacceptatie en productie, omdat hierdoor het risico ontstaat dat de beschikbare resources overbelast raken en de stabiliteit van het systeem wordt beïnvloed. Vanuit een zakelijk oogpunt kan de combinatie van onvoldoende resources en een verminderde stabiliteit ertoe leiden dat gegevens van productie-applicaties vertraagd worden bijgewerkt.
  • Voor optimale prestaties kunt u de Gateway voor directe toegang het beste installeren op een server die zich zo dicht mogelijk bij uw gegevensbron bevindt.
  • De Gateway voor directe toegang moet worden geïnstalleerd op een speciale Window Server zoals uiteengezet in de systeemvereisten hieronder. Installeer deze niet op de werkelijke databaseserver of naast andere Qlik-producten, met inbegrip van, maar niet beperkt tot Qlik DataTransfer, Qlik Sense Desktop en Qlik Sense Enterprise.

Systeemvereisten

In deze sectie worden de vereisten voor software, poorten en hardware beschreven voor het gebruik van Qlik Gegevensgateway - Directe toegang.

Softwarevereisten

• De gateway voor directe toegang moet op een machine met Windows Server worden geïnstalleerd en achter een firewall. De server moet toegang hebben tot uw gegevensbron.

Ondersteunde Windows Server-edities:

• 2016
    • 2019
    • 2022
  • Er moeten twee verschillende .NET-versies zijn geïnstalleerd. Installeer alleen de volgende .NET-versies (latere versies worden niet ondersteund):

• .NET 4.8 is vereist voor de installatie

• .NET 6.x (laatste patch): vereist om de Gateway voor directe toegang-applicatie uit te voeren

• ASP.NET Core 6

Voor instructies voor het verifiëren van de huidige geïnstalleerde versie van .NET raadpleegt u https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/framework/migration-guide/how-to-determine-which-versions-are-installed.

• Microsoft Visual C++ 2015-2019 Redistributable (x64). Tijdens het installatieproces van Gateway voor directe toegang wordt u gevraagd om de redistributable te installeren indien wordt vastgesteld dat deze niet is geïnstalleerd.

Aanvullende softwarevereisten voor het gebruik van SAP-gegevensbronnen

Vereiste poorten en protocollen

De volgende sectie toont de vereiste poorten.

Uitgaande poorten

HTTPS/TCP-443 moet zijn geopend voor uitgaande communicatie naar <tenant-id>.<region>.qlikcloud.com.

Interne poorten

Hieronder vindt u een lijst met poorten die worden gebruikt voor communicatie door interne processen van de gegevensgateway. Als een van deze poorten door een andere toepassing wordt gebruikt, moet u de andere toepassing opnieuw configureren of verwijderen.

• 5050 (Connector Agent REST API)
  • 9027 (DCAAS REST API)
  • 3005 (ODBC Connector REST API)
  • 50060 (ODBC Connector gRPC)
  • 3007 (SAP BW Connector REST API)
  • 3008 (SAP SQL Connector REST API)
  • 3009 (SAP ODP Connector REST API)
  • 50070 (SAP BW Connector gRPC)
  • 50080 (SAP SQL Connector gRPC)
  • 50090 (SAP ODP Connector gRPC)

WSS-protocol

Naast HTTPS gebruikt de gateway voor directe toegang ook het WSS-protocol (WebSocket Secure). Zorg er daarom voor dat uw firewall en proxyserver (als u die wilt gebruiken) zo zijn ingesteld dat uitgaande WSS-verbindingen zijn toegestaan.

Aanbevolen minimale hardware

• 8 cores

• 32 GB geheugen

• 5 GB opslag

Systeemcryptografie

Qlik Cloud Government biedt alleen ondersteuning voor het gebruik van Qlik Data Gateway - Direct Access als Windows is geconfigureerd om te worden uitgevoerd in een FIPS 140-2 goedgekeurde bewerkingsmodus (FIPS-modus). Schakel het Windowsbeleid in om de FIPS-modus in te schakelen: Systeemcryptografie: Gebruik algoritmen die compatibel zijn met FIPS voor de versleuteling, hashing en ondertekening. Voor meer informatie raadpleegt u stap 3 van de procedure Windows gebruiken in een FIPS 140-2 goedgekeurde bewerkingsmodus.

InformatieEr hoeven geen aanvullende modules te worden geïnstalleerd. Qlik Data Gateway - Direct Access gebruikt alleen de modules die worden aangeboden door Windows en zijn opgenomen in de lijst met gevalideerde modules. Qlik Data Gateway - Direct Access dwingen het gebruik af van alleen FIPS-gevalideerde cryptografische algoritmen via .NET Runtime.

InstallerenQlik Gegevensgateway - Directe toegang

Voor het instellen van de gateway voor directe toegang moet u procedures volgen die u zowel in de Beheerconsole en voor de server van de gateway voor directe toegang moet uitvoeren.

InformatieOpmerking: voor procedures voor de gegevensgateway die in de Beheerconsole moeten worden uitgevoerd, hebt u toegang van de tenantbeheerder nodig.

Installatiestappen voor Qlik Gegevensgateway - Directe toegang

Stroomdiagram van de gateway voor directe toegang - installatiestappen

Fase één: download Qlik Gegevensgateway - Directe toegang

1. Selecteer Gegevensgateways in de Beheerconsole.

Bestaande gegevensgateways worden weergegeven in een tabel die basisgegevens over elke gateway toont.

2. Klik op de werkbalkknop Implementeren.

Het dialoogvenster Gegevensgateway implementeren wordt geopend.

3. Selecteer Gegevensgateway - Directe toegang, ga akkoord met de Qlikklantovereenkomst en klik op Downloaden. Het installatiebestand (qlik-data-gateway-direct-access.exe) van de Direct Access gateway wordt gedownload naar uw machine.

Fase twee: installeer de Gateway voor directe toegang op een server achter een firewall die uw gegevensbronnen beschermt

In deze fase moet u de Gateway voor directe toegang installeren. U kunt Gateway voor directe toegang interactief of stilzwijgend installeren.

Gateway voor directe toegang interactief installeren

1. Als de download is voltooid, kopieert u het installatiebestand naar een machine met Windows Server die zich achter de firewall bevindt. Controleer of de machine met uw gegevensbronnen kan communiceren.

2. Open het bestand om de installatiewizard te starten. Klik op Volgende totdat de installatie is voltooid.

Informatie
    • Voor Gateway voor directe toegang is Microsoft .NET 6.x vereist. Als tijdens de installatie wordt vastgesteld dat een eerdere versie is geïnstalleerd, wordt u gevraagd om de vereiste versie te installeren. Als de installatie van .NET is voltooid, moet u de server van de gegevensgateway opnieuw starten en de installatie van de gateway voor directe toegang opnieuw uitvoeren.
    • Tijdens het installatieproces wordt u gevraagd om Microsoft Visual C++ 2015-2022 Redistributable (x64) te installeren indien wordt vastgesteld dat deze niet is geïnstalleerd.

• Tijdens de installatie kunt u ook het standaard installatiepad (C:\Program Files\Qlik\ConnectorAgent) wijzigen.

Gateway voor directe toegang stilzwijgend installeren, upgraden en verwijderen

InformatieOndersteund vanaf Gateway voor directe toegang 1.6.4.

Het stilzwijgend installeren van Gateway voor directe toegang is handig als u Gateway voor directe toegang op verschillende machines binnen uw organisatie moet installeren.

Zorg dat u de juiste versies van alle vereiste software installeert voordat u start met de stilzwijgende installatie, omdat u deze in tegenstelling tot de interactieve installatie niet tijdens de installatie ongedaan kunt maken.

Open een CMD-prompt als beheerder en voer de volgende opdracht uit vanuit de map met de Gateway voor directe toegang die moet worden uitgevoerd:

qlik-data-gateway-direct-access.exe /S InstallPath="full-path" AcceptEula=yes

Waarbij full-path moet worden vervangen met het werkelijke installatiepad binnen dubbele aanhalingstekens, zoals "C:\TMP\Qlik".

InformatieHet is vereist om de AcceptEula parameter in te stellen op 'yes'. Door de AcceptEula parameter in te stellen op 'yes, gaat u akkoord met de voorwaarden van de Qlik Klantovereenkomst.

Open een CMD-prompt als beheerder en voer de volgende opdracht uit vanuit de map met de Gateway voor directe toegang die moet worden uitgevoerd:

qlik-data-gateway-direct-access.exe /S /uninstall

De installatielogboekbestanden bieden informatie die u (of Qlik Support) zou moeten helpen bij het oplossen van problemen. Het volledige pad naar het logboekbestand is:

C:\Users\<user>\AppData\Local\Temp\Qlik Data Gateway - Direct Access_<Timestamp>.log

Fase drie: Gateway voor directe toegang instellen

In deze fase moet u de URL voor uw Qlik Cloud-tenant instellen en eventueel een proxyserver instellen en een registratiesleutel genereren. U moet de sleutel kopiëren naar de instellingen van de gegevensgateway in de Beheerconsole (in fase drie). De sleutel wordt gebuikt om een geauthenticeerde verbinding tot stand te brengen tussen de gateway voor directe toegang en de Qlik Cloud-tenant.

Op de machine met de gateway voor directe toegang opent u een opdrachtprompt als beheerder en wijzigt u de werkmap naar de submap ConnectorAgent (C:\Program Files\Qlik\ConnectorAgent\ConnectorAgent in het geval van een standaardinstallatie).

Ga vervolgens verder zoals hieronder beschreven.

De Qlik Cloud-tenant instellen

Stel in met welke Qlik Cloud-tenant verbinding moet worden gemaakt. Om te verbinden met de tenant via een proxyserver, moet u de relevante parameters aan de opdracht toevoegen (zoals hieronder getoond).

Syntaxis:

connectoragent qcs set_config --tenant_url your-qlik-cloud-tenant-url

Voorbeeld:

connectoragent qcs set_config --tenant_url mytenant.us.qlikcloud.com

Syntaxis:

connectoragent qcs set_config --tenant_url your-qlik-cloud-tenant-url --proxy_url http://host:port --proxy_username username --proxy_password password

Voorbeeld:

connectoragent qcs set_config --tenant_url mytenant.us.qlikcloud.com --proxy_url http://myproxy:1212 --proxy_username admin --proxy_password f56weqs@

Zie Verbinding maken met Qlik Cloud via een proxyserver voor meer informatie over beperkingen van de proxy.

De CA-bundel instellen

De CA-bundel verifieert de identiteit van de Qlik Cloud-tenant, om te zorgen voor een betrouwbare verbinding.

De CA-bundel moet alleen worden ingesteld als u het volgende bent:

• een Qlik Cloud Government-klant;
  • Een commerciële Qlik Cloud-klant die een beveiligingsapp gebruikt dat fungeert als proxy en de certificaatgegevens van het internet omzet in zijn eigen CA-rootcertificaten.

Klanten dienen ofwel Qlik CA-bundel ofwel hun eigen CA-bundel te gebruiken, met name als volgt:

• Qlik levert de CA-bundel: Moet worden gebruikt door Qlik Cloud Government-klanten met een standaardomgeving. Een standaardomgeving is een omgeving zonder een beveilingsapp die werkt als proxy en de uit het internet opgehaalde certificaatgegevens vervangt door zijn eigen CA-rootcertificaten.

Bij een standaard installatie van Gateway voor directe toegang bevindt het CA-bundelbestand zich op de volgende locatie: C:\Program Files\Qlik\ConnectorAgent\caBundle\qcg_ca_bundle.pem

InformatieU kunt het bestand voor de CA-bundel indien gewenst een andere naam geven, maar controleer of het bestand de extensie .pem heeft (bijvoorbeeld qlikcerts.pem). Voer vervolgens de onderstaande opdracht(en) uit.
  • Klanten brengen hun eigen CA-bundel: Moet worden gebruikt als de omgeving van de klant gebruik maakt van een beveiligingsapp die werkt als een proxy en de certificaatgegevens van het internet vervangt met zijn eigen CA-rootcertificaten. Als die certificaten zelfondertekend zijn, dan moet u naast de opdracht voor het instellen van de CA-bundel ook de opdracht uitvoeren voor het toestaan van de CA-bundel. Hieronder vindt u een beschrijving van beide opdrachten. Dit geldt zowel voor Qlik Cloud Government-klanten als voor commerciële Qlik Cloud-klanten.

Voer de volgende opdracht uit om de CA-certificaatbundel in te stellen:

Syntaxis:

connectoragent qcs set_config --ca_bundle_path path-to-ca-bundle-file

Voorbeeld:

connectoragent qcs set_config --ca_bundle_path c:\ca\cacerts.pem

Sommige omgevingen gebruiken een beveilingsapp die werkt als proxy en de uit het internet opgehaalde certificaatgegevens vervangt door zijn eigen CA-rootcertificaten.zijn. Deze opdracht hoeft alleen te worden uitgevoerd als de beveiligingsapp zelf een zelf-ondertekend certificaat is. In dat geval wordt de CA-bundel mogelijk niet vertrouwd, tenzij u de volgende opdracht uitvoert:

connectoragent qcs set_config --ca_bundle_allow_invalid_certs true

InformatieAls u niet zeker weet of uw omgeving al dan niet een beveiligingsapp gebruikt, neemt u contact op met uw IT-beheerder.

De registratiesleutel aanmaken en weergeven

De sleutel wordt gebuikt om een geauthenticeerde verbinding tot stand te brengen tussen de gateway voor directe toegang en de Qlik Cloud-tenant.

connectoragent qcs generate_keys

connectoragent qcs get_registration

De sleutel wordt getoond.

Kopieer de volledige sleutel zoals in het bovenstaande voorbeeld wordt getoond. U moet deze in de volgende fase in de Beheerconsole plakken.

Stage vier: ga terug naar de Beheerconsole en registreer de gegevensgateway

1. Selecteer Gegevensgateways in de Beheerconsole.

Bestaande gegevensgateways worden weergegeven in een tabel die basisgegevens over elke gateway toont.

2. Klik op de werkbalkknop Maken.

Het dialoogvenster Gegevensgateway maken wordt geopend.

3. Geef een naam op voor de gegevensgateway.

4. Geef eventueel een beschrijving voor de gegevensgateway op.

5. In de vervolgkeuzelijst Type gegevensgateway, selecteert u Directe toegang.

6. Plak de registratiesleutel die u eerder hebt gegenereerd in het veld Sleutel.

7. Vanuit de vervolgkeuzelijst Gekoppelde ruimte selecteert u een ruimte.

Bij het koppelen van een gateway voor directe toegang met een ruimte, moet u rekening houden met het volgende:

• Gegevensgateways kunnen alleen in gedeelde of beheerde ruimten worden gemaakt
    • U moet beschikken over de rol Kan gegevens gebruiken in de ruimte van de gegevensgateway om een gegevensverbinding te maken in een ruimte die een gegevensgateway van een andere ruimte gebruikt.
    • De gebruiker moet eigenaar van een ruimte zijn of de rol Kan beheren hebben om een gegevensgateway te maken. Daarnaast heeft de gebruiker Recht professioneel of volledige gebruiker nodig. Wijs Professional-gebruikersrecht handmatig toe of schakel Dynamische toewijzing van Professional-toegang inschakelen in de Beheerconsole.

Voor meer informatie over gebruikersrechten en dynamische toewijzing van Professional-toegang raadpleegt u Gebruikersrechten toewijzen.

• Gegevensgateways kunnen slechts aan één ruimte worden gekoppeld.
  8. Klik op Maken.

De gegevensgateway wordt als ingeschakeld toegevoegd aan de lijst Gegevensgateways.

Fase vijf: start de Qlik Gegevensgateway - Directe toegang-service op de server van de gateway voor directe toegang

Op de server van de gateway voor directe toegang, voert u een van de volgende methoden uit om de service te starten:

• Open de Windows Services-console en start de Qlik Gegevensgateway - Directe toegang-service.

• Open een opdrachtprompt als een beheerder en wijzig de werkmap naar de submap ConnectorAgent (C:\Program Files\Qlik\ConnectorAgent\ConnectorAgent in het geval van een standaardinstallatie). Voer vervolgens de volgende opdracht uit:

connectoragent service start

Er wordt een bevestiging getoond dat het starten van de service is geslaagd.

Zie ook: De service via een ander account uitvoeren

Fase zes: een verbinding toevoegen aan uw gegevensbron

Zoek uw gateway in de lijst Gegevensgateways en controleer of de Status op 'Verbonden' staat (u moet mogelijk uw browser vernieuwen om de huidige status te bekijken). U kunt vervolgens een verbinding toevoegen aan uw gegevensbron.

Er zijn verschillende manieren om gegevens te laden vanuit gegevensbronnen:

De lijst met beschikbare gegevensbronnen bevat dubbele vermeldingen voor de gegevensbronnen die connectiviteit met de gateway ondersteunen. Gateway-conforme gegevensbronnen herkent u aan de frase 'via gateway voor directe toegang' die tussen haakjes staat achter het brontype.

Voorbeeld gateway-conforme bronverbinding

Voorbeeld gateway-conforme bronverbinding
InformatieHet dialoogvenster Gegevensverbinding toevoegen voor gateway-conforme gegevensbronnen heeft een extra veld Gateway voor directe toegang waarmee u de gewenste gateway kunt selecteren.

Ondersteunde gegevensbronnen

• ODBC-bronnen. Zie ODBC-databases ‒ Qlik Cloud (alleen in het Engels) voor meer informatie.
  • SAP BW- \en SAP SQL-bronnen. Vereist Direct Access-gateway 1.2.0 of later.

Meer informatie over het instellen van connectiviteit met deze bronnen vindt u in SAP NetWeaver (alleen in het Engels).

Algemene beperkingen en overwegingen

• Gateway voor directe toegang kan met slechts één enkele tenant verbinden.
  • Als, om wat voor reden dan ook, een server van de Gateway voor directe toegang opnieuw wordt opgestart tijdens het laden van een Qlik-app, zal het laden mislukken. Start de lading van de Qlik-toepassing opnieuw om de gegevens te vernieuwen.
  • Verzoeken voor opnieuw laden van een script mogen niet langer zijn dan 500.000 tekens.

Voor meer informatie over het opnieuw laden van scripts gaat u naar Scripts opnieuw laden.