Ladda data från inline-tabeller

Skriv in data manuellt i ett skript för att definiera en inline-tabell.

Du skapar inline-tabeller genom att skriva in data manuellt i skriptet i stället för att koppla till filer och databaser. Använd den syntax som krävs för att ange att skripttexten ska tolkas som inline-data.

En enkel inline-laddning skapar en tabell och infogar datafält och poster.

Varför använda inline-laddningar?

Inline-laddningar kan vara användbara i ett antal användningsfall:

• Administrera och redigera data utan att behöva ansluta till externa källor.

• Komplettera befintliga data i datamodellen. Du kan exempelvis lägga till ytterligare en tabell i en datamodell som huvudsakligen kommer från databaskällor.

• Lägga till data som du vill slippa behöva ladda kontinuerligt från externa källor. Det kan spara tid om du vet att datakällan kan ändras i framtiden men datavärdena fortfarande kommer att vara desamma.

• Enkel användning för att kopiera och klistra in innehåll i skriptet från andra filer. Till exempel .csv-filer eller -tabeller från ordbehandlingsdokument.

• Skapa testskript som kan kopieras och klistras in snabbt.

Enkelt exempel på syntax

Följande skript innehåller en enkel inline-laddning.

MyTable:
Load * Inline [Country, Year, Sales
Argentina, 2014, 66295.03
Argentina, 2015, 140037.89
Austria, 2014, 54166.09
Austria, 2015, 182739.87
];

Följande syntax används för ovanstående inline-laddning:

• Load * Inline instruerar QlikView att ladda alla fält från inline-tabellen som följer.

• MyTable: definierar tabellens namn.

• Data omsluts av hakparenteser.

• Första raden i load-satsen definierar datafälten.

• Datafält och -poster separeras med komman.

• Load-satsen stängs med ett semikolon.

Översikt över syntax

Namnge tabellen

Du kan läga till ett namn för inline-tabellen på samma sätt som för andra laddade tabeller. Att definiera tabellnamnet är valfritt.

Efter namnet på tabellen ska du infoga ett kolon.

LOAD- och inline-satser

En inline-tabell laddas med inline-satsen när du använder LOAD-skriptsatsen. inline-satsen anger att den efterföljande texten i tabellen innehåller data som skrivs in manuellt i redigeraren. Såvida du inte anger annat använder en inline-tabell txt-formatet, vilket följer strukturen i en avgränsad textfil.

Mer information om LOAD-satsen finns i Load.

Omslutningstecken och inmatning av data

Data som matats in via en inline-sats måste omslutas med specifika tecken. Följande är godkända teckenkombinationer för att omsluta data:

• Hakparenteser: [ och ]

• Dubbla citattecken: " och "

• Enkla citattecken: ' och '

• Backticks: ` och `

Det tecken du väljer som omslutningstecken kan hjälpa dig att ladda inline-data som innehåller motstridiga tecken. Om dina data till exempel innehåller poster med hakparenteser kan du omsluta dem med citattecken eller backticks i stället.

Ett exempel på alternativa omslutningstecken finns i Exempel - alternativa dataomslutningstecken.

Såvida du inte specificerar ett alternativt tabellformat (standard är txt) tolkas text mellan omslutningstecknen på samma sätt som innehållet i en fil. Precis som du infogar en ny rad i en textfil bör du göra det även i texten i en inline-sats. Klicka på vanligt sätt på returtangenten när du skriver skriptet.

Avsluta inline-laddningen

Slutet på inline-load-satsen anges med ett semikolon.

Datatransformeringar

I en enkel inline-laddning utan omvandlingar definieras antalet kolumner i den första raden. Det finns tre kolumner i tabellen som laddas med följande exempel: Product_ID, Supplier_Name och Product_Category.

Products:

Load * Inline [
Product_ID, Supplier_Name, Product_Category
1, Paracel, Home Decor
2, PageWave, Electronics
3, Talarian, Software
4, Userland, Appliances
];

Du kan också utföra omvandlingar och skapa nya kolumner i samma inline-tabell. Du kan använda föregående laddningar och fler än en LOAD-sats kan användas för att ladda samma tabell.

Specifika exempel finns i Exempel - inline-laddningar med omvandlingar.

Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning

Precis som med andra laddade tabeller kan du modifiera formatspecifikationen i inline-tabellen med formatspecifikationselement. Formatspecifikationen anges inom parentes. Den ska läggas till efter dataomslutningstecknen, men före semikolonet som avslutar LOAD-satsen. Bland de anpassningar som du kan lägga till finns:

För att använda flera formatspecifikationselement i samma tabell separerar du dem med komman. Exempel: (Delimiter is '|', no labels)

Fullständig information om formatspecifikationen finns i Formatspecifikatorer.

Operatorer och andra satser

Eftersom en inline-laddning är en LOAD-sats kan du dessutom kombinera andra argument för LOAD-satsen i inline-laddningen. Du kan exempelvis använda where- eller while-satsen för att definiera om du vill ladda en specifik rad eller inte, baserat på texten i den.

På motsvarande sätt kan du också använda operatorer utanför själva textinnehållet. Med operatorer kan du anpassa hur du omvandlar inline-data och dessutom definiera när vissa data ska laddas eller inte.

Ett specifikt exempel finns i Exempel - operatorer för omvandlingar och satser.

Exempel - alternativa dataomslutningstecken

Du kan använda hakparenteser, citattecken eller backticks för att omsluta en inline-laddning. Det här avsnittet illustrerar detta med ett exempel. Mer information finns i Omslutningstecken och inmatning av data.

Exempel - alternativa avgränsare

Du kan använda ett annat tecken än ett komma för att avgränsa kolumnvärden i tabellen. Mer information finns i Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - utelämna kolumnrubriker

Redigera formatspecifikationen så att en inline-tabell utan definierande kolumnrubriker laddas. Detta görs med labels-specifikationen (genom att ställa in den till värdet no labels). Mer information finns i Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

När du laddar en tabell utan att definiera kolumn namn används automatiskt systemdefinierade kolumnnamn.

Exempel - ladda en annan datatyp

Det här exemplet visar hur du kan ladda en inline-tabell i fast postformat. Se Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - flerradigt innehåll

Det här exemplet visar hur du kan föra in flerradigt fältinnehåll i en inline-tabell. Se Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - inline-laddningar med omvandlingar

De här exemplen visar hur du kan utföra beräkningar på fält som laddats inline för att skapa nya fält i datamodellen.

Mer information finns i Datatransformeringar.

Exempel - operatorer för omvandlingar och satser

Du kan använda operatorer för att definiera omvandlingar och specifika satser i LOAD-satsen. Mer information finns i Operatorer och andra satser.

Operatorer

Exempel - skapa null-värden i en inline-tabell

Det här exemplet demonstrerar hur du kan använda NullInterpret-variabeln för att skapa null-värden i dina inline-data.

NullInterpret

Fler exempel

Ytterligare exempel finns i Load.