Gegevens laden vanuit inline-tabellen

Typ gegevens handmatig in een script om een inline-tabel te definiëren.

U maakt inline-tabellen door gegevens handmatig in het script te typen, in plaats van verbinding te maken met bestanden en databases. Gebruik de vereiste syntaxis om aan te geven dat de scripttekst als inline-gegevens geïnterpreteerd moet worden.

Bij een basis inline-lading wordt een tabel gemaakt en worden de gegevensvelden en records ingevoegd.

Waarom zou u inline-ladingen gebruiken?

Inline-ladingen zijn in de volgende gevallen praktisch:

• Voor het beheren en bewerken van gegevens zonder verbinding te hoeven maken met externe bronnen.

• Voor het aanvullen van bestaande gegevens in het gegevensmodel. U kunt bijvoorbeeld een extra tabel toevoegen aan een gegevensmodel dat voor het grootste deel afkomstig is van databasebronnen.

• Voor het toevoegen van gegevens waarvan u niet wilt dat ze voortdurend van externe bronnen worden geladen. Dit kan tijd besparen als u weet dat de gegevensbron in de toekomst mogelijk wijzigt, maar de gegevenswaarden gelijk blijven.

• Voor het eenvoudig kopiëren en plakken van inhoud vanuit andere bestanden in het script. Bijvoorbeeld .csv-bestanden of tabellen van tekstverwerkingsdocumenten.

• Voor het maken van testscripts die snel gekopieerd en geplakt kunnen worden.

Voorbeeld basissyntaxis

Het volgende script bevat een simpele inline-lading.

MyTable:
Load * Inline [Country, Year, Sales
Argentina, 2014, 66295.03
Argentina, 2015, 140037.89
Austria, 2014, 54166.09
Austria, 2015, 182739.87
];

De volgende syntaxis is gebruikt voor de bovenstaande inline-lading:

• Load * Inline instrueert QlikView om alle velden te laden van de inline-tabel die volgt.

• MyTable: definieert de naam van de tabel.

• De gegevens staan tussen vierkante haakjes.

• De eerste regel van de load-instructie definieert de gegevensvelden.

• Gegevensvelden en records worden gescheiden door komma's.

• De load-instructie wordt afgesloten met een puntkomma.

Syntaxisoverzicht

De tabel een naam geven

U kunt een naam voor de inline-tabel toevoegen, net zoals u dat voor andere geladen tabellen zou doen. De tabelnaam definiëren is optioneel.

Plaats een dubbelepunt na de naam van de tabel.

LOAD- en inline-instructies

Een inline-tabel wordt geladen met de inline-clausule als u de LOAD scriptinstructie gebruikt. De inline-clausule geeft aan dat de daaropvolgende tekst in de tabel gegevens bevat die handmatig in de editor zijn getypt. Tenzij anders aangegeven, gebruikt de inline-tabel de txt-indeling, die de structuur van een tekstbestand met scheidingstekens volgt.

Voor meer informatie over de LOAD-instructie raadpleegt u Load.

Insluitingen en gegevensinvoer

Gegevens die zijn ingevoerd via een inline-clausule moeten met specifieke tekens worden ingesloten. Hieronder volgende geaccepteerde tekencombinaties voor het insluiten van de gegevens:

• Vierkante haakjes: [ en ]

• Dubbele aanhalingstekens: " en "

• Enkele aanhalingstekens: ' en '

• Backticks: ` en `

Het teken dat u kiest voor het insluiten kan u helpen om inline-gegevens te laden die conflicterende tekens bevatten. Als uw gegevens bijvoorbeeld records bevatten met vierkante haakjes, kunt u deze in plaats daarvan insluiten met aanhalingstekens of backticks.

Zie Voorbeeld - Alternatieve gegevensinsluitingen voor een voorbeeld van alternatieve insluitingen.

Tenzij u een alternatieve tabelopmaak opgeeft (de standaardinstelling is txt), wordt tekst tussen de insluitingen op dezelfde manier geïnterpreteerd als de inhoud van een bestand. Waar u in een tekstbestand bijvoorbeeld een nieuwe regel zou invoegen, moet u dat ook doen in de tekst van een inline-clausule: u drukt op Enter bij het typen van het script.

De inline-lading eindigen

Het einde van een inline-load-instructie wordt aangegeven door een puntkomma.

Gegevenstransformaties

In een simpele inline-lading zonder transformaties wordt het aantal kolommen gedefinieerd door de eerste regel. Er worden drie kolommen in de tabel geladen door het volgende voorbeeld: Product_ID, Supplier_Name en Product_Category.

Products:

Load * Inline [
Product_ID, Supplier_Name, Product_Category
1, Paracel, Home Decor
2, PageWave, Electronics
3, Talarian, Software
4, Userland, Appliances
];

U kunt ook transformaties uitvoeren en nieuwe kolommen maken binnen dezelfde inline-tabel U kunt voorafgaande loads gebruiken en meer dan één LOAD-instructie kan gebruikt worden om dezelfde tabel te laden.

Zie Voorbeelden - Inline-ladingen met transformaties voor specifieke voorbeelden.

De opmaakspecificatie in een inline-lading configureren

Net als bij andere geladen tabellen, kunt u de indelingsspecificatie van de inline-tabel aanpassen met behulp van opmaakspecificaties. De opmaakspecificatie wordt toegevoegd binnen haakjes. Dit moet na de insluiting van gegevens worden toegevoegd, maar vóór de puntkomma die de LOAD-instructie afsluit. Aanpassingen die u kunt opnemen zijn:

Als u meerdere opmaakspecificaties in dezelfde tabel wilt gebruiken, moet u ze scheiden met komma's. Bijvoorbeeld: (Delimiter is '|', no labels)

Zie Opmaakspecificaties voor meer informatie over de opmaakspecificatie.

Operatoren en andere clausules

Aangezien een inline-lading een LOAD-instructie is, kunt u daarnaast andere argumenten combineren voor de LOAD-instructie in de inline-lading. Gebruik bijvoorbeeld de where- of while-clausule om te definiëren of een specifieke rij wel of niet wordt geladen op basis van de tekst die het bevat.

U kunt op een vergelijkbare manier ook operatoren buiten de tekstinhoud gebruiken. Met operatoren kunt u aanpassen hoe u de inline-gegevens transformeert en ook definiëren wanneer bepaalde gegevens wel of niet geladen moeten worden.

Zie Voorbeeld - Operatoren voor transformaties en clausules voor een specifiek voorbeeld.

Voorbeeld - Alternatieve gegevensinsluitingen

U kunt vierkante haakjes, aanhalingstekens of backticks gebruiken om een inline-lading in te sluiten. Dit wordt in deze sectie aan de hand voor een voorbeeld getoond. Zie voor meer informatie Insluitingen en gegevensinvoer.

Voorbeelden - Alternatieve scheidingstekens

U kunt een ander teken dan de komma gebruiken om kolomwaarden in de tabel te scheiden. Zie voor meer informatie De opmaakspecificatie in een inline-lading configureren.

Voorbeeld - Kolomkoppen weglaten

Bewerk de opmaak om een inline-tabel te laden zonder kolomkoppen te definiëren. Dit doet u met de specificatie labels (stel een waarde van no labels in). Zie voor meer informatie De opmaakspecificatie in een inline-lading configureren.

Door het systeem gedefinieerde kolomnamen worden automatisch gebruikt als u een tabel laadt zonder kolomnamen te definiëren.

Voorbeeld - Ander gegevenstype laden

In dit voorbeeld wordt getoond hoe u een inline-tabel in een opmaak met vaste recordlengte kunt laden. Zie De opmaakspecificatie in een inline-lading configureren.

Voorbeeld - Meerregelige inhoud

In dit voorbeeld wordt getoond hoe u meerregelige veldinhoud in een inline-tabel kunt invoeren. Zie De opmaakspecificatie in een inline-lading configureren.

Voorbeelden - Inline-ladingen met transformaties

Deze voorbeelden tonen hoe u berekeningen kunt uitvoeren voor velden die inline zijn geladen om nieuwe velden in het gegevensmodel te maken.

Zie voor meer informatie Gegevenstransformaties.

Voorbeeld - Operatoren voor transformaties en clausules

U kunt operatoren gebruiken om transformaties en specifieke clausules in de LOAD-instructie te definiëren. Zie voor meer informatie Operatoren en andere clausules.

Operatoren

Voorbeeld - Null-waarden maken in een inline-tabel

In dit voorbeeld wordt getoond hoe u de variabele NullInterpret gebruikt om null-waarden te maken in uw inline-gegevens.

NullInterpret

Meer voorbeelden

Zie Load voor aanvullende voorbeelden.