Qlik Sense-beheerdersrollen

Er zijn een aantal typen Qlik Sense-beheerders. Er kan meer dan één beheerdersrol aan een individu zijn toegewezen.

Qlik Sense biedt ondersteuning voor vier typen beheerders:

• Eigenaar van het serviceaccount (SAO) – verantwoordelijk voor het beheren en configureren van het Qlik Sense SaaS-abonnement (of proefabonnement). De SAO wordt beschouwd als de algemene beheerder of hoofdbeheerder. U kunt de eigenaar van het serviceaccount wijzigen door contact op te nemen met Qlik. De eigenaar van het serviceaccount is de oorspronkelijke tenantbeheerder.
  • Tenantbeheerder – verantwoordelijk voor het beheren van de Qlik Sense-omgeving van de organisatie. Denk aan gebruikersbeheer, systeemuitbreidingen en systeemaanpassingen. De rol Tenantadmin heeft volledige toegang tot de beheerconsole. Er is altijd minimaal één tenantbeheerder vereist.
  • Analysebeheerder – beheerdersrol die is beperkt tot het beheer van de gebruikersbronnen van de Analytics-service. Gebruikersbronnen worden beheerd in de Beheerconsole. Deze rol kan organisaties helpen om het beheer van hun systeem te verbeteren door de mogelijkheden van een beheerder te beperken (in plaats van het toewijzen van volledige beheerdersbevoegdheden). Zo is een analysebeheerder niet in staat om gebruikers of de systeembeveiliging te beheren. Er geldt geen minimum voor het aantal analysebeheerders.
  • Gegevensbeheerder – Beheerdersrol die is beperkt tot het beheer van gegevensruimten en de gegevensbronnen daarin. Gegevensruimten worden beheerd in de Beheerconsole en gegevensbronnen worden beheerd vanuit de startpagina van Data Services. Deze rol kan organisaties helpen om het beheer van hun systeem te verbeteren door de mogelijkheden van een beheerder te beperken (in plaats van het toewijzen van volledige beheerdersbevoegdheden). Zo is een gegevensbeheerder niet in staat om gebruikers of de systeembeveiliging te beheren. Er geldt geen minimum voor het aantal gegevensbeheerders.