Uppgradera och avinstallera Gateway för dataflytt

I det här ämnet beskrivs hur du uppgraderar eller avinstallerar din Gateway för dataflytt-installation. Här finns också en tabell med de ändringar som introducerats i varje version av Gateway för dataflytt.

Uppgraderingsprocedur

Du kan kontrollera vilken version du har i Hanteringskonsols Datagateways-ruta genom att titta i Version-kolumnen som motsvarar din Gateway för dataflytt.

Om det finns en ny tillgänglig version får versionsnumret tillägget !. Du kan hovra över för att få mer information. Om den installerade gateway-versionen inte stöds kommer Status att Inaktiveras, och en uppgradering krävs för att aktivera gatewayen.

När en ny version av Data Gateway - Dataflytt rpm:en blir tillgänglig bör du hämta den från Hanteringskonsol och uppgradera den befintliga installationen.

För att göra detta:

1. Hämta den nya versionen genom att klicka på på gateway-datorn och sedan på Uppgradera.

Bekräfta kundavtalet och hämta sedan RPM-filen.

2. Öppna en skalprompt och ändra arbetskatalogen till den katalog som innehåller RPM-filen:
  3. Kör sedan följande kommando:

Syntax:

rpm -U <rpm name>

Exempel:

sudo rpm -U qlik-data-gateway-data-movement.rpm

4. Starta Data Movement gateway-tjänsten.

sudo systemctl start repagent

5. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Gateway för dataflytt versionshistorik

Version

Utgivningsdatum

Viktiga ändringar

Support upphör

2023.11.4 12 mars 2024

Kunder kan nu installera Gateway för dataflytt på Red Hat 9.x eller på valfri motsvarande och kompatibel Linuxdistribution.

Konfigurera Gateway för dataflytt

Kommandona för att stoppa, starta och kontrollera statusen för Gateway för dataflytt-tjänsten har ändrats.

Gateway för dataflytt service commands

• Datatypen BOOLEAN som mappades till VARCHAR(1) i i Amazon Redshift kommer nu att mappas till BOOLEAN.
  • Datatyperna BYTES och BLOB som mappades till VARCHAR(1) i i Amazon Redshift kommer nu att mappas till VARBINARY (längd).

I det här avsnittet listas databaser, databasversioner och drivrutinsversioner som nyligen fått stöd.

• Datakällversioner och -utgåvor som nyligen fått stöd

Följande datakällversioner stöds nu:

• Azure-databas for MySQL - Flexible Server (stöds via MySQL-källkopplingen)
    • MariaDB 10.4 - 10.11 (tidigare 10.4 och 10.5)
  • Måldataplattformar och -utgåvor som nyligen fått stöd

Följande måldataversioner stöds nu:

• Azure-databas for MySQL - Flexible Server (stöds via MySQL-målkopplingen)
    • Databricks: Databricks 13.3 LTS and Serverless SQL Warehouse
  • SAP HANA-drivrutinsversion som nyligen fått stöd

Kunder med en SAP HANA-källa som vill installera Gateway för dataflytt på Red Hat Linux 9.x måste installera SAP HANA ODBC 64-bits drivrutinsversion 2.0.19 eller senare.

Det här avsnittet ger information om databasversioner som inte längre stöds.

• Stödet för följande datakällversioner har upphört:

• Oracle 11.x
    • SAP HANA 1.0
  • Om Gateway för dataflytt installerades utan att ett serverlösenord angavs kunde inte URL:erna för klientorganisationen och proxyn konfigureras i ett enda kommando.
  • Om data flyttades från en Salesforce-datakälla (SaaS-program) skrevs ett stort antal onödiga varningar ut, vilket påverkade dataladdningsprestandan.
  • Om ett fel inträffade när ändringar för en av tabellerna hämtades under hämtning av ändringar för en SaaS-programdatakälla inaktiverades den tabellen och togs bort från pipelinen. När ett fel påträffas nu kommer uppgiften att försöka hämta ändringarna upp till tre gånger innan tabellen inaktiveras.
Konstateras när nästa stora huvudversion publiceras
2023.5.16 9 januari 2024

Vi fortsätter att utöka målen som stöds för replikeringsprojekt i Qlik Cloud Data Integration. Förutom Amazon S3 kan du nu välja Azure Data Lake Storage (ADLS) och Google Cloud Storage (GCS) för datasjöleverans som antingen Parquet-, JSON- eller CSV-filformat.

• Kopplingen till IBM DB2 för LUW fungerade inte när storleken på de filer som behövs för kopplingen (till exempel SSL-klientcertifikatet och keystore-filen) överskred 4 kB.

• DB2-drivrutinsinstallationen misslyckades när verktyget för installation av drivrutiner användes.

7 september 2024

2023.5.15 12 december 2023

Microsoft Fabric sällar sig till den ständigt växande listan över datalager som kan användas som mål i datapipelineprojekt.

Uppdaterade drivrutinen för Snowflake i verktyget för installation av drivrutiner.

7 september 2024

2023.5.10 31 oktober 2023

En privat anslutning kan användas för att säkerställa att din datatrafik förblir säker och kompatibel. Den förenklar både nätverkshanteringen och säkerheten för ditt VPC (Virtual Private Cloud) utan behovet att öppna inkommande brandväggsportar, proxy-enheter eller routing-tabeller. Qlik Cloud Data Integration har redan stöd för privata anslutningar till Snowflake-, Microsoft SQL Server- och Amazon S3-datapipelinemål. Från och med den här utgåvan kan kunder dessutom använda privata anslutningar när du flyttar data till Databricks, Microsoft Azure Synapse, Google BigQuery och Amazon Redshift.

• Alla PostgreSQL-baserade datakällor – Stöd för flerområdesdatatyp: Följande flerområdesdatatyper stöds nu med alla PostgreSQL-baserade datakällor (lokala och moln).

• INT4MULTIRANGE
    • INT8MULTIRANGE
    • NUMMULTIRANGE
    • TSMULTIRANGE
  • AWS Aurora Cloud för PostgreSQL-datakälla – Rollstöd för icke-superuser: Den användare som angivits i PostgreSQL-anslutningen behöver inte längre ha superuser-rollen för att flytta data från en AWS Aurora Cloud for PostgreSQL-datakälla. Detta är särskilt användbart för organisationer med företagssäkerhetspolicyer som hindrar dem från att ge superuser-åtkomst till icke-behöriga användare.

Kunder som flyttar data från en Microsoft Azure SQL-datakälla (MS-CDC) kan nu använda en Geo Replica-databas.

Qlik Cloud Data Integration stöder nu läsning av data från Oracle-krypterade tabellutrymmen och krypterade kolumner under CDC.

Qlik Cloud Data Integration har nu stöd för klientorganisationer i regioner i Tyskland och Storbritannien.

Det här avsnittet listar versioner av databaser och drivrutiner som nyligen fått stöd.

• Datakällversioner som nyligen fått stöd Följande datakällversioner stöds nu:

• Microsoft SQL Server 2022
    • Oracle 21c
    • PostgreSQL 15.x
    • DB2 13.1 (vid användning av IBM DB2 för z/OS)
    • IBM DB2 för iSeries 7.5
  • Måldataplattformsversioner som nyligen fått stöd. Följande måldataversioner stöds nu:

• Databricks (molnlagring): Databricks 12.2 LTS och Databricks SQL Serverless
  • Drivrutinsversioner. Det finns nu stöd för följande ODBC-drivrutinsversioner:

• IBM Data Server Client 11.5.8 för IBM DB2 för z/OZ och IBM DB2 för LUW
    • Simba ODBC-drivrutin 3.0.0.1001 för Google Cloud BigQuery
    • MySQL ODBC Unicode-drivrutin 64-bit 8.0.32

Kunder som flyttar data till eller från Microsoft SQL Server måste uppgradera sin SQL Server ODBC-drivrutinsversion till 18.x eller senare. Observera att datafel kan inträffa om du fortsätter att använda SQL Server ODBC-drivrutin 17.x. Drivrutinen kan antingen uppgraderas med verktyget för drivrutinsinstallation eller manuellt. Se Konfigurering av drivrutiner för instruktioner.

Det här avsnittet ger information om databasversioner som inte längre stöds.

• Databasversioner som inte längre stöds. Stödet för följande datakällversioner har upphört:

• PostgreSQL 10
    • MySQL 5.6
    • MariaDB 10.3
  • Måldataplattformsversioner som inte längre stöds. Stödet för följande datamålversioner har upphört:

• Databricks 9.1 LTS

7 september 2024

2022.11.74

15 augusti 2023

Vi tillämpar en molnet-först-metod som möjliggör snabb innovation och användning. Men det innebär inte att vi bara är för molnet. Som en del av vårt fortsatta arbete med att förbättra det långsiktiga värdet för våra kunder är vi glada över att presentera ett nytt användningsfall för replikering när dataprojekt skapas. Det nya användningsfallet för replikering är i tillägg till den befintliga möjligheten att skapa datapipelines för alla dina dataintegreringsbehov, till exempel modernisering av datalager.

Replikeringsprojektet har stöd för datareplikering i realtid från datakällor som stöds till ett mål som stöds.

Från och med den här senaste versionen är det första målet med stöd för replikering av data i realtid Microsoft SQL Server. Förutom stöd för Microsoft SQL Server lokalt stöds även följande molnleverantörer:

• På plats
  • Amazon RDS
  • Google Cloud
  • Microsoft Azure (Microsoft Azure Managed Instance och Microsoft Azure Database)

Kunder som flyttar data till Microsoft Azure Synapse Analytics måste uppgradera sin SQL Server ODBC-drivrutinsversion till 18.x eller senare. Observera att datafel kan inträffa om du fortsätter att använda SQL Server ODBC-drivrutin 17.x. Drivrutinen kan antingen uppgraderas med verktyget för drivrutinsinstallation eller manuellt. Se Konfigurering av drivrutiner för instruktioner.

Ett nytt alternativ Ladda data från källa har införts. Med det kan kunder läsa sina data direkt från källan under Fullständig laddning, i stället för att använda mellanlagrade data.

Mer information om det här alternativet inklusive användningsfall finns i Inställningar för mellanlagring.

Gateway för dataflytt 2022.11.74 omfattar uppdaterade CA-certifikat, vilka krävs vid autentisering av Qlik Cloud-klientorganisationen. De uppdaterade CA-certifikaten tillhandahåller också stöd för regionerna Irland och Frankfurt. Därför måste kunder med Qlik Cloud-klientorganisationer i Irland eller Frankfurt som vill använda Qlik Cloud Data Integration uppgradera till den här versionen.

Mellanlagringsdata om uppgifter från en Oracle-källa misslyckades ibland när en bred tabell innehöll oanvända kolumner eller kolumner som inte stöds eller LOB-kolumner som inte replikerades.

31 april 2024

2022.11.70

28 juni 2023

I tidigare versioner behövde kunder köra kommandot "source arep_login.sh" när de installerade SAP-klienter. Från denna version behöver detta kommando inte längre köras.

Den här versionen omfattar uppdaterade CA-certifikat, vilka krävs vid autentisering av Qlik Cloud-klientorganisationen.

• När en replikeringsuppgift på Gateway för dataflytt har misslyckats och automatiskt återställts kommuniceras inte det återställda tillståndet till mellanlagringsdatatillgången i Qlik Cloud.

• Kryptering från början till slut för Gateway för dataflytt aktiverades inte som standard och styrdes av körningsflaggor.
15 september 2023

2022.11.63

2 maj 2023

I den här versionen ingår ett verktyg för att installera drivrutiner som eliminerar behovet att installera och konfigurera drivrutiner manuellt. Med det nya verktyget förkortas installationsprocessen samtidigt som risken för användarfel minskar betydligt. När verktyget körs hämtas den nödvändiga drivrutinen automatiskt, om det går, och installeras. Om det inte går att hämta drivrutinen (för exempelvis DB2-drivrutiner krävs inloggning) är det enda du behöver göra att kopiera den till en dedikerad mapp på dataflytt-gatewaydatorn och kör verktyget.

Se Förutsättningar för ett exempel på hur man använder verktyget för installation av drivrutiner för att installera en PostgreSQL-drivrutin.

Snowflake-kopplingen har nu stöds för 4-bytes emojitecken.

PostgreSQL-kopplingen kan nu flytta data från Azure Database för PostgreSQL - Flexible Server.

PostgreSQL-kopplingen kan nu flytta data från Cloud SQL för PostgreSQL.

I den här versionen finns stöd för följande nya datakällversioner:

• PostgreSQL 14
  • DB2 (för IBM DB2 för z/OS) 12.1
  • IBM DB2 för z/OS 2.5

Databricks 11.3 LTS

Följande datakällversioner stöds inte längre:

• DB2 (för IBM DB2 för z/OS) 11
  • PostgreSQL 9.6
  • Microsoft SQL Server 2012
  • MariaDB 10.2

I den här versionen har följande problem lösts:

• Oracle-datakälla: När en uppgift stoppades och återupptogs kunde uppgiften ibland misslyckas med felet: "Kunde inte ställa in strömningspositionen i kontext".
  • SAP Application-källa: Ändringar samlades inte in under mellanlagringsuppgiften.

15 september 2023

2022.5.13

19 oktober 2022

Första utgivning

2 augusti 2023

Avinstallera Gateway för dataflytt

Kör följande kommando för att avinstallera Gateway för dataflytt:

rpm -e <installation package name>

Exempel:

rpm -e qlik-data-gateway-data-movement-2023.11-1.x86_64

Om du inte känner till paketets namn kör du:

rpm -qa | grep qlik

Anteckning om varningOm du avinstallerar Gateway för dataflytt kommer alla uppgifter som för närvarande använder datagatewayen att misslyckas.