Skapa en datamodell

Du kan skapa relationer mellan de datauppsättningar som ingår i en Storage- eller Transform-datauppgift för att skapa en datamodell. Datamodellen kan användas av en data mart för att automatisera kodgenerering för denormalisering av dimensioner och faktatabeller.

• Klicka på Model för att öppna datamodellvyn.

Du kan få rekommendationer för relationer eller lägga till egna relationer.

Användning av rekommenderade relationer

Du kan få rekommendationer om vilka relationer som ska skapas, baserat på primärnycklar och kolumnnamn i datauppsättningarna.

1. Klicka på .

En lista med rekommenderade relationer visas. Du kan expandera varje relation för att se vilka kolumner som används för att koppla samman datauppsättningarna.

2. Välj de rekommenderade relationer som du vill använda.

Modellvyn uppdateras med streckade linjer för att ange de relationer som kommer att skapas.

3. Klicka på Apply för att skapa relationerna.

Linjerna i modellvyn blir heldragna för att visa att relationerna har skapats.

Lägga till relationer

Du kan också lägga till relationer manuellt om de inte ingår i de rekommenderade relationerna.

1. Klicka på Add relationship.

2. Välj en underordnad datauppsättning och en överordnad datauppsättning.

Du ser rekommenderade relationer som baseras på primärnycklarna i den överordnade datauppsättningen.

3. Du kan justera kolumnvalen för den underordnade datauppsättningen.

Du kan också ändra namnet på relationen.

När du är klar klickar du på OK för att skapa relationen.

Redigera relationer

1. Klicka på för att gå till brickvyn.

2. Klicka på på en relation och välj Redigera.

3. Du kan nu redigera inställningarna för relationen.

Klicka på OK när du är klar.

Radera relationer

Det finns två sätt att radera en relation.

• Klicka på i brickvyn () på en relation och välj Radera.

• I modellvyn () klickar du på på den relation som ska raderas.

Anteckning om informationOm du raderar en relation kan det påverka datatillgångar i efterföljande led.

Begränsningar

• Cirkulära relationer stöds inte. Om du får varningar om detta kan du överväga att konsolidera de två datauppsättningarna till en enda.

• De attribut som används för att relatera två datauppsättningar måste ha samma datatyp. Om de har olika datatyper kan det inte garanteras att de konverteras automatiskt, vilket kan orsaka ett körfel när du använder denna relation senare.