Skillnader mellan Qlik Cloud-analyss prenumerationsmodeller

Med den kapacitetsbaserade prenumerationsmodellen för Qlik Cloud-analys införs ny prissättning och paketering för Qlik Cloud. Om du är en Qlik Cloud-kund med en Qlik Sense Enterprise SaaS- eller Qlik Sense Business-prenumeration som går över till en ny prenumerationsmodell finns det några viktiga ändringar som du bör känna till.

Kapacitetsbaserad prenumerationsmodell

Den nya prismodellen bygger på datakapacitet som primär värdemätare, jämfört med den tidigare användarbaserade modellen. Denna kapacitetsbaserade modell ger hela organisationen åtkomst till analys och data från mer komplexa källor, som stordator- och SAP-källor. Fler funktioner ingår, t.ex. dataförflyttning till Qlik Cloud, katalog och ursprung och de fria nivåerna av Programautomatisering och AutoML.

Överförbrukning kan uppstå när den faktiska användningen av en resurs överskrider gränsen för den köpta kapaciteten. Det tillåter fortsatt tillgång till Qlik Cloud utan avbrott. Du kan fortsätta att använda en resurs tills förbrukningen når tio (10) gånger den köpta kapaciteten.

Qlik Cloud-analys premium kan jämföras med Qlik Sense Enterprise SaaS och Qlik Cloud-analys standard kan jämföras med Qlik Sense Business. Du kan kombinera olika versioner av Qlik Cloud-analys och Qlik Cloud Data Integration beroende på hur mycket kapacitet du behöver för analyserad och flyttad data. Qlik Cloud Enterprise kombinerar de högsta versionerna av Qlik Cloud-analys och Qlik Cloud Data Integration i ett paket.

Kontakta Qliks säljavdelning om du vill veta mer.

Ändringar i användarhantering

Det finns några viktiga skillnader för Qlik Cloud-användare:

Användarnas behörigheter hanteras separat från användartyper. Föregående användarrättigheter, Professional och Analyzer, kom med en uppsättning behörigheter. Det innebar att en administratör inte kunde bevilja vissa behörigheter, som att skapa appar, till en användare med Analyzer-rättighet utan att först ändra rättigheten till Professional. Tillåtna åtgärder är numera baserade enbart till behörighetsinställningarna. Rättigheterna Professional och Analyzer ersätts av Full-användare. Full-avändare är tillämpliga på alla fall som behörigheter tillåter.

Det finns också Basic-användare tillgängliga med Qlik Cloud-analys premium- och Enterprise-prenumerationer. Basic-användare är avsedda för användningsfall med enbart läsrättigheter och betydligt mer begränsade än tidigare Analyzer-rättigheten.

• Användare med Analyzer-rättighet kan visa ark och appar som skapats av andra. De kan inte skapa, redigera eller publicera ark eller appar men de kan skapa berättelser, bokmärken och ögonblicksbilder baserade på data i appar som delas med dem. Användaren kan också generera on-demand-appar, skriva ut objekt, berättelser och ark, samt exportera data från ett objekt till Microsoft Excel.

• Användare med Basic-rättighet kan enbart ha rollen Har begränsad vy i hanterade utrymmen. Det innebär att de kan visa ark och appar som har skapats av andra , men enbart i hanterade utrymmen. Dessutom kan de skapa personliga anteckningar och privata bokmärken.

Om en användare med Basic-rättighet behöver mer åtkomst kan en administratör bevilja ytterligare behörigheter. Användarrättigheter tilldelas automatiskt vid inloggning baserat på användarens behörigheter. Det innebär att om en Basic-användare beviljas mer behörigheter än rollen Har begränsad vy kommer den att uppgraderas till Full-rättighet.

Mer information finns i Hantera användare – Kapacitetsbaserade prenumerationer.