Skillnader mellan Qlik Cloud-analyss prenumerationsmodeller

Med den kapacitetsbaserade prenumerationsmodellen för Qlik Cloud-analys införs ny prissättning och paketering för Qlik Cloud. Om du är en Qlik Cloud-kund med en användarbaserad Qlik Sense Enterprise SaaS- eller Qlik Sense Business-prenumeration som går över till en ny prenumerationsmodell finns det några viktiga ändringar som du bör känna till.

Kapacitetsbaserad prenumerationsmodell

Den nya prismodellen bygger på datakapacitet som primär värdemätare, jämfört med den användarbaserade modellen. Denna kapacitetsbaserade modell ger hela organisationen åtkomst till analys och data från mer komplexa källor, som stordator- och SAP-källor. Fler funktioner ingår, t.ex. dataförflyttning till Qlik Cloud, katalog och ursprung och de fria nivåerna av Programautomatisering och AutoML.

Överförbrukning kan uppstå när den faktiska användningen av en resurs överskrider gränsen för den köpta kapaciteten. Det tillåter fortsatt tillgång till Qlik Cloud utan avbrott. Du kan fortsätta att använda en resurs tills förbrukningen når tio (10) gånger den köpta kapaciteten.

Qlik Cloud-analys premium kan jämföras med Qlik Sense Enterprise SaaS och Qlik Cloud-analys standard kan jämföras med Qlik Sense Business. Du kan kombinera olika versioner av Qlik Cloud-analys och Qlik Cloud Data Integration beroende på hur mycket kapacitet du behöver för analyserad och flyttad data. Qlik Cloud Enterprise kombinerar de högsta versionerna av Qlik Cloud-analys och Qlik Cloud Data Integration i ett paket.

Kontakta Qliks säljavdelning om du vill veta mer.

Ändringar i användarhantering

Det finns några viktiga skillnader i användarhanteringen mellan användarbaserad och kapacitetsbaserade prenumerationer.

Hantera användarrättigheter och behörigheter

I användarbaserade prenumerationer kommer användarrättigheterna Professional och Analyzer med en uppsättning behörigheter. Det innebär att en administratör inte kan bevilja vissa behörigheter, som att skapa appar, till en användare med Analyzer-rättighet utan att först uppgradera rättigheten till Professional. På motsvarande sätt hanteras användarbehörigheter separat från användartyper i kapacitetsbaserade prenumerationer. Här baseras tillåtna åtgärder enbart på behörighetsinställningar. Rättigheterna Professional och Analyzer ersätts av Full User-rättigheter, vilket gäller för alla användningsfall som behörigheterna tillåter.

Basic User-rättigheter

Basic User-rättigheter finns i Qlik Cloud-analys premium- och Enterprise-prenumerationer. Basic Users är avgiftsfria och är avsedda för skrivskyddad åtkomst med mer begränsade behörigheter än Analyzer-rättigheter.

Användare med Analyzer-rättighet kan visa ark och appar som skapats av andra, men kan inte skapa, redigera eller publicera ark eller appar. De kan skapa berättelser, bokmärken och ögonblicksbilder baserade på data i appar som delas med dem. Analyzer-användare kan dessutom generera appar på begäran, skriva ut objekt, berättelser och ark och exportera data till Microsoft Excel. Mer information om behörigheter i Analyzer finns i:

Användare med Basic User-rättigheter däremot är begränsade till rollen Har begränsad vy i hanterade utrymmen. Med den här rollen kan de visa ark och appar som har skapats av andra, men enbart i hanterade utrymmen. De kan också skapa personliga anteckningar och privata bokmärken. En komplett lista över vilka behörigheter som rollen Har begränsad vy ger finns i Behörigheter i hanterade utrymmen för användare med Användarrättighet Professional eller Full User.

Beroende på inställningarna för Användarens standard kan Basic Users också ha behörighet att hämta appinnehåll. Mer information finns i Behörigheter i User Default- och anpassade roller.

Om en Basic User beviljas ytterligare behörigheter uppgraderas deras rättigheter till Full User. Användarrättigheter tilldelas automatiskt vid inloggning baserat på användarens behörigheter. Mer information finns i Hantera användarrättigheter.

Jämföra rättigheterna för Basic User och Analyzer

Tabellerna jämför de tillåtna åtgärderna i hanterade utrymmen för Basic Users (med rollen Har begränsad vy och appinnehåll som tillåts i Användarens standard-inställningar) med de behörigheter som Analyzer-användare har.

Funktioner för förbrukning
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Förbruka publicerat innehåll Ja Ja
Förbruka delade ark/objekt Ja Ja
Övervaka diagram i hubben Ja Ja
Generera diagram med Insight Advisor Ja Ja
Visa berättelser Ja Ja
Visa anteckningar Ja Ja
Ta emot aviseringar Ja Ja
Ta emot självbetjäningsrapporter Ja Ja
Ta emot avancerade rapporter Ja Ja
Funktioner för att dela och publicera
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Publicera/dela instrumentpaneler Nej Nej
Publicera bokmärken Nej Ja
Tagga andra i anteckningar Ja Ja
Prenumerera andra på aviseringar Nej Ja
Prenumerera andra på rapporter med Microsoft Office-produktivitetsverktyg Nej Nej
Hantera pixel-perfekt rapportdistribution Nej Nej
Publicera anpassade ark/objekt Nej Nej
Funktioner för extern användning
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Benämnd användare Ja Ja
Anonym användare Nej Ja
Funktioner för att arbeta med data
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Importera data/anslut till data Nej Nej
Skapa och redigera modeller för datauppsättningar Nej Nej
Datamaskering Nej Nej
Visa påverkansanalys Nej Nej
Visa dataursprung Nej Nej
Exportera data till Microsoft Excel Ja Ja
Exportera data till PDF/bild Ja Ja
Funktioner för att skapa
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Skapa och redigera instrumentpaneler Nej Nej
Skapa anteckningar Ja Ja
Bidra till anteckningar Ja Ja
Skapa berättelser Nej Ja
Skapa personliga aviseringar Ja Ja
Skapa distribuerade aviseringar Nej Nej
Skapa självbetjäningsrapporter Nej Ja
Skapa avancerade rapporter (t.ex. med avancerad formatering) Nej Nej
Funktioner för personligt innehåll
Kapacitet Användare med licens Basic Analyzer
Skapa personliga ark Nej Nej
Skapa personliga objekt Nej Nej
Skapa personliga bokmärken Ja Ja