Een gegevensmodel maken

U kunt relaties maken tussen de gegevensverzamelingen die zijn opgenomen in een opslag- of transformatiegegevenstaak en een gegevensmodel. Het gegevensmodel kan worden gebruikt door een datamart om codegeneratie te automatiseren voor denormalisatie van dimensies en feitentabellen.

• Klik op Model om de gegevensmodelweergave te openen.

U kunt aanbevelingen krijgen voor relaties, of uw eigen relaties toevoegen.

Aanbevolen relaties gebruiken

U kunt aanbevelingen krijgen voor te maken relaties, op basis van primaire sleutels en kolomnamen in de gegevensverzamelingen.

1. Klik op .

U ziet een lijst met aanbevolen relaties. U kunt elke relatie uitvouwen om de voorgestelde kolommen te inspecteren die worden gebruikt om een relatie met de gegevensverzamelingen te maken.

2. Selecteer de aanbevolen relaties die u wilt gebruiken.

De modelweergave wordt bijgewerkt met stippellijnen om de relaties aan te geven die worden gemaakt.

3. Klik op Toepassen om de relaties te maken.

De lijnen in de modelweergave worden ononderbroken om aan te geven dat de relatie is gemaakt.

Relaties toevoegen

U kunt ook handmatig relaties toevoegen, als ze niet zijn opgenomen in de aanbevolen relaties.

1. Klik op Relatie toevoegen.

2. Selecteer een onderliggende gegevensverzameling en een bovenliggende gegevensverzameling.

U ziet de aanbevolen relaties op basis van de primaire sleutels of de bovenliggende gegevensverzameling.

3. U kunt de kolommenselecties aanpassen voor de onderliggende gegevensverzameling.

U kunt ook de naam van de relatie aanpassen.

Als u klaar bent, klikt u op OK om de relatie te maken.

Relaties bewerken

1. Klik op om naar de tegelweergave te gaan.

2. Klik op op een relatie en selecteer Bewerken.

3. U kunt nu de relatie-instellingen bewerken.

Klik op OK als u klaar bent.

Relaties verwijderen

Er zijn twee manieren om een relatie te verwijderen.

• Klik in de tegelweergave () op op een relatie en selecteer Verwijderen.

• Klik in de modelweergave () op op de relatie die u wilt verwijderen.

InformatieHet verwijderen van een relatie kan invloed hebben op downstream gegevensassets.

Beperkingen

• Circulaire relaties worden niet ondersteund. Als u hier waarschuwingen over krijgt, overweeg dan de gegevensverzamelingen samen te voegen tot één set.

• De gebruikte kenmerken om de twee gegevensverzamelingen met elkaar te verbinden moeten hetzelfde gegevenstype hebben. Als ze verschillende gegevenstypen hebben, is het niet zeker dat ze automatisch worden geconverteerd. Hierdoor kan een runtime-fout optreden wanneer u deze relatie later gebruikt.