Dia's bewerken

In deze sectie leert u hoe u dia's kunt bewerken en aanpassen door dia-elementen te vervangen, te configeren en te ordenen.

Een snapshot vervangen op een dia

U kunt een snapshot van een visualisatie op een dia verplaatsen. Dit is handig als u een andere snapshot van de visualisatie wilt gebruiken, bijvoorbeeld als nieuwe gegevens in de app worden geladen, als de visualisatie wordt gewijzigd of als nieuwe selecties worden uitgevoerd.

Doe het volgende:

1. Selecteer in de presentatieweergave een snapshot op een dia en klik op Momentopname in het aanwijsmenu. Het dialoogvenster Snapshot vervangen opent.

TipU kunt naar het werkblad en de visualisatie waar de snapshot vandaan kwam navigeren door te klikken op Naar bron gaan. Op deze manier krijgt u toegang tot de live-gegevens van de snapshot, waarbij u nieuwe selecties kunt uitvoeren en nieuwe snapshots kunt maken.
  2. Selecteer de snapshot die u wilt gebruiken.

De snapshot wordt bijgewerkt en aangepast aan het formaat van de vorige snapshot met behulp van vrije formaatwijziging. Hierdoor maakt de visualisatie gebruik van de techniek van progressieve weergave.

InformatieProgressieve weergave betekent het volgende: als een visualisatie (of ontgrendeld snapshot) groter wordt gemaakt, wordt de informatie progressief weergegeven. Als een visualisatie (of ontgrendelde snapshot) kleiner wordt gemaakt, wordt er minder informatie weergegeven. Hierdoor kunt u zich concentreren op de essentiële informatie en voorkomt u dat de visualisatie te druk wordt met te veel informatie in een te kleine ruimte.

De snapshot wordt vervangen op de dia.

Een werkblad met live-gegevens op een dia vervangen

Het is mogelijk een werkblad met live-gegevens op een presentatiedia te vervangen.

Doe het volgende:

1. Selecteer in de presentatieweergave een dia met een werkblad met live-gegevens in de presentatietijdlijn.

Er wordt een dialoogvenster geopend.

2. Klik op het actieve werkblad.

Er wordt een nieuw dialoogvenster geopend.

3. Selecteer het nieuwe werkblad dat u wilt invoegen.

Het geselecteerde werkblad wordt op de dia toegevoegd als een werkblad met live-gegevens.

Items op presentatiedia's kopiëren en verplaatsen

U kunt items op dezelfde presentatiedia of tussen verschillende presentatiedia's kopiëren en verplaatsen. U kunt dit op verschillende manieren doen:

• De werkbalk op de dia gebruiken (Dupliceren, Knippen en Plakken).
  • Met de sneltoetsen Ctrl+C, Ctrl+X en Ctrl+V.
InformatieU kunt items kopiëren tussen presentaties in dezelfde app, maar niet tussen presentaties in verschillende apps. Schakel over tussen presentaties met Presentatiemodus op de werkbalk.

Items kopiëren

Doe het volgende:

1. Klik in de presentatieweergave op het item dat u wilt kopiëren.

Het item wordt gemarkeerd.

2. Klik op Dupliceren.

3. Schakel over naar de gewenste dia om het item op een andere dia in te voegen.

4. Klik op Plakken.

Het gekopieerde item wordt vóór alle andere items geplaatst.

Een item naar een andere dia verplaatsen

Als u een item tussen twee presentatiedia's wilt verplaatsen, knipt u het eerst op de ene dia en plakt u het vervolgens op een andere dia.

Doe het volgende:

1. Klik in de presentatieweergave op het item dat u wilt verplaatsen.

Het item wordt gemarkeerd.

2. Klik op Knippen.

3. Schakel over naar de dia waar u het item naartoe wilt verplaatsen.

4. Klik op Plakken.

Het verplaatste item wordt vóór alle andere items op de dia geplaatst.

Items op een dia herordenen

Tijdens het bewerken van een dia van een presentatie kunt u items ordenen en deze op elkaar plaatsen. U kunt daarbij zelf bepalen in welke volgorde de gestapelde items moeten worden weergegeven. Dit is handig voor als items elkaar overlappen.

Eén laag omhoog of omlaag verplaatsen

Doe het volgende:

1. Klik met de rechtermuisknop op het item dat u wilt herordenen.

Het snelmenu van het item wordt geopend.

2. Selecteer Een laag hoger of Een laag lager.

Het geselecteerde item wordt één laag naar voren verplaatst of één laag terug.

Naar de bovenste of onderste laag verplaatsen

Doe het volgende:

1. Klik met de rechtermuisknop op het item dat u wilt herordenen.

Het snelmenu van het item wordt geopend.

2. Selecteer Naar bovenste laag of Naar onderste laag.

Het geselecteerde item wordt voor of achter alle andere items op de dia geplaatst.

Items op een dia groter/kleiner maken

U kunt het formaat van een item op een dia wijzigen met de grepen op de hoeken. Als u het formaat van items zoals afbeeldingen en teksttitels aanpast, behouden deze hun hoogte/breedteverhouding. Het formaat van alineateksten en bepaalde vormen kan vrijer worden aangepast, zowel horizontaal als verticaal.

U kunt de grootte van snapshots op twee manieren wijzigen:

• Vergrendeld: met behoud van hoogte/breedteverhouding.
  • Onvergrendeld: maakt elke grootte en progressieve weergave mogelijk.

InformatieProgressieve weergave betekent het volgende: als een visualisatie (of ontgrendeld snapshot) groter wordt gemaakt, wordt de informatie progressief weergegeven. Als een visualisatie (of ontgrendelde snapshot) kleiner wordt gemaakt, wordt er minder informatie weergegeven. Hierdoor kunt u zich concentreren op de essentiële informatie en voorkomt u dat de visualisatie te druk wordt met te veel informatie in een te kleine ruimte.

Formaat aanpassen in het algemeen

Doe het volgende:

1. Klik in de presentatieweergave op het item dat u groter of kleiner wilt maken.

2. Sleep een van de formaatgrepen om het formaat van het item te wijzigen.

Het item wordt uitgelijnd op het raster.

3. Laat de greep los als u tevreden bent over het formaat van het item.

U hebt het item groter of kleiner gemaakt.

Items verwijderen uit een dia

Doe het volgende:

1. Klik in de presentatieweergave op het item dat u wilt verwijderen.

Het item wordt gemarkeerd.

2. Klik op Verwijderen.

Het item wordt uit de dia verwijderd.

TipU kunt een item ook verwijderen door in het snelmenu van het item Verwijderen te selecteren.