Verbinding maken met SaaS-applicaties

U kunt gegevens van een groot aantal SaaS-applicaties tijdelijk opslaan of repliceren in Qlik Cloud Gegevensintegratie.

Ga naar Supported SaaS applications om alle ondersteunde applicaties te bekijken

Opmerking over Qlik Sense Enterprise SaaS GovernmentQlik Cloud Government biedt geen ondersteuning voor het verbinden met SaaS-applicaties.

Qlik ontwikkelt applicatieconnectors voor Qlik Cloud Gegevensintegratie met behulp van standaard API's en generatieve AI-technologie om snel connectors voor het alsmaar toenemende aantal cloudapplicatiebronnen te ontwikkelen.

Verbinding maken met een SaaS-applicatie

Om verbinding te maken met SaaS-applicaties moet u Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing instellen. Ga voor meer informatie naar Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing.

1. U moet eerst een verbinding toevoegen aan de gegevensbron om verbinding met een SaaS-applicatie te kunnen maken. U kunt dit op verschillende manieren doen:

• Klik op Verbinding maken waar bronverbindingen worden opgesomd.

• Klik in de bovenste balk op Nieuwe toevoegen en klik vervolgens op Gegevensverbinding.

Selecteer Applicatie in Categorie om de lijst met connectoren te filteren op SaaS-applicatieconnectoren.

U kunt ook een van de recent gebruikte connectoren selecteren.

2. Selecteer met welke applicatie er verbinding moet worden gemaakt.

3. Voltooi de verbindingsdetails om de verbinding te verifiëren. De verbindingsdetails en het authenticatieproces wijken af voor verschillende SaaS-applicaties.

Ga voor meer informatie naar Verbinding maken met SaaS-applicaties en selecteer uw gegevensbron.

Selecteer Metagegevens verbinding openen en klik op Maken als u zover bent.

4. De metagegevensmanager wordt weergegeven, waar u metagegevens voor de verbinding kunt definiëren.

Klik op Metagegevens genereren om metagegevens te generen op basis van een steekproef van de brongegevens.

Voor meer informatie over het laden van metagegevens raadpleegt u De gegevens scannen voor het genereren van metagegevens.

TipU kunt ook klikken op Metagegevens importeren om de definitie van metagegevens te importeren die al is gegenereerd. Ga voor meer informatie naar Metagegevens exporteren en importeren.
  5. Selecteer de brongegevensverzamelingen die u wilt gebruiken en klik vervolgens op OK.

6. Selecteer opties voor het scannen van de gegevens. U kunt een volledige scan of een snelle scan uitvoeren.

Een volledige gegevensscan is nauwkeuriger, maar het duurt langer om deze te verwerken. Als u volledige scan selecteert, worden deze gegevens gebruikt bij de initiële lading als gegevens tijdelijk worden opgeslagen.

U kunt ook standaardinstellingen voor metagegevens instellen.

Als u zover bent, klikt u op Metagegevens genereren.

Nadat de metagegevens zijn gegenereerd, kunt u de verbinding gebruiken in een tussenopslag- of onboardingtaak.

Verwerken wijzigen

U kunt gegevens van SaaS-applicaties tijdelijk opslaan met behulp van twee verschillende bijwerkmethoden. De bijwerkmethode wordt ingesteld in Instellingen in de tussenopslag-gegevenstaak. U kunt de bijwerkmethode niet wijzigen wanneer de tussenopslag-gegevenstaak wordt voorbereid.

• Vastleggen van wijzigingsgegevens (CDC)

Het tijdelijk opslaan start met een volledige lading. De tijdelijk opgeslagen gegevens worden vervolgens up-to-date gehouden door middel van incrementele ladingen op basis van datumvelden. CDC wordt mogelijk niet ondersteund door alle gegevensbronnen.

InformatieVerwijderingen worden niet ondersteund. Dit betekent dat wanneer een rij in de bron wordt verwijderd, deze niet wordt verwijderd in de tijdelijk opgeslagen gegevens. Als verwijderingen belangrijk zijn, moet u Opnieuw laden en vergelijken gebruiken.

U kunt de interval instellen tussen het lezen van wijzigingen van de bron in de tussenopslag-gegevenstaak onder Instellingen > Runtime.

• Opnieuw laden en vergelijken

De tijdelijke opslag voert alleen volledige ladingen uit vanaf de bron. Dit is nuttig als uw bron CDC niet ondersteunt, maar kan worden gebruikt met een willekeurige ondersteunde gegevensbron.

U kunt de nieuwe ladingen regelmatig plannen.

Beperkingen

Sommige tabellen die worden geretourneerd door SaaS-applicaties worden niet ondersteund door Vastleggen van wijzigingsgegevens (CDC). In dit geval ziet u een waarschuwingsbericht in Validatiefouten. U kunt een van de volgende bewerkingen uitvoeren:

• Verwijder de tabel van de gegevenstaak.

• Wijzig de bijwerkmethode van de gegevenstaak in Opnieuw laden en vergelijken.

Metagegevens beheren

Als u de verbinding naar de gegevensbron maakt, moet u ook de metagegevens definiëren voor de gegevensverzamelingen die zijn opgenomen. Metagegevens worden gebruikt voor het genereren van schema's om geschikte doeltabellen te normaliseren en definiëren. Met de metagegevens kunt u selecteren welke kolommen gebruikt moeten worden voor het repliceren naar het doel. Als geneste structuren worden geretourneerd van de bron, worden de uitvoertabellen genormaliseerd om het detailniveau van de gegevens te behouden.

U kunt een van de volgende bewerkingen uitvoeren:

• Metagegevens genereren op basis van een steekproef van de brontabellen

• Importeer metagegevens die zijn geëxporteerd van een verbinding met hetzelfde type gegevensbron.

U kunt de metagegevens van een verbinding beheren door te klikken op Metagegevens van de verbinding die u wilt beheren in Gegevensverbindingen.

De gegevens scannen voor het genereren van metagegevens

InformatieHet scannen van gegevens voor het genereren van metagegevens is niet relevant als u SAP ODP als een bron gebruikt.

Als u metagegevens gaat genereren, kunt u volledige scan of een snelle scan van de gegevens uitvoeren in Metagegevens laden.

• Volledige gegevensscan is nauwkeuriger, maar het duurt langer om deze te verwerken.

• Snelle gegevensscan is gebaseerd op een steekproef van de gegevens. Dit is sneller, maar minder nauwkeurig. Met Aantal voorbeeldgegevens kunt u selecteren hoe veel voorbeeldgegevens in de scan gebruikt moeten worden. Verhoog het aantal voor een nauwkeuriger resultaat.

Het aantal records in de voorbeeldgegevens is afhankelijk van de gegevensbron die wordt gebruikt.

U kunt ook selecteren hoe Tekenreekskolommaat wordt ingesteld.

• Vast

Stel een vaste tekenreekskolommaat in tussen 1 en 10000.

• Op basis van gegevenswaarden

Stel het formaat van tekenreekskolommen in op basis van de langst waargenomen waarde voor het veld in de voorbeeldgegevens, vermenigvuldigd met de waarde in Vermenigvuldigen met.

Als het veld leeg is voor alle rijen in het voorbeeld, wordt de tekenreekskolommaat ingesteld op de waarde in Standaardmaat als er geen waarde is.

Gegevensverzamelingen selecteren

U kunt gegevensverzamelingen toevoegen aan de metagegevens.

• Klik op Gegevensverzamelingen selecteren.

U kunt nu gegevensverzamelingen selecteren om toe te voegen aan de metagegevens. Als de gegevensverzameling al is opgenomen in de metagegevens, wordt deze opnieuw geladen.

Klik op OK als u gereed bent.

Gegevensverzamelingen verwijderen

• Als u een gegevensverzameling van de metagegevens wilt verwijderen, klikt u op ... op de gegevensverzameling en klikt u op Verwijderen.

Kolommen in een gegevensverzameling bewerken

U kunt de kolommen in een gegevensverzameling bewerken om deze in te stellen als sleutel, een null-waarde toe te staan of het gegevenstype te wijzigen.

1. Selecteer de gegevensverzameling.

2. Selecteer de kolom die u wilt bewerken.

3. Klik op Bewerken.

Kolommen verwijderen in een gegevensverzameling

1. Selecteer de gegevensverzameling.

2. Selecteer de kolom die u wilt verwijderen.

3. Klik op Verwijderen.

Metagegevens exporteren en importeren

U kunt metagegevens van een verbinding selecteren en importeren naar een andere verbinding.

• Klik op Metagegevens exporteren om metagegevens te exporteren.

• Klik op Metagegevens importeren om metagegevens toe te voegen uit een geëxporteerd mategegevensbestand. Het metagegevensbestand moet uit hetzelfde type gegevensbron zijn geëxporteerd. Als er tabellen met dezelfde naam zijn, kunt u deze overslaan tijdens het importeren of de bestaande metagegevens overschrijven.

Metagegevens opnieuw laden

Als er structurele wijzigingen in de brongegevens plaatsvinden, moet u de metagegevens van de verbinding opnieuw laden.

• Klik op Metagegevens opnieuw laden om de metagegevens opnieuw te laden voor alle gegevensverzamelingen.

• Als u een specifieke gegevensverzameling opnieuw wilt laden, klikt u op ... op de gegevensverzameling en klikt u op Metagegevens opnieuw laden.

Voor meer informatie over het laden van metagegevens raadpleegt u De gegevens scannen voor het genereren van metagegevens.