Uw gegevenstaken bewaken en uitvoeren

U kunt de status en voortgang van uw gegevenstaken controleren en bewerken met behulp van voortgangsweergaven. Met de voortgangsweergave kunt op basis van een filter de status bekijken van een subset gegevenstaken waarvoor u bent gemachtigd om ze te bewaken in een tenant. U kunt verschillende weergaven maken om verschillende aspecten van uw gegevenspijplijnen te bewaken.

• Op de startpagina van Gegevensintegratie klikt u op Bewaken om voortgangsweergaven weer te geven.

Naast het maken van aangepaste voortgangsweergaven, kunt u ook de voorbereide weergave Alle taken gebruiken om alle uitvoerbare gegevens in alle gegevensprojecten te bekijken.

Een nieuwe voortgangsweergave maken

Maak een aangepaste voortgangsweergave om te starten met het bewaken van uw gegevenstaken.

1. Klik op Voortgangsweergave maken.

2. Voer een naam en beschrijving van de voortgangsweergave in, selecteer in welke ruimte de weergave wordt gemaakt en klik op Maken.

De voortgangsweergave wordt getoond.

3. De voortgangsweergave toont alle gegevenstaken van alle gegevensprojecten vanaf het begin.

Gebruik de filters om een weergave te maken met de taken die u wilt bewaken. De filterlijsten bevatten alleen de bronnen waarvoor u de machtiging hebt om ze weer te geven.

De volgende filters zijn beschikbaar:

• Gegevensproject

U kunt alle projecten selecteren in één of meer ruimten, afzonderlijke projecten selecteren of een combinatie van beide.

• Taaktype

• Taakherkomst

Toont de herkomst van de upstreamtaak van de geselecteerde taken.

U kunt bijvoorbeeld datamarts van verschillende gegevensprojecten selecteren. Hierdoor worden alle upstreamgegevenstaken bewaakt die van invloed zijn op de geselecteerde datamarts.

• Taakimpact

Toont alle downstreamtaken die zijn beïnvloed door de geselecteerde taken.

U kunt bijvoorbeeld een tussenopslaggegevenstaak met een fout selecteren. Hierdoor worden alle downstream-gegevenstaken bewaakt die door de geselecteerde tussenopslagtaak worden beïnvloed.

TipU kunt de filters Taakherkomst en Taakimpact combineren. U kunt bijvoorbeeld alle gegevenstaken bewaken die aanwezig zijn in de herkomst van een geselecteerde datamart en worden beïnvloed door de geselecteerde tussenopslag met een fout.
    • Gegevensgateway

Toont alle gegevenstaken die via een van de geselecteerde Gegevensverplaatsing-gateways taken uitvoeren. Dit kunnen taken zoals:

• Taken die gegevens verplaatsen zoals tussenopslagtaken of replicatietaken
      • Taken die gegevens extraheren, laden en transformeren (ELT-taken) en op een gegevensplatform worden uitgevoerd dat niet rechtstreeks vanuit Qlik Cloud toegankelijk is. ELT-taken zijn opslagtaken, transformatietaken, registratietaken en datamarttaken.

Selecteer Zonder gebruik van gegevensgateway om taken weer te geven die geen gebruikmaken van een gegevensgateway. Dit kan iedere ELT-taak zijn die op een gegevensplatform wordt uitgevoerd en die rechtstreeks vanuit Qlik Cloud toegankelijk is.

InformatieTaken die zijn gekoppeld aan een verwijderde gateway komen niet meer overeen met het Gegevensgateway-filter. Om dit soort taken te zien, moet u de Gegevensgateway-filterselectie wissen.
    • Gegevensplatform/doel

Toont taken met de geselecteerde gegevensplatforms (gegevenspijplijntaken) of doelen (replicatietaken).

• Bron

Toont gegevensverplaatsingstaken met de geselecteerde gegevensbronnen. Gegevensverplaatsingstaken kunnen een van de volgende zijn, op basis van de gebruikscase:

• Usecase gegevenspijplijn: Tussenopslagtaken
      • Usecase voor replicatie: Gegevens repliceren-taken of Gegevens tijdelijk opslaan in datalake-taken
    • Eigenaar

Selecteer bijvoorbeeld een ruimte in Gegevensproject onder Alle projecten in ruimten: en selecteer Tussenopslag in Taaktype. Er wordt een weergave gemaakt waarmee u alle tijdelijke gegevenstaken kunt bekijken voor alle gegevensprojecten in de geselecteerde ruimte.

4. Als u klaar bent klikt u op Opslaan.

De voortgangsweergave is nu gemaakt en toont alle taken die overeenkomen met het filter en een uitvoerbare status hebben. Dit betekent dat taken met de status Nieuw of Gereed om voor te bereiden niet in de voortgangsweergave worden getoond. Als een taak die is voorbereid wordt gewijzigd en voorbereid met fouten, toont de voortgangsweergave de vorige versie die uitgevoerd kan worden.

InformatieWanneer meer dan 300 taken overeenkomen met het filter, worden alleen de eerste 300 taken weergegeven en verschijnt er bovenaan een melding. In dit geval moet u de filters gebruiken om het aantal overeenkomende taken te verminderen.

Een voortgangsweergave klonen

U kunt ook een voortgangsweergave maken door een bestaande voortgangsweergave te klonen.

• Klik op Opslaan als en sla de weergave met een nieuwe naam op. U kunt ook selecteren in welke ruimte u de weergave wilt opslaan.

U kunt het klonen van een weergave gebruiken om:

• Een voortgangsweergave te maken op basis van een andere weergave.

Een voortgangsweergave te openen, de filters te wijzigen en opslaan onder een andere naam.

• Een voortgangsweergave te verplaatsen naar een andere ruimte

Een voortgangsweergave op te slaan met dezelfde naam in een andere ruimte en de originele weergave te verwijderen.

Voortgangsweergaven bewaken

Op de startpagina van Gegevensintegratie klikt u op Bewaken om alle voortgangsweergaven te bekijken. U kunt de voortgangsweergaven filteren op Ruimten en de Eigenaar van de voortgangsweergave. Klik op een voortgangsweergave om deze te openen.

• Als u een voortgangsweergave wilt bewerken, klikt u op ... en vervolgens op Bewerken.

• Om een voortgangsweergave te verwijderen, klikt u op ... en vervolgens op Verwijderen.

Een voortgangsweergave gebruiken

De voortgangsweergave toont de volgende eigenschappen voor alle gegevenstaken die worden getoond met het gebruikte filter.

• Taaknaam

• Gegevensproject

• Bron

Toont gegevensverplaatsingstaken met de geselecteerde gegevensbronnen.

• Gegevensplatform/doel

Toont taken met de geselecteerde gegevensplatforms (gegevenspijplijntaken) of doelen (replicatietaken).

• Ruimte

• Status

• Bericht

• Gegevens zijn bijgewerkt met

Bronwijzigingen van minimaal één van de taakbronnen worden tot dit moment toegepast.

• Gegevensverzamelingen

• Gegevensverzamelingen met een fout

• Volgend schema

• Laatste uitvoering: Begintijd

• Laatste uitvoering: Duur

• Laatste uitvoering: Gegevensverzamelingen

• Eigenaar

• Gemaakt

• Gewijzigd

• Acties

Deze kolom bevat een menu waar u een actie kunt uitvoeren, zoals Uitvoeren of Stoppen, afhankelijk van de status van de taak. U kunt ook het schema openen en direct naar het gegevensproject of het taakontwerp gaan.

Kolommen selecteren die moeten worden weergegeven

U kunt aanpassen welke kolommen worden weergegeven door te klikken op Knop Meer van een kolom en Kolommen beheren te selecteren.

U kunt een afzonderlijke kolom verbergen door te klikken op Knop Meer van een kolom en Kolommen beheren te selecteren.

Gegevenstaken sorteren in de voortgangsweergave

U kunt de gegevenstaken sorteren door op een kolomkop te klikken. Klik nogmaals op de koptekst om te wisselen tussen de oplopende en aflopende sorteervolgorde. U kunt ook klikken op Knop Meer van een kolom en Oplopend sorteren en Aflopend sorteren.

Houd Shift of Ctrl ingedrukt tijdens het selecteren van kolommen om meerdere kolommen te sorteren. Op een macOS-apparaat gebruikt u de opdrachtknop (⌘).

Kolommen vastzetten

U kunt kolommen aan de linker- of rechterkant van de kolom vastzetten zodat deze zichtbaar blijven als u horizontaal scrolt.

• Klik op Knop Meer van een kolom en selecteer Links vastzetten of Rechts vastzetten.

Als u een vastgezette kolom wilt losmaken, klikt u op Knop Meer van een kolom en selecteert u Losmaken.

Taken filteren in de voortgangsweergave

Daarnaast kunt u op KPI's klikken voor een snel overzicht van de status van de taken. De KPI-items kunnen als een snel filter worden gebruikt. De volgende KPI's zijn beschikbaar:

• Gereed voor uitvoering

Dit omvat alle taken die niet zijn uitgevoerd en taken die zijn gestopt voordat de uitvoering is voltooid.

• Wordt uitgevoerd

• Voltooid

Dit omvat alle taken waarbij de laatste uitvoering is geslaagd.

• Attentie vereist!

Toont alle taken met een fout en taken waarbij de verbinding met de gateway-agent is verbroken.

Overgangsstatussen, zoals Wordt gestart, worden opgenomen in het dichtstbijzijnde KPI-item.

Weergavedetails voor een gegevenstaak

U kunt details van een gegevenstaak bekijken.

1. Selecteer een gegevenstaak.

2. Klik op Details.

U kunt het volgende bekijken:

• Pijplijn, voor een pijplijnweergave van het gegevensproject waartoe de gegevenstaak behoort.

U kunt ook naar de afzonderlijke voortgangsweergave van de geselecteerde gegevenstaak gaan door te klikken op Taakvoortgang openen.

Gegevenstaken uitvoeren

U kunt gegevenstaken uitvoeren in de voortgangsweergave.

1. Selecteer één of meer taken in de voortgangsweergave.

• Klik op Uitvoeren om de geselecteerde taken uit te voeren.

• Klik op Stoppen om de geselecteerde taken te stoppen.

TipU kunt Uitvoeren en Stoppen van een taak ook selecteren vanuit het menu ... in de kolom Acties. Als u de kolom Acties niet ziet, dan is deze waarschijnlijk verborgen. Gebruik de kolomkiezer (kolomkiezer) om deze weer te geven.

Voor meer informatie over het uitvoeren van gegevenstaken, zie: