Het CDC-proces beheren

Data Movement gateway gebruikt ECSA-geheugenstructuren (R4Z CDC-services genoemd) die worden gevormd tijdens CDC-verwerking. Elke z/OS LPAR kan verschillende van dergelijke R4Z CDC-services bevatten. Als u de R4Z CDC-services wilt vormen, wordt een speciaal hulpprogramma, R4ZCTL, geboden.

Dit programma kan ook worden gebruikt voor het beheren van de status van CDC-verwerking en het niveau aan verkeer aan de z/OS-zijde.

Het R4Z-programma (R4ZCTL) is vereist voor de volgende doeleinden: CDC controleren en de status van de CDC-service rapporteren, onderbreken van CDC-verwerking, hervatten van een onderbroken CDC en beëindigen van het CDC-proces, normaal of geforceerd.

De opdrachtparameters die beschikbaar zijn tijdens het uitvoeren van het R4ZCTL-programma zijn:

Informatie

Als u de opdracht uitvoert zonder parameters, retourneert deze de huidige status van de CDC-service.

• CHECKCONFIG - Controleert of de configuratieparameters geldig zijn
  • PAUSE_TASK - Stopt de service van een specifieke CDC-taak
  • PAUSE_CDC - Stopt de volledige activiteit van een CDC-service
  • RESUME_TASK - Zorgt ervoor dat een onderbroken taak kan worden hervat
  • RESUME_CDC - Zorgt ervoor dat een onderbroken CDC-service kan worden hervat
  • TERMINATE - Stopt de CDC-service en geeft de bijbehorende bronnen bij wanneer de service is gestopt
  • FORCE - hetzelfde als TERMINATE, wanneer de taak met de bronnen 'vastloopt'

Omdat het R4ZCTL-programma APF-autorisatie vereist, moeten alle bibliotheken in de STEPLIB door APF worden geautoriseerd.

Wanneer R4ZCTL wordt uitgevoerd zonder parameter, wordt de voltooiingscode ingesteld op basis van of de omgeving is geïnitialiseerd (CC=0) of niet geïnitialiseerd (CC=1).

Aanroepingssyntaxis beheerprogramma

Het R4ZCTL-programma wordt aangeroepen als een taakstap, bijvoorbeeld EXEC PGM=R4ZCTL, en accepteert instructies via de aanroepingsparameter van de taakstap.

De R4ZCTL-aanroepingsparameter is een tekenreeks die optionele subparameters kan bevatten, als volgt gescheiden door een komma:

[SERVICE=CDC-service-qualifier,][MSGLVL={0 | 1},][action]

Informatie

De volgorde van de subparameters in de tekenreeks is niet belangrijk.

Waar:

SERVICE=CDC-service-qualifier geeft het logische bereik aan van de Data Movement gateway-activiteit, aan de hand waarvan het beheerprogramma moet handelen.

MSGLVL={0 | 1 | 2} geeft het niveau aan van meldingen die moeten worden weergegeven in het berichtenbestand tijdens de werking van het beheerprogramma.

• 0 = geen meldingen
  • 1 = gemiddeld
  • 2 = maximum

action-verb kan een van de volgende opties zijn:

• PAUSE_TASK(*|ALL|task-qualifier)

Schort CDC-ophaling op voor de taak/taken opgegeven tussen haakjes.

• PAUSE_CDC

Schort CDC-ophaling op voor volledige CDC-service. Replication-taken die gedurende langer dan een bepaalde tijd zijn opgeschort, worden gestopt en proberen meerdere keren te herstellen. Er worden geen nieuwe taken bediend.

• RESUME_TASK(*|ALL|task-qualifier)

Hervat CDC-ophaling voor de taak aangegeven door task-qualifier.

• RESUME_CDC

Hervat CDC-ophaling voor alle exemplaren die overeenkomen met de session-limits-kwalificatie.

• DUMP_TASK(*|ALL|task-qualifier)

Vraagt om opgemaakte dumping van de beheerinformatie in de geïntegreerde geheugenstructuren. ALL geeft alle sessie aan; SUMMARYONLY geeft alleen het anker aan.

• TERMINATE

Geeft alle R4Z-geïntegreerde geheugenstructuren vrij, beëindigt alle actieve exemplaren en verwijdert gekoppeld bronnen. Vanaf dit punt retourneren alle CDC-aanvragen de inactieve status totdat de CDC-service automatisch wordt geactiveerd door een binnenkomend gesprek naar de CDC-lezer UDF.

Referentie syntaxiselementen

De elementen die worden gebruikt in de bovenstaande syntaxisbeschrijvingen zijn als volgt:

• CDC-service-qualifier

Een naam met 4 tekens (eerste teken alfabetisch, de rest alfanumeriek), die een CDC-service aangeeft.

'CDC-service' verwijst naar een groep bronnen - geheugenstructuren, een door de gebruiker gedefinieerde tabelfunctie (UDTF) gedefinieerd in DB2 en een toepassingsomgeving (APPLENV) gedefinieerd in het WLM-beleid. Met R4Z kunt u eigenschappen (geheugenlimieten en verwerkingsdrempels) opgeven per CDC-service. Het kan nodig zijn om verschillende CDC-services ook om andere redenen te beheren: namelijk om meer dan één Data Movement gateway-versie toe te staan voor gebruik in één enkele LPAR, waarvan elk zijn eigen geheugenstructuren onafhankelijk van anderen onderhoudt.

• task-qualifier

Een viercijferige ID die wordt toegewezen na het starten van de taak. Deze ID is voornamelijk bedoeld voor het beheren en traceren van CDC-verkeer van een specifieke taak. Het vormt de CORRID (Correlation-ID) van de DB2-thread die CDC bedient; beslaat daar bytes 9-12.

Voltooiingscodes van beheerprogramma

• 0 – Normale voltooiing
  • 1 – Omgeving sluit de session-limits-kwalificatie niet af (wanneer geen action is opgegeven)
  • 4 – Waarschuwing
  • 8 – Fout

Voorbeeldtaken (in de INSTALL-bibliotheek)

IV1CHECK – Controleer de configuratie van alle CDC-services

XMDUMP – Dumpt alle sessies

XMPAUSE – Onderbreekt een sessie

XMRESUME – Hervat een sessie

XMTERMIN – Beëindigt alle sessies

Het CDC-proces inschakelen (automatische activering)

Als u de CDC-lezer UDTF-functie wilt inschakelen zodat deze werkt, moet deze functie geheugenstructuren kunnen toekennen en vooraf opmaken in ECSA wanneer de UDTF wordt aangeroepen en de eerste keer nadat het z/OS-systeem is gestart; deze moet ook toegang hebben tot de configuraties die zijn ingesteld voor de CDC-service die de UDTF bedient (of de 'standaard'-configuraties, voor waarden die niet zijn opgegeven op het CDC-serviceniveau).

Hiervoor zorgt het installatieproces voor het volgende:

1. Een speciale UDTF wordt gemaakt om de CDC-service te bedienen. De gemaakte UDTF heeft een voorvoegsel voor de naam met een dubbele underscore ('__') gevolgd door de CDC-service-qualifier, waardoor een dergelijke naam wordt gevormd: <schema>.R4Z_UDTF__<CDC-service-qualifier>.
  2. Een WLM APPLENV wordt gemaakt om aanroepingen van de bovenstaande UDTF uit te voeren. De gemaakte APPLENV kan ook een voorvoegsel met de CDC-servicekwalificatie bevatten, om ervoor te zorgen dat de APPLENV-naam uniek is – wat wordt aanbevolen; meerdere UDTF's kunnen echter een enkele APPLENV gebruiken.
  3. Een JCL-procedure wordt gemaakt om de WLM APPLENV-uitvoeringen te 'hosten'. Deze JCL-procedure verschilt van een gebruikelijke WLM STC-procedure, dat wil zeggen dat een speciale DDNAME, R4ZCNFG, moet worden opgegeven, waarbij de DSN verwijst naar de CONFIG-bibliotheek van het R4Z-product. In deze bibliotheek MOET er een bestaand lid zijn genaamd 'CDCS', dat de standaard CDC-serviceconfiguraties aangeeft. Er KAN ook een lid bestaan met de naam 'CDCS<CDC-service-qualifier>' met de configuratiewaarden die u wilt toepassen voor deze CDC-service.
  4. De inhoud van de CDCS*-leden in de CONFIG-bibliotheek is een lijst met opdrachtinstructies, één per kaart, in de opmaak 'keyword=value'. De instructie kan spaties volgen en worden beëindigd met spaties; er zijn geen spaties toegestaan in de instructie. Kaarten die beginnen met een streepje ('-') worden behandeld als opmerkingenkaarten; en de inhoud die volgt op de beëindigende spatie wordt ook behandeld als opmerking.

Trefwoorden, maximale waarden, minimale waarden en standaardwaarden
    Trefwoord Beschrijving Minimum Maximum Standaard

MAXSESSIONS

Het maximale aantal CDC-sessies.

1

128

32

SESSIONTIMEOUTSECS

Het aantal seconden waarna een time-out optreedt voor een sessie.

300

7200

900

MAXIFIBUFKBYTES

De maximale toegestane buffergrootte voor IFI-lezingen, in Kbytes.

64

1024

256

MAXRESULTSETMBYTES

De maximale grootte in Mbytes voor het verzamelde resultaat dat moet worden bereikt; wanneer bereikt, wordt de resultatenset geretourneerd.

1

2048

4

MAXRESULTSETSECS

De maximale tijdsinterval in seconden voor het verzamelen van de resultatenset; wanneer bereikt, wordt de resultatenset geretourneerd.

1

120

30

R4Z CDC-services vaststellen

Beslissingen nemen over de CDC-services: Op basis van de voorspelling van de behoefte voor onafhankelijke replication-processen (voor verschillende versies, om te zorgen voor voldoende ECSA-geheugen, om rekening te houden met verschillende toegestane latenties, etc.), bepaalt u welke R4Z CDC-services moeten bestaan in elke LPAR. Voor elke service kiest u de CDC-servicekwalificaties (4 tekens). U moet ook beslissen of elke CDC-service zijn eigen WLM APPLENV (toepassingsomgeving) moet heebben, of dat een enkele APPLENV alle CDC-services moet bedienen.

U moet variabele DEFWLMAE (DEFine WLM Applic. Env.) instellen in DFSYMLST-lid op PER (eerste optie) of ONE (tweede optie). Wanneer ingesteld, kunt u doorgaan met de installatie:

Informatie
    • Als u ONE selecteert voor DEFWLMAE, moeten taken DO2* en DO3SRVTF één keer worden uitgevoerd; als u PER selecteert, moeten deze taken voor elke CDC-service worden uitgevoerd, nadat de JCL SET-variabele CDCSRV is ingesteld op de kwalificatie van de CDC-service.

• Taak DO3SRVDF maakt een CONFIG-bibliotheek, en plaatst een lid met de naam 'CDCS', dat dient als het standaard configuratiebestand. Nadat de taak DO3SRVTF is uitgevoerd, bevat de bibliotheek de configuratie voor alle CDC-services. Hierdoor is het mogelijk om ze te bewerken en de configuraties van een specifieke CDC-service te wijzigen.

• Als ONE wordt gebruikt voor DEFWLMAE, worden de standaardwaarden van het product gebruikt in plaats van de CONFIG-bibliotheekleden.