Lägga till kolumner i en datauppsättning

Du kan lägga till kolumner för att lägga till grundläggande radbaserade omvandlingar till en datauppsättning.

Detta är tillgängligt i

• Mellanlagringsdatauppgifter som mellanlagrar data via Qlik Data Gateway – dataflytt

• Lagringsuppgifter

• Omvandlingsdatauppgifter

1. Klicka på Datasets.

2. Klicka på Add column.

Du måste ange ett namn för kolumnen och en datatyp.

Du kan också ange att kolumnen ska vara en nyckel och om den ska kunna nollställas.

För vissa datatyper kan du göra ytterligare inställningar, t.ex. längd eller precision.

3. Klicka på på den kolumn som du lagt till.

Uttrycksverktyget öppnas.

4. Bygg ett uttryck för kolumnen.

Du kan använda kolumner i datauppsättningen, funktioner och operatörer för att bygga upp uttrycket.

Klicka på för att flytta ett objekt till uttrycket.

Du kan också använda alla funktioner som stöds av molndataplattformen i uttrycket.

5. Klicka på Extract parameters.

Du kan nu lägga till ett testvärde i Value to test för alla parametrar.

6. Klicka på Test expression.

Du bör nu se resultatet av uttrycket med testvärdena.

7. Klicka på OK när du är klar.

Kolumnen läggs nu till, baserat på det uttryck du använde.

Anteckning om tipsOm du vill ta bort en kolumn som lagts till markerar du den och klickar på Revert.

Bygga uttryck

Du måste bygga ett uttryck som definierar värden för den nya kolumnen. Du kan använda:

• Kolumner

Alla kolumner i källdatauppsättningen

• Funktioner

Strängfunktioner, numeriska funktioner, nollkontrollfunktioner, data- och tidsfunktioner samt logiska funktioner.

Anteckning om informationOm du använder Azure Synapse Analytics som dataplattform kommer $RTRIM och $LTRIM endast att rensa blankstegstecken oavsett vilket tecken du anger ska rensas.
  • Operatorer

Matematiska och logiska operatorer. Vissa operatorer finns också tillgängliga i verktygsfältet ovanför uttrycket. Det är också här du hittar operatorn för sammanfogande av strängar, ||.

Klicka på för att flytta ett objekt till uttrycket.

Du kan också använda alla funktioner som stöds av molndataplattformen i uttrycket.

Exempel på uttryck

I det här exemplet har vi skapat ett uttryck som sammanfogar de två kolumnerna first_file_name och first_file_title, avgränsade med :.

Redigera ett uttryck

Begränsningar

• Det är inte möjligt att använda blankstegstecken i kolumnnamnet när du använder Google BigQuery som dataplattform.