Voordat u gegevens tijdelijk kunt opslaan of repliceren, moet u zorgen dat er aan de volgende vereisten is voldaan:

• Installeer het vereiste driver op de server van de gateway voor gegevensverplaatsing

• Verleen de vereiste machtigingen voor de gegevensbron

• De gegevensbronconnector configureren

Setup stuurprogramma

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het downloaden van het driver, het kopiëren ervan naar de vereiste map (zie hieronder) en het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste stuurprogramma installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

De installatie voorbereiden

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

• Download de IBM i Access Client Solutions Linux Application Package "ibm-iaccess-<version>.x86_64.rpm" van de IBM-website. U vindt de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/db2iseries.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u het bestand naar:

/opt/qlik/gateway/movement/drivers/db2i

De driver installeren

Ga als volgt te werk om het driverte installeren:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install db2iseries

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

5. Het driver wordt geïnstalleerd.

Het driver bijwerken

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te bij te werken:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update db2iseries

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  5. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

Het driver verwijderen

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall db2iseries

driver wordt verwijderd.

Stuurprogramma handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Download de IBM i Access Client Solutions Linux Application Package van de IBM-website.

Informatie

iAccess ODBC driver 7.1.0. wordt niet ondersteund.

Ga voor meer informatie naar https://www.ibm.com/docs/en/i/7.2?topic=packages-linux-application-package

Open vervolgens op de Data Movement gateway-machine een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Installeer de RPM die is opgenomen in het downloadpakket.

Voorbeeld:

rpm -i ibm-iaccess-1.1.0.26-1.0.x86_64

Informatie

De getoonde stuurprogrammaversie is anders dan die in de Data Movement gateway-logboeken. Als we uitgaan van de stuurprogrammaversie uit het bovenstaande voorbeeld, verschijnt deze als ODBC-stuurprogrammaversie: '07.01.026' in de Data Movement gateway-logboeken.

Voor informatie over het bekijken van logboeken raadpleegt u Problemen met gegevenstaken oplossen.

4. Wijzig de werkmap in <Data Movement gateway_Install_Dir>/bin.

5. Voeg de locatie van de het DB2-stuurprogramma toe aan het Linux-bibliotheekpad.

Voeg daartoe het volgende pad toe aan het site_ arep_login.sh bestand in <install_dir>/replicate/bin:

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/path/lib64

waar path het pad naar het stuurprogramma is.

Voorbeeld:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/opt/ibm/iaccess/lib64" >> site_arep_login.sh

6. Bevestig eventueel dat de stuurpogrammalocatie is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  7. Nadat de installatie is voltooid, opent u het /etc/odbcinst.ini bestand en controleert u of het de volgende sectie bevat:

[IBM i Access ODBC Driver 64-bit]
    Description = IBM i Access for Linux 64-bit ODBC Driver Driver = /opt/ibm/iaccess/lib64/libcwbodbc.so Setup = /opt/ibm/iaccess/lib64/libcwbodbcs.so Threading = 0 DontDLClose = 1 UsageCount = 1
  8. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Vereisten voor CDC

Vereisten voor journaal

Alle brontabellen voor een bepaalde Tussenopslag-taak moeten worden vastgelegd in hetzelfde journaal. De naam van het journaal en de bibliotheek waarin dit te vinden is, moeten worden opgegeven in de connector-instellingen. Tijdens de taak vraagt Data Movement gateway dit journaal om wijzigingen aan de brontabellen.

Wanneer u begint met het vastleggen van de brontabellen, kan de Record images-parameter worden ingesteld op *BOTH (voor het opnemen van voor- en na-afbeeldingen) of *AFTER.

Wanneer de Record images-parameter is ingesteld op *AFTER, bevatten verwijderde records NULL-waarden in de gegevensvelden. Als u een kopie van het verwijderde record wilt opslaan in het verwijderde recordjournaal, moet u de Record images-parameter instellen op *BOTH.

Informatie

Als u verschillende Tussenopslag-taken moet uitvoeren (die Tijdelijk opslaan gegevens van IBM DB2 for iSeries), is het efficiënter (hoewel niet essentieel) om een afzonderlijk journaal voor elke taak te maken. Er kan slechts één journaal worden opgegeven per connector en daarom moet u ook een afzonderlijke connector definiëren voor elke taak.

MINENTDTA-parameter

De MINENTDTA-parameter moet zijn ingesteld op *NONE als *FILE (minimale logboekregistratie) niet wordt ondersteund.