Voordat u gegevens tijdelijk kunt opslaan of repliceren, moet u zorgen dat er aan de volgende vereisten is voldaan:

• Installeer het vereiste driver op de server van de gateway voor gegevensverplaatsing

• Verleen de vereiste machtigingen voor de gegevensbron

• De gegevensbronconnector configureren

Setup stuurprogramma

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste driver downloadt, installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

De installatie voorbereiden

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

De driver installeren

Ga als volgt te werk om het driverte downloaden en installeren:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install postgres

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht install postgres nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

5. Het driver wordt geïnstalleerd.

Het driver bijwerken

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te downloaden en bij te werken:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update postgres

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht update postgres nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  5. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

Het driver verwijderen

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall postgres

driver wordt verwijderd.

Het stuurprogramma handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Nadat Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd, downloadt u de volgende RPM-bestanden. U vindt directe downloadlinks voor de bestanden onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/postgres.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u de bestanden naar de machine met de Gateway voor gegevensverplaatsing.

Als Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd op Red Hat 9.x:

• postgresql<version>-libs-<version>PGDG.rhel9.x86_64.rpm
  • postgresql<version>-<version>PGDG.rhel9.x86_64.rpm
  • postgresql<version>-odbc-<version>PGDG.rhel9.x86_64.

Als Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd op Red Hat 8.x:

• postgresql<version>-libs-<version>PGDG.rhel8.x86_64.rpm
  • postgresql<version>-<version>PGDG.rhel8.x86_64.rpm
  • postgresql<version>-odbc-<version>PGDG.rhel8.x86_64.rpm

Open op de Data Movement gateway-server een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Installeer de RPM-bestanden.

4. Wijzig de werkmap in <Data Movement gateway-Install-Dir>/bin.

5. Kopieer de locatie van het stuurprogramma als volgt naar het site_arep_login.sh-bestand:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/usr/lib:/usr/lib64:/usr/pgsql-<version>/lib" >> site_arep_login.sh

Hiermee wordt het stuurprogramma toevoegd aan "LD_LIBRARY_PATH" en wordt de locatie van het stuurprogramma bijgewerkt in het site_arep_login.sh-bestand.

6. Bevestig eventueel dat de locatie van stuurpogramma is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  7. Zorg ervoor dat het /etc/odbcinst.ini-bestand een vermelding voor PostgreSQL bevat, zoals in het volgende voorbeeld:

[PostgreSQL]

Description = PostgreSQL ODBC driver

Driver = /usr/pgsql-13/lib/psqlodbc.so

Setup = /usr/pgsql-13/lib/psqlodbcw.so

UsageCount = 1

8. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Poort

Poort 5432 moet standaard zijn geopend voor uitgaande communicatie op de Data Movement gateway-server. U kunt dit wijzigen in de connectorinstellingen.

Vastleggen van wijzigingen uit een door de klant geïnstalleerde PostgreSQL-database

• Het IP-adres van de Data Movement gateway-machine moet toegevoegd worden aan het the pg_hba.conf configuratiebestand met het trefwoord "replication" in het databaseveld.

Voorbeeld:

host replication all 176.123.1.212/32 trust

• Controleer of de invoegtoepasisng voor de test_decoding uitvoer (in het postgresql12-contrib pakket) is geïnstalleerd.

• De gebruiker die is opgegeven in de verbindingsinstellingen moet beschikken over lees- en schrijfmachtigingen voor de brondatabase om "slots" voor de database te kunnen maken. De slots zijn vereist voor het lezen van de wijzigingen.

• De volgende paramters en waarden moeten in het postgresql.conf configuratiebestand worden ingesteld.

wal_level = logical
    max_replication_slots = number of replication slots

Waar number of replication slots groter moet zijn dan één en moet worden ingesteld op basis van het aantal taken dat u wilt uitvoeren. Voor het uitvoeren van vijf taken moet u bijvoorbeeld max_replication_slots = 5 instellen. Er gaan automatisch slots open zodra een taak start, en deze blijven open zelfs als een taak niet meer wordt uitgevoerd. Houd er rekening mee dat u slots handmatig moet verwijderen.

max_wal_senders = number of concurrent tasks

Waar number of concurrent tasks groter moet zijn dan één en moet worden ingesteld op basis van het aantal taken dat u momenteel uitvoert. Voor het uitvoeren van drie gelijktijdige taken moet u bijvoorbeeld max_wal_senders = 3 instellen.

• De wal_sender_timeout parameter beëindigt verbindingen die langer inactief zijn dan het opgegeven aantal milliseconden. De standaard time-outtijd is 60 seconden. Als u de time-out wilt uitschakelen (optioneel), moet u deze parameter instellen op nul.

Informatie

De waarde van de wal_sender_timeout parameter wordt door de server standaard in milliseconden geïnterpreteerd. Als u specifiek seconden wilt opgeven, voeg dan een "s" toe aan de waarde zoals in het volgende voorbeeld:

wal_sender_timeout=60s

Voor meer informatie over de configuratie van de parameters, raadpleegt u de sectie Replication onder Serverconfiguratie in de PostgreSQL online help.

Vastleggen van wijzigingen uit Amazon RDS for PostgreSQL

U kunt het AWS-mastergebruikersaccount gebruiken voor het exemplaar van de PostgreSQL-database als de gebruiker voor het broneindpunt van Amazon RDS for PostgreSQL. Het mastergebruikersaccount beschikt over de vereiste rollen om Change Data Capture (CDC) in te stellen.

Als u het mastergebruikersaccount liever niet gebruikt, moet het gewenste account beschikken over de rol rds_superuser en de rol rds_replication. De rol rds_replication verleent machtigingen voor het beheren van logische slots om gegevens te streamen met behulp van logische slots.

Als u logische replication wilt inschakelen voor een exemplaar van de Amazon RDS PostgreSQL-database.

1. Maak een nieuwe parametergroep met de volgende configuratie:
    1. Stel de parameter rds.logical_replication in de parametergroep voor de database in op 1.
    2. max_wal_senders – Het aantal taken dat parrallel kan worden uitgevoerd.
    3. max_replication_slots – Elke verbinding (d.w.z taak) maakt een nieuw slot; deze parameter configureert het aantal gelijktijdige verbindingen die in de database tot stand kunnen worden gebracht.
  2. Koppel het Amazon RDS-exemplaat naar de parametergroep.

Vastleggen van wijzigingen uit Microsoft Azure for PostgreSQL

Om wijzigingen van Microsoft Azure voor PostgreSQL vast te leggen, moet u de eigenschap 'replication' instellen op 'logisch', zoals beschreven in de onderstaande stappen.

1. Open de Azure CLI en voer de volgende opdracht uit:

Informatie

U kunt de CLI downloaden of verbinden via een shellopdracht op de Azure-portal.

az postgres server configuration set --resource-group resource-group --server-name server-name --name azure.replication_support --value logical

az postgres server configuration set --resource-group azuredb --server-name qlik-azure-pg --name azure.replication_support --value logical

2. Start de database opnieuw op (met de opdrachtregel of via de portal).

Vastleggen van wijzigingen uit Google Cloud SQL for PostgreSQL

InformatieDeze functionaliteit vereist Gateway voor gegevensverplaatsing 2022.11.42 of later.

U moet logische replication instellen als u wijzigingen van de database wilt vastleggen.

Ga als volgt te werk om logische replication in te stellen:

1. Op het Google Cloud-platform stelt u de volgende vlaggen in de instellingen van PostgreSQL in:

• cloudsql.logical_decoding=on
    • max_replication_slots: Elke verbinding (d.w.z taak) maakt een nieuw slot; deze parameter configureert het aantal gelijktijdige verbindingen die in de database tot stand kunnen worden gebracht. Als u prestatieproblemen ervaart, kan het helpen om de waarde te verhogen.
    • max_wal_senders: Het aantal taken dat parallel kan worden uitgevoerd. Als u prestatieproblemen ervaart, kan het helpen om de waarde te verhogen.

Voor meer informatie over deze parameters raadpleegt u https://www.postgresql.org/docs/current/runtime-config-replication.html

2. In de database wijzigt u de gebruiker die is opgegeven in de instellingen van connector (username) voor de ondersteuning van replication:

ALTER USER username WITH REPLICATION;