Voordat u gegevens tijdelijk kunt opslaan of repliceren, moet u zorgen dat er aan de volgende vereisten is voldaan:

• Installeer het vereiste driver op de server van de gateway voor gegevensverplaatsing

• Verleen de vereiste machtigingen voor de gegevensbron

• De gegevensbronconnector configureren

Het R4Z-product installeren op z/OS

Voordat u met een IBM DB2 for z/OS-bron kunt werken, moet u eerst het R4Z-product op z/OS installeren en configureren.

1. Ga naar Product downloaden.

2. Selecteer QlikGegevensintegratie.

3. Scroll naar beneden in de lijst Product en selecteer Qlik Cloud Data Integration.

4. In de kolom Downloadkoppeling klikt u op de koppeling QlikReplicate_2023.5.0.191_r4z.zip om uw download te starten.

5. Download R4Z en installeer het op uw z/OS-gegevensbron.

Voor installatie- en configuratie-instructies, raadpleegt u R4Z installeren en configureren.

Het stuurprogramma installeren en instellen

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het downloaden van het driver, het kopiëren ervan naar de vereiste map (zie hieronder) en het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste stuurprogramma installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

De installatie voorbereiden

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

• Download de IBM Data Server Client "<version>_linuxx64_client.tar.gz" van de IBM-website. U vindt de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/db2.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u het bestand naar:

/opt/qlik/gateway/movement/drivers/db2

De driver installeren

Ga als volgt te werk om het driverte installeren:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install db2

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

5. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  6. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

7. Het driver wordt geïnstalleerd.

8. Wacht totdat de installatie is voltooid (wordt aangegeven met "Voltooid!") en start vervolgens de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Het driver bijwerken

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te bij te werken:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update db2

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

5. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  6. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  7. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

8. Wacht totdat de installatie is voltooid (wordt aangegeven met "Voltooid!") en start vervolgens de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Het driver verwijderen

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall db2

driver wordt verwijderd.

Het stuurprogramma handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Linux ODBC-clientpakket

U kunt kiezen om het volledige ODBC-clientpakket te installeren of alleen de dataserverclient te installeren, zoals hieronder in Linux-dataserverclient wordt beschreven.

Informatie

De optie "enableWLB" driver wordt niet ondersteund. Als u wilt afdwingen dat de verbinding automatisch overschakelt naar een andere LPAR in een parallele sysplex (d.w.z “failover”), stelt u “enableACR” in op “true” en “enableWLB” op “false” in de stuurprogrammaconfiguratie.

Open op de Data Movement gateway-machine een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Installeer v11.5.8_linuxx64_server_dec.tar.gz en kies de optie “CLIENT”.
  4. Als de Data Movement gateway-machine geen DB2-exemplaar heeft, maak dan een DB2-exemplaar door de volgende opdrachten uit te voeren:

adduser <db2_instance_name>

/opt/ibm/db2/V11.5/instance/db2icrt <db2_instance_name>

5. Wijzig de werkmap in <Data Movement gateway_Install_Dir>/bin.

6. Voeg de locatie van de het DB2-stuurprogramma toe aan het Linux-bibliotheekpad.

Voeg hiervoor de volgende regel toe aan het site_ arep_login.sh bestand:

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/path/lib

waar path het CLIENT-pad naar het stuurprogramma is.

Voorbeeld (met db2clnt1 als de exemplaarnaam):

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/home/db2clnt1/sqllib/lib:/home/db2clnt1/sqllib/lib64/gskit

export DB2INSTANCE=db2clnt1

7. Bevestig eventueel dat de locatie van het stuurpogramma is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  8. Voeg de volgende vermelding toe aan het odbcinst.ini bestand onder /etc:

[IBM DB2 ODBC DRIVER]

Driver = /home/db2clnt1/sqllib/lib/libdb2o.so

fileusage=1

dontdlclose=1

9. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

10. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Linux-dataserverclient

1. Download v11.5.8_linuxx64_client.tar.gz van IBM Fix Central en pak de bestanden uit.

2. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo service repagent stop
  3. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo service repagent status

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

4. Wijzig de werkdirectory in /opt/client en voer db2_install uit.
  5. Maak een RSP-bestand (zie Voorbeeld RSP-bestand hieronder) en voer de volgende opdracht uit (van /opt/client):

./db2setup -r /file-path/client.rsp

6. Voeg de volgende vermelding toe aan het odbcinst.ini bestand onder /etc:

[IBM DB2 ODBC DRIVER]

Driver = /opt/ibm/db2/V11.5/lib64/libdb2o.so

fileusage=1

dontdlclose=1

7. Start de Data Movement gateway-service:

sudo service repagent start
  8. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo service repagent status

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

*-----------------------------------------------------
* Generated response file used by the DB2 Setup wizard
* generation time: 2/18/22 4:10 PM
*-----------------------------------------------------
*  Product Installation
LIC_AGREEMENT       = ACCEPT
PROD       = CLIENT
FILE       = /opt/ibm/db2/V11.5
INSTALL_TYPE       = TYPICAL
* ----------------------------------------------
*  Instance properties
* ----------------------------------------------
INSTANCE       = inst1
inst1.TYPE       = client
*  Instance-owning user
inst1.NAME       = qlik
inst1.UID       = 1000
inst1.GROUP_NAME       = qlik
inst1.HOME_DIRECTORY       = /home/qlik
inst1.AUTOSTART       = NO
*-----------------------------------------------
*  Installed Languages
*-----------------------------------------------
LANG       = EN

ODBC-installatie aan serverzijde

Bind het plan dat moet worden gebruikt voor ODBC, zoals opgegeven in de PLANNAME=-waarde in het ODBC-initialisatiebestand. De standaardnaam is DSNACLI. De BIND-taak kan worden gevonden in lid DSNTIJCL, dat zich in de SDSNSAMP-bibliotheek van de bron-DB2-installatie bevindt.

Gebruik de DB2CLI-bindopdracht om de door ODBC geleverde pakketten te binden aan uw bedoelde bron z/OS DB2-subsysteem. Deze actie wordt beschreven in Uw ontwikkelaar en runtime-omgeving configureren op de IBM-website. Voor meer informatie over het DB2CLI-hulpprogramma, inclusief een voorbeeld voor het bindhulpprogramma, raadpleegt u db2cli - DB2 interactieve CLI-opdracht op de IBM-website.

Vereiste machtigingen

Als u wilt inschakelen dat Data Movement gateway gegevens uit de brontabellen haalt (Volledige lading en Wijzigingsgegevens vastleggen), moet de gebruiker die is opgegeven in de instellingen van de IBM DB2 for z/OS connector de volgende machtigingen toegekend krijgen:

• EXECUTE op de IFI-lezing in de UDTF (alleen vereist voor Wijzigingsgegevens vastleggen)
  • SELECT op de brontabellen en op de volgende systeemcatalogustabellen:
    • SYSIBM.SYSDUMMY1
    • SYSIBM.SYSTABLES
    • SYSIBM.SYSTABLESPACE
    • SYSIBM.SYSPARMS
    • SYSIBM.SYSROUTINES
    • SYSIBM.SYSCOLUMNS
    • SYSIBM.SYSLGRNX
    • SYSIBM.SYSTABLEPART
  • MONITOR2 om IFI-sessies te kunnen starten (alleen vereist voor Wijzigingsgegevens vastleggen)

Gegevenswijzigingen vastleggen

Als u wijzigingen wilt opnemen van IBM DB2 for z/OS, gebruikt Data Movement gateway een speciaal programma (aangeroepen als een externe routine), dat een door de gebruiker gedefinieerde tabelfunctie (UDTF) is. Dit programma (een laadmodule) en de UDTF moeten worden geïnstalleerd en geconfigureerd op het z/OS-systeem voordat wijzigingen kunnen worden vastgelegd. De installatieprocedure, die moet worden uitgevoerd door de DBA, wordt beschreven in R4Z installeren en configureren.

Bovendien moet het DATA CAPTURE CHANGES-kenmerk worden ingesteld voor elke tabel waarvan u de wijzigingen wilt vastleggen. U kunt dit handmatig doen of toestaan dat Data Movement gateway dit doet door de optie DATA CAPTURE CHANGES automatisch inschakelen (vereist beheerdersbevoegdheid) inschakelt te laten (de standaardwaarde) in de connector-instellingen.