gebruikenQlik Sense Desktop

Gebruik Qlik Sense Desktop voor het maken van visualisaties, diagrammen, interactieve dashboards en analyse-apps voor lokaal en offline gebruik in een ingesloten omgeving, d.w.z. uw lokale computer, voordat u ze uploadt naar Qlik Cloud.

Qlik Sense Desktop starten

U start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu onder de programmagroep Qlik Sense.

Voordat u Qlik Sense Desktop kunt gaan gebruiken, moet u worden geverifieerd met een Qlik Sense Enterprise-server. U hebt een werkende netwerkverbinding nodig om verificatie in te schakelen.

Wanneer u zich eenmaal hebt geverifieerd, is geen internettoegang vereist om Qlik Sense Desktop te blijven gebruiken. U moet zich opnieuw verifiëren als het dertig dagen is geleden dat u zich voor het laatst hebt geverifieerd, als u zich hebt afgemeld of als uw beheerder uw gebruikerstoegang voor de Qlik Sense Enterprise-server heeft ingetrokken. Als u SAML-verificatie gebruikt en de browser afsluit, eindigt de sessie en wordt de cookie verwijderd. U moet zich dus opnieuw verifiëren om een nieuwe sessie te beginnen.

InformatieQlik Sense Desktop wordt uitgevoerd in de taal van uw besturingssysteem en deze taal kan niet worden gewijzigd, tenzij u het programma opent en Qlik Sense Desktop uitvoert in een webbrowser.

Qlik Sense Desktop openen in een webbrowser

Standaard wordt Qlik Sense Desktop uitgevoerd in een eigen venster. Maar u kunt het programma ook openen in een webbrowser.

Voordat u het programma in een webbrowser kunt openen, moet u zich aanmelden met Qlik Sense Desktop.

1. Start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu.
  2. Open een (ondersteunde) webbrowser.
  3. Typ http://localhost:4848/hub in de adresbalk van de browser.

Qlik Sense Desktop wordt geopend in de webbrowser, met een weergave van de hub met al uw apps.

De Qlik Sense Desktop-hub

Als Qlik Sense Desktop wordt opgestart, komt u in de hub. In de hub vindt u al uw apps. Klik op een app in de hub om deze op een apart tabblad te openen.

De Qlik Sense Desktop-hub met open Werkweergave

Qlik Sense Desktop hubweergave.

A: Werkbalk

De werkbalk bevat het algemene menu en andere nuttige opdrachten.

Werkbalkopties
UI-item Beschrijving
Menu Het navigatiemenu in- en uitschakelen.
Zoeken U kunt zoeken om gemakkelijk een specifieke app te vinden.
Meer

Algemeen menu met opties Dev Hub, Help en Info.

U kunt op klikken op de koppeling Clientverificatie om Qlik Sense Desktop te kunnen gebruiken.

Zie Dev-Hub (alleen in het Engels) voor meer informatie over Dev-Hub.

B: Aanmeldingsgegevens

Instellingen aanmeldingsgegevens
UI-item Beschrijving
Gebruiker

Uw aanmeldgegevens worden weergegeven wanneer u bent aangemeld. Afhankelijk van hoe het Qlik Sense-systeem is ingesteld, moet u zich mogelijk aanmelden door op de knop Aanmelden te klikken.

Wanneer u bent aangemeld, kunt u op y klikken, en vervolgens in het pop-upmenu op y klikken om het dialoogvenster Profiel met de volgende informatie te openen:UserUser Gebruikers-ID en Gebruikersdirectory.

Afmelden

Klik op Gebruiker en vervolgens op Afmelden in het pop-upmenu om zich af te melden.

C: Nieuwe app maken

App-opties
UI-item Beschrijving
Nieuwe app maken

Een nieuwe app maken. Deze knop is alleen beschikbaar als u gemachtigd bent om apps te maken.

Als u meer wilt weten over het maken van een app dan raadpleegt u Apps maken en gegevens toevoegen.

Oplopend sorteren

U kunt de apps sorteren op alfabet, op aanmaakdatum of op publicatiedatum, aflopend of oplopend.

Rasterweergave Lijstweergave Schakel tussen rasterweergave en lijstweergave van de hub, afhankelijk van aan welk soort overzicht u de voorkeur geeft.

D: Werk

Persoonlijk met al uw eigen apps onder Werk.

E: Hoofdruimte

Al uw apps worden weergegeven in het hoofdgebied.

F: Aan de slag

Ga naar de webpagina van Qlik Sense Desktop om meer te weten te komen over hoe u aan de slag kunt met Qlik Sense Desktop.

Een app openen in Qlik Sense Desktop

Met Qlik Sense Desktop kunt u apps openen vanuit de hub of vanaf een bestandslocatie.

Een app openen vanuit de hub

U opent een app vanuit de hub door erop te klikken.

Een app openen van buiten de hub

Met Qlik Sense Desktop kunt u een app openen die zich niet in de hub bevindt. U kunt dit op twee manieren doen:

• Naar de locatie navigeren waar u de app bewaart en de app naar de hub slepen.
  • U kunt ook de app kopiëren met Ctrl+C en deze vervolgens in de hub openen met Ctrl+O.
TipAls u wilt dat de app deel uitmaakt van uw hub-inhoud, kunt u het app-bestand (met extensie .qvf) verplaatsen naar de app-map, doorgaans <user>\Documents\Qlik\Sense\Apps.

Inzichtenadviseur in Qlik Sense Desktop-apps uitschakelen

Inzichtenadviseur kan worden uitgeschakeld in een app door een variabele toe te voegen.

1. In de bewerkingsmodus voor werkbladen klikt u in het bedrijfsmiddelenvenster op Variabelen.
  2. Klik op Nieuwe maken.
  3. In Naam typt u DISABLE_INSIGHTS.
  4. In Definitie typt u een willekeurige waarde.
  5. Klik op Sluiten.
  6. Vernieuw de app.