Beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen

Beveiligingsrollen en aangepaste rollen bieden een reeks machtigingen op tenant-niveau aan gebruikers en beheerders. Als een tenantbeheerder kunt u rollen handmatig toewijzen vanuit de Beheerconsole of automatische roltoewijzing instellen.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op de Standard-, Premium- en Enterprise-edities van Qlik Cloud Analyse en Qlik Cloud Gegevensintegratie. Lees Gebruikers beheren - Gebruikersgebaseerde abonnementen als u een Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business of Qlik Cloud Government-abonnement hebt.

Beveiligingsrollen bepalen acties en toegangsrechten voor gebruikers en beheerders in de tenant. Naast de rollen op tenantniveau zijn er ook ruimterollen die gebruikersacties bepalen op inhoud binnen ruimten. Voor meer informatie over de verschillende typen rollen gaat u naar Rollen en machtigingen voor gebruikers en beheerders.

U kunt vanuit de Beheerconsole rollen toewijzen aan afzonderlijke gebruikers of groepen gebruikers.

Informatie Als gebruikers zijn aangemeld op het moment dat aan hen een rol wordt toegewezen, moeten ze zich eerst afmelden en weer aanmelden voordat de rol wordt toegepast.

Beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen aan gebruikers

De sectie Gebruikers in de Beheerconsole bevat twee tabbladen. Tenantbeheerders kunnen beveiligingsrollen toewijzen vanuit het tabblad Alle gebruikers of het tabblad Machtigingen en aangepaste rollen vanuit het tabblad Machtigingen.

Het tabblad Alle gebruikers toont een lijst met gebruikers die zijn toegevoegd aan of zijn uitgenodigd voor de tenant. U kunt één of meer gebruikers selecteren om de toegewezen rollen te bekijken.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers > Alle gebruikers.

2. Selecteer één of meer gebruikers en klik op Rollen bewerken.

3. Op het dialoogvenster Rollen bewerken selecteert u de beveiligingsrollen die u wilt toewijzen op het tabblad Gebruiker of Beheerder.

4. Klik op Opslaan.

Aan alle gebruikers wordt de rol toegewezen bij de volgende keer aanmelden.

Op het tabblad Machtigingen ziet u alle beschikbare beveiligingsrollen en aangepate rollen. U kunt een rol selecteren om de toegewezen gebruikers te bekijken.

Doe het volgende:

1. In de Beheerconsole gaat u naar Gebruikers > Machtigingen.

2. Klik op de pijl Pijl-omlaag van de rol die u wilt toewijzen.

3. Op het tabblad Gebruikers klikt u op Toewijzen.

4. Zoek op basis van naam of e-mailadres naar gebruikers en voeg ze toe aan de lijst.

5. Klik op Toewijzen.

Aan alle gebruikers wordt de rol toegewezen bij de volgende keer aanmelden.

Beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen aan groepen

Groepen worden gedefinieerd via uw identiteitsprovider en worden niet gemaakt via de Beheerconsole. Tenantbeheerders kunnen beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen aan groepen vanuit het tabblad Machtigingen in de Beheerconsole. Wanneer u een rol toewijst aan een groep, krijgt elk lid van die groep de rechten die zijn gedefinieerd door de rol.

Doe het volgende:

1. In de Beheerconsole gaat u naar Gebruikers > Machtigingen.

2. Klik op de pijl Pijl-omlaag van de rol die u wilt toewijzen.

3. Op het tabblad Groepen klikt u op Toewijzen.

4. Zoek op basis van naam naar groepen en voeg ze toe aan de lijst.

5. Klik op Toewijzen.

Aan alle gebruikers wordt de rol toegewezen bij de volgende keer aanmelden.

InformatieAls u gebruikers afzonderlijk toevoegt aan de tenant en deze gebruikers lid zijn van een groep via de identiteitsprovider, is het mogelijk dat deze gebruikers tweemaal dezelfde rol krijgen toegewezen: eenmaal via de gebruikerstoewijzing en eenmaal via de groepstoewijzing. Om de gebruikerstoewijzing voor zo'n gebruiker te verwijderen, moet u de roltoewijzing zowel op het tabblad Machtigingen > Gebruikerds als op het tabblad Groepen opheffen.

Beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen aan iedereen in de tenant

Tenantbeheerders kunnen beveiligingsrollen en aangepaste rollen toewijzen aan alle gebruikers in de tenant vanuit de kolom Automatisch toewijzen op het tabblad Machtigingen in de Beheerconsole. Als u de waarde in kolom instelt op Uit, wordt de rol die aan een gebruiker is toegewezen verwijderd.

InformatieAls uw licentie zowel Full Users als Basic Users bevat, worden alle gebruikers in de tenant gepromoveerd naar Full Users als u de beveilingsrol aan iedereen toewijst. De uitzondering hierop is de rol Geïntegreerde analysegebruiker, waarbij deze promovering niet wordt geactiveerd.

Doe het volgende:

1. In de Beheerconsole gaat u naar Gebruikers > Machtigingen.

2. Zoek de rol die u aan iedereen wilt toewijzen en selecteer Iedereen in <uw tenantnaam> in de kolom Automatisch toewijzen.

Aan alle gebruikers wordt de rol toegewezen bij de volgende keer aanmelden.

Voor nieuwe tenants worden de volgende rollen standaard automatisch toegewezen aan alle gebruikers:

• Automatiseringsmaker

• Bijdrager gegevensservices

• Steward

• Maker persoonlijke analyse-inhoud

• Maker gedeelde ruimte

• Automl Experiment Contributor

• Automl Deployment Contributor