Arbeta med dataprodukter

I Qlik Talend Data Integration är en dataprodukt en enhet som gör att du kan samla och paketera betrodda datauppsättningar som är relaterade till samma domän, eller någon annan gruppering som är meningsfull för ditt företag.

Anteckning om informationDu behöver en Qlik Cloud Enterprise-prenumeration för att kunna använda dataprodukter.

Översikt över en dataprodukt

Använd datauppsättningar från din katalog för att börja bygga dataprodukter och göra dem tillgängliga för användning i analysappar av konsumenter i din organisation.

När datauppsättningar grupperas i en dataprodukt kan du se aggregerade kvalitetsindikatorer för hela dataprodukten, baserat på alla datauppsättningarnas urval, på fliken Översikt:

• Giltighet: den andel data som överensstämmer med ett format. Tomma värden tas inte med i beräkningen.

• Fullständighet: andelen värden som inte är tomma.

Navigera på datamarknadsplatsen

Anteckning om tips

Qlik har släppt en ny navigering som för närvarande är valfri. Om din klientorganisationsadministratör har aktiverat den nya navigeringen kommer startmenyn ( ) för att komma åt Dataintegrering > Datamarknadsplats och Dataintegrering > Katalog att finnas längst upp till vänster. Annars kommer den att finnas längst upp till höger.

En detaljerad beskrivning av alla navigationsändringar finns i Ny plattformsnavigering på Qlik Talend Dataintegrering

Den centrala platsen för att hantera dina dataprodukter är Data marketplace, oavsett om du vill skapa dataprodukter eller bara använda dem som källa för analysappar.

I båda fallen måste du komma åt datamarknadsplatsen från vänstermenyn på startsidan för Qlik Talend Data Integration.

Det finns två olika sätt att använda datamarknadsplatsen beroende på vilka roller du har tilldelats:

• Som en användare med standardkonsumentrollen tilldelad till alla, som behöver bläddra och hitta betrodda data för att skapa analysappar. Dataprodukter som aktiveras på datamarknadsplatsen är synliga för alla användare i din organisation som har standardkonsumentrollen. Konsumenterna kan endast se dataprodukter som har aktiverats.

Konsumentens vy på datamarknadsplatsen

• Som användare med den dedikerade rollen Förvaltare av dataprodukt. Du kommer att kunna klicka på knappen Ändra till förvaltare för att skapa dataprodukter, dokumentera dem och berika dem med certifierade datauppsättningar. Du kan sedan aktivera dem på datamarknadsplatsen. Om du bara vill bläddra bland de tillgängliga dataprodukterna klickar du på knappen Ändra till användare. Förutom de dataprodukter som har aktiverats kan förvaltare av dataprodukter se alla data från hanterade utrymmen som de har tillgång till.

Förvaltarens vy på datamarknadsplatsen

Videosammanfattning

Detta snabbscenario illustrerar de två olika sätten att använda datamarknadsplatsen, beroende på din roll i organisationen.

Här följer mer information om hur du använder dataprodukter och de viktigaste uppgifterna du kan utföra.

Bläddra bland datauppsättningar från katalogen

Använd din katalog för att leta efter betrodda datauppsättningar.

Skapa dataprodukter

Börja skapa dataprodukter och berika dem med datauppsättningar.

Konsumtion på datamarknadsplatsen

Aktivera dataprodukter på datamarknadsplatsen och gör dem tillgängliga för appkonsumtion

Roller och behörigheter för dataprodukter

Kontrollera vilka åtgärder som är tillgängliga beroende på din roll.