Meervoudige verificatie configureren (MFA)

Meervoudige verificatie (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw Qlik Cloud-account, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens wordt verkleind. MFA maakt het aanzienlijk moeilijker voor ongeautoriseerde personen om toegang te krijgen, zelfs als uw wachtwoord is gecompromitteerd, door een extra verificatiestap te vereisen voor de verificatie.

MFA: optioneel of verplicht?

Hoewel MFA wordt aanbevolen, blijft het optioneel wanneer u Qlik Account gebruikt als uw identiteitsprovider (IdP). Als u MFA verplicht wilt stellen, overweeg dan het gebruik van een externe IdP voor meer controle over verificatiemethoden. Raadpleeg de documentatie van de door u gekozen IdP voor meer informatie.

Hoewel MFA niet vereist is voor de serviceaccounteigenaar en tenantbeheerders, raden we sterk aan om het in te schakelen vanwege de gevoelige aard van de informatie waartoe zij toegang hebben.

MFA instellen met Qlik Account

MFA verbetert de beveiliging door een tweede vorm van verificatie te vereisen naast uw gebruikersnaam en wachtwoord. Voor Qlik Account is deze tweede factor is een 6-cijferige code die wordt gegenereerd door een MFA-applicatie op uw smartphone of computer.

Een MFA-applicatie kiezen

Er zijn veel verschillende MFA-apps beschikbaar voor mobiele en desktopapparaten. Enkele populaire opties zijn:

• Mobiel: Google Authenticator, Okta Verify, Authy, LastPass, Microsoft Authenticator.

• Desktop: Google Authenticator, One Login.

InformatieZorg ervoor dat u de MFA-app niet verwijdert nadat u deze hebt ingesteld.

MFA instellen

U kunt MFA op elk moment instellen.

Doe het volgende:

1. Download en installeer een MFA-app naar keuze.
  2. Open uw Qlik Account-profielinstellingen:
    1. Meld u aan bij My Qlik.

2. Klik op het pictogram van uw gebruikersprofiel.
    3. Selecteer Profielinstellingen.
  3. Selecteer Wachtwoord en beveiliging.

4. Onder Meervoudige verificatie klikt u op Instellen.

5. Om door te gaan, moet u zich afmelden en opnieuw aanmelden. Klik op Afmelden.

6. Meld u opnieuw aan. U wordt gevraagd MFA in te stellen.

7. MFA instellen:

1. Open uw MFA-app en scan de QR-code die op het scherm wordt getoond.

MFA-instelscherm.

Instelscherm met QR-code en veld om eenmalige code toe te voegen.

Voor desktopgebruikers: klik op Probleem met scannen? en voer de weergegeven code handmatig in uw MFA-applicatie in.

2. Uw MFA-app genereert een eenmalige code. Voer deze code in op de pagina Instellen en klik op Doorgaan.

8. Kopieer de herstelcode en sla deze veilig op. Deze code is essentieel voor toegang tot uw account als u uw MFA-apparaat verliest.

9. Klik op Doorgaan om de instellingen te voltooien en ga terug naar My Qlik.

De pagina Wachtwoord en beveiliging in My Qlik met de MFA-instelling.

Instelscherm met QR-code en veld om eenmalige code toe te voegen.

MFA is nu ingeschakeld. U moet elke keer dat u inlogt een eenmalige code van uw MFA-app opgeven.

TipWanneer u zich aanmeldt, kunt u de optie Dit apparaat 30 dagen onthouden selecteren. Hiermee kunt u meervoudige verificatie op dit apparaat de komende 30 dagen overslaan, waardoor toekomstige aanmeldingen sneller verlopen. De optie blijft actief zolang u de cookies van uw browser niet wist.

Voorbeeld: MFA configureren met Google Authenticator

Qlik Cloud ondersteunt het instellen van MFA met verschillende verificatie-apps. Dit voorbeeld laat zien hoe u MFA configureert met Google Authenticator op een mobiel apparaat.

MFA instellen met Google Authenticator

Doe het volgende:

1. Download en installeer de Google Authenticator-app vanuit de Play Store (Android) of App Store (iOS).

2. Ga naar uw Qlik Account-profielinstellingen en ga naar Wachtwoord en beveiliging.

3. Klik onder Qlik Account op Instellen.

4. Om door te gaan, moet u zich afmelden en opnieuw aanmelden. Klik op Afmelden.

5. Meld u opnieuw aan. U wordt gevraagd MFA in te stellen.

MFA-instelscherm.

Instelscherm met QR-code en veld om eenmalige code toe te voegen.
  6. Open de Google Authenticator-app op uw mobiele apparaat en tik op het + pictogram om een nieuw account toe te voegen.

7. Selecteer Scan een QR-code.

8. Scan de QR-code die wordt weergegeven op het instelscherm van Qlik Cloud. Hiermee wordt uw Qlik-account toegevoegd aan de app.

9. Er verschijnt een 6-cijferige code voor uw Qlik-account. Voer deze code in op het instelscherm van Qlik Cloud.

10. Kopieer en bewaar de herstelcode die op het scherm wordt getoond.

11. Klik op Doorgaan om de instellingen te voltooien.

Aanmelden met Google Authenticator

Doe het volgende:

1. Meld u aan bij Qlik Cloud door uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

2. Nadat uw gegevens zijn geverifieerd, wordt u gevraagd een eenmalige code in te voeren.

MFA-aanmeldscherm.

Veld op instelscherm om de eenmalige code in te voeren.
  3. Open de Google Authenticator-app op uw mobiele apparaat en zoek het apparaat dat u hebt toegevoegd voor Qlik.

4. Er wordt een 6-cijferige code weergegeven in de app. Voer de code in op het aanmeldscherm van Qlik Cloud.

5. (Optioneel) Selecteer Dit apparaat 30 dagen onthouden om herhaalde MFA-prompts te voorkomen.

6. Klik na het invoeren van de code op Doorgaan om het aanmelden te voltooien.

Uw MFA-herstelcode beheren

Wanneer U MFA instelt, wordt er een herstelcode gegenereerd. Deze code is essentieel om weer toegang te krijgen tot uw account indien u ooit de toegang tot uw MFA-apparaat verliest. Sla deze code veilig op.

Belangrijke punten over uw herstelcode:

• De herstelcode is alleen bedoeld voor eenmalig gebruik. Eenmaal gebruikt, wordt er een nieuwe code gegenereerd.

• Bescherm uw herstelcode met hetzelfde beveiligingsniveau als uw wachtwoord. Overweeg om het op te slaan in een wachtwoordmanager.

Een herstelcode opnieuw genereren

Indien nodig kunt u een nieuwe herstelcode genereren.

Doe het volgende:

1. Open uw Qlik Account-profielinstellingen:
    1. Meld u aan bij My Qlik.

2. Klik op het pictogram van uw gebruikersprofiel.
    3. Selecteer Profielinstellingen.
  2. Selecteer Wachtwoord en beveiliging.

3. Klik onder Accountherstel op Opnieuw genereren.

4. Om door te gaan, moet u zich afmelden en opnieuw aanmelden. Klik op Afmelden.

5. Meld u opnieuw aan met een eenmalige code van uw MFA-app. Klik vervolgens op Doorgaan.

6. Verifieer nogmaals met MFA om een nieuwe code te genereren.

7. Kopieer de nieuwe herstelcode en sla deze veilig op.

8. Klik op Doorgaan om te voltooien.

MFA uitschakelen

Indien nodig kunt u MFA uitschakelen. We raden echter sterk aan om het ingeschakeld te laten voor een betere beveiliging.

Doe het volgende:

1. Open uw Qlik Account-profielinstellingen:
    1. Meld u aan bij My Qlik.

2. Klik op het pictogram van uw gebruikersprofiel.
    3. Selecteer Profielinstellingen.
  2. Selecteer Wachtwoord en beveiliging.

3. Onder Meervoudige verificatie klikt u op Verwijderen.

4. Om door te gaan, moet u zich afmelden en opnieuw aanmelden. Klik op Afmelden en verwijderen

5. Meld u opnieuw aan met een eenmalige code van uw MFA-app.

MFA is nu uitgeschakeld. U kunt dit op elk opnieuw moment instellen.

Problemen met MFA oplossen

Hebt u geen toegang meer tot uw MFA-apparaat?

Als u geen toegang hebt tot uw MFA-applicatie vanwege een verloren apparaat, een ongeldige verificatiecode of omdat u bent overgeschakeld op een nieuwe smartphone, gebruik dan uw MFA-herstelcode om u aan te melden. Na het aanmelden ontvangt u een nieuwe herstelcode. Kopieer en sla deze code veilig op en stel dan opnieuw MFA in voor uw account.

Bent u uw herstelcode kwijt?

Als u uw MFA-herstelcode kwijt bent, neem dan contact op met Qlik Support om de MFA voor uw account opnieuw in te stellen. Nadat uw account opnieuw is ingesteld, meldt u zich aan bij Qlik Cloud om MFA opnieuw in te stellen.

InformatieBewaar uw herstelcode altijd op een veilige locatie om te voorkomen dat u de toegang tot uw account verliest.

Algemene tips

Raadpleeg hier de stappen voor probleemoplossing: Problemen met meervoudige verificatie oplossen