Förutsättningar

I följande avsnitt beskrivs förutsättningarna för att arbeta med SAP ODP-källan koppling.

Innan du kan mellanlagra eller replikera data måste du skapa följande förutsättningar:

• Installera nödvändig SAP Java Connector på Data Movement-gatewayservern

• Bevilja nödvändiga behörigheter på datakällan

• Konfigurera datakällans koppling

ODP API

Slutpunkten för SAP ODP använder ODP API 2.0 som är tillgänglig från följande SAP-basnivåer och uppåt:

• PI_BASIS 730 SP 14 (ingår i SAP NetWeaver 7.30 SP 14)

• PI_BASIS 731 SP 16 (ingår i SAP NetWeaver 7.03 SP 16 och 7.31 SP 16)

• PI_BASIS 740 SP 11 (ingår i SAP NetWeaver 7.40 SP 11)

• SAP_BW 750 SP 0 (inkl. tidigare PI_BASIS-paket)

Anteckning om informationSAP_BASIS och PI_BASIS är ömsesidigt utbytbara. I nyare system är komponentens namn SAP_BASIS.

Mer information finns i SAP Note 1931427.

Mer information om hur extraherare ska släppas så att de blir tillgängliga för ODP API:t finns i SAP Note 2232584.

Inställning av drivrutin

Du kan installera driver med verktyget för installation av drivrutiner (rekommenderas) eller manuellt. Manuell installation ska bara användas om det mot förmodan skulle inträffa ett problem med verktyget för installation av drivrutiner.

Använda verktyget för installation av drivrutiner för att installera drivrutinen

I det här delavsnittet beskrivs hur SAP Java Connector som krävs installeras. Processen innebär att ett skript körs som automatiskt hämtar, installerar och konfigurerar den nödvändiga SAP Java Connector. Du kan också köra skript som uppdaterar och avinstallerar SAP Java Connector efter behov.

Förbereda installationen

• Kontrollera att Python 3.6 eller senare är installerad på Dataflytt-gatewayservern.

Python kommer förinstallerad på de flesta Linuxdistributioner. Du kan kontrollera vilken Pythonversion som är installerad på ditt system genom att köra följande kommando:

python3 --version

• Hämta SAP Java Connector <version> "sapjco<version>.zip" från SAP Support Portal. Du hittar den version som stöds i binary-artifacts i /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/sapodp.yaml. När hämtningen har slutförts kopierar du filen till:

/opt/qlik/gateway/movement/drivers/sapjco

Installera SAP Java Connector

Så här hämtar och installerar du SAP Java Connector:

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Kör följande kommando:

Syntax:

./install sapodp

Om SAP Java Connector inte kan hämtas (på grund av åtkomstbegränsningar eller tekniska problem) visas ett meddelande som beskriver var du kan hämta SAP Java Connector och vart du ska kopiera den på Dataflytt-gatewaydatorn. När du har gjort detta kör du install sapodp-kommandot igen.

I annat fall visas EULA för SAP Java Connector.

5. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  6. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att visa EULA igen.

7. SAP Java Connector kommer att installeras.

8. Vänta tills installationen har slutförts (anges med "Slutförd!") och starta sedan Data Movement gateway-tjänsten:

sudo systemctl start repagent

9. Du kan även bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Uppdatering av SAP Java Connector

Kör uppdateringskommandot om du vill avinstallera tidigare versioner av SAP Java Connector innan du installerar den tillhandahållna SAP Java Connector.

Så här hämtar och uppdaterar du SAP Java Connector:

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Kör följande kommando:

Syntax:

./update sapodp

Om SAP Java Connector inte kan hämtas (på grund av åtkomstbegränsningar eller tekniska problem) visas ett meddelande som beskriver var du kan hämta SAP Java Connector och vart du ska kopiera den på Dataflytt-gatewaydatorn. När du har gjort detta kör du update sapodp-kommandot igen.

I annat fall visas EULA för SAP Java Connector.

5. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  6. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att granska EULA från början.
  7. Den gamla SAP Java Connector avinstalleras och den nya SAP Java Connector installeras.

8. Vänta tills installationen har slutförts (anges med "Slutförd!") och starta sedan Data Movement gateway-tjänsten:

sudo systemctl start repagent

9. Du kan även bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Avinstallera SAP Java Connector

Kör avinstalleringskommandot om du vill avinstallera SAP Java Connector.

Så här avinstallerar du SAP Java Connector:

1. Stoppa alla uppgifter som är konfigurerade för att använda denna koppling.

2. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Kör följande kommando:

-syntax

./uninstall sapodp

SAP Java Connector kommer att avinstalleras.

Installera drivrutinen manuellt

Du bör bara försöka installera driver manuellt om den automatiserade drivrutinsinstallationen inte slutfördes.

Hämta SAP Java Connector 3.x (64-bitars) för Linux från https://support.sap.com/en/product/connectors/jco.html.

Öppna sedan en skalprompt och gör följande:

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Byt arbetskatalog till opt/qlik/gateway/movement/bin och kör följande kommando:

source arep_login.sh

Då ställs installationssökvägen för Dataflytt-gatewaydatorn in.

4. Packa upp filen som du hämtade till en valfri mapp.

Mappen ska innehålla filerna Sapjco3.jar och libsapjco3.so.

5. Kopiera dessa filer till följande plats i installationskatalogen för Data Movement gateway:

<Data Movement gateway_Install_Dir>/endpoint_srv/endpoints/SAP.

6. Starta Data Movement gateway-tjänsten.

sudo systemctl start repagent

7. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Anteckning om information

SAP ODP koppling kan inte väljas förrän biblioteken för Java-kopplingen har installerats och tjänsten Data Movement gateway har startats om.

Stöd för STXL-tabeller

För att exponera tabell-STXL för extrahering med hjälp av SAP ODP-slutpunkten behöver en anpassad extraherare skapas i transaktion RSO2 i SAP GUI. Denna extraktor kan sedan anropas av SAP ODP-slutpunkten.

Konfigurera SLT på SAP

För att kunna replikera data måste du först definiera de parametrar som SAP Landscape Transformation Replication Server ska använda för att replikera data från ett källsystem till ett målsystem. Du anger denna information i en konfiguration. En konfiguration innehåller information om källsystemet, målsystemet och de relevanta kopplingarna.

Du skapar en konfiguration i SAP Landscape Transformation Replication Server-systemet. För att skapa en konfiguration öppnar du SAP LT Replication Server Cockpit (transaktion-LTRC) och väljer Skapa konfiguration.

Att skapa en konfiguration omfattar följande steg:

1. Ange följande information på fliken Ange allmänna data:

• Namn på konfigurationen: Du måste ange ett namn för konfigurationen. Det här namnet används för det schema som skapas automatiskt i målsystemet.

• Beskrivning (valfritt): Du kan även lägga till en beskrivning för IdP-konfigurationen.

2. På fliken Ange källsystem markerar du alternativet RFC-koppling och anger följande information:

• RFC-destination: Ange INGEN.
    • Tillåt flera användningar: Markera det här alternativet.
  3. På fliken Ange målsystem markerar du alternativet Annat och anger följande information:

• Scenario: välj ODP (Operational Data Provisioning) från rullgardinslistan.
    • Köalias: Ange ett namn.
  4. På fliken Ange överföringsinställningar anger du överföringsinställningar som är lämpliga för din miljö. Under Jobbalternativ rekommenderar vi att du anger minst fem dataöverförings-, initialladdnings- och beräkningsjobb.

5. På fliken Granska och skapa granskar du dina inställningar och skapar konfigurationen.

6. Bevilja Behörigheter som krävs.

När du har skapat en konfiguration kan du fortsätta med att konfigurera de relevanta kopplingsinställningarna.