Datamartvyns struktur

I det här avsnittet beskrivs de interna rubrikkolumnerna (identifieras via sina hdr__-prefix) i datamartvyerna. Datapipelines kulminerar ofta i datamarter som denormaliseras till star-scheman. I Fakta anges en praktisk struktur för förbrukning av analytiker med hjälp av dimensionell modellering. Genom att förstå rubrikkolumnernas roll kan du därför generera mer fokuserade rapporter för analys och förbrukning av appar nedströms.

Faktavy

Visa namnformatet: <DATA_ASSET_SCHEMA>.[<PREFIX>]<FACT>

Följande rubrikkolumner läggs till i visningsstrukturen.

Tabellrubrikfält

Kolumn

Typ

Beskrivning

hdr__deleted Boolesk

Anger huruvida posten raderades eller inte från faktatabellen.

hdr_{dimension-name}_key_id int64

Referens till dimensioner av typ 1 och typ 2. Faktavyn kommer att ha en separat kolumn för varje dimension i fakta.

Exempel:

hdr__EMPLOYEES_key_id

Vy för dimension av typ 1

Visa namnformatet: <DATA_ASSET_SCHEMA>.[<PREFIX>]<DIMENSION>

Följande rubrikkolumner läggs till i visningsstrukturen.

Tabellrubrikfält

Kolumn

Typ

Beskrivning

hdr_{dimension-name}_key_id int64

Sekvens ökad per post.

hdr__deleted Boolesk

Anger huruvida posten raderades eller inte från dimensionstabellen.

Vy för dimension av typ 2

Visa namnformatet: <INTERNAL_SCHEMA>.[<PREFIX>]<DIMENSION>

Följande rubrikkolumner läggs till i visningsstrukturen.

Tabellrubrikfält

Kolumn

Typ

Beskrivning

hdr_{dimension-name}_key_id

int64

Sekvens ökad per post.

hdr__from_timestamp tidsmarkör

UTC-starttidsmarkören för denna version av posten. Kolumnen kan exempelvis ange det datum en kund flyttade in på en viss adress.

Med den här kolumnen kan du:

• Analysera data baserat på historisk information: Du kan exempelvis fastställa hur länge en order var i väntande status eller hur länge en ändring av en kunds adress påverkar försäljning jämfört med förra årets data.
  • Analysera data efter datum men med den kunskap du har nu. I motsats till detta kan du använda hdr__was_current_from_timestamp som beskrivs nedan för att analysera data efter ett specifikt datum med enbart den kunskap som du hade då.

För en dimension av typ 2 med denormaliserade element är detta tidsmarkören från den uppdaterade datasatsen i lagrings- eller transformeringsdatatillgången.

hdr__to_timestamp tidsmarkör

UTC-slutvärdet för postversionen. Kolumnen används för att avgränsa intervallet med datum för en given postversion. Kolumnen kan exempelvis ange det datum en kund flyttade ut från en viss adress.

Se även beskrivningen av kolumnen hdr_from_timestamp ovan.

hdr__operation varchar(1)

Fullständig laddning-operationer:

• L: Infogad under fullständig laddning

Operationer för ändringsbearbetning (med ändringstabeller):

• D: Borttagen
  • U: Uppdaterat
  • I – infogat

Åtgärder till följd av jämförelse- och tillämpningsåtgärder:

• d: Borttagen
  • u: Uppdaterat
  • i: Infogat
hdr__was_current_from_timestamp tidsmarkör

Visar UTC-tidsmarkören för när den senaste uppdateringen tillämpades på posten.

Med denna kolumn tillsammans med hdr__was_current_to_timestamp kan du analysera data efter ett specifikt datum med enbart den kunskap som du hade då. Du kanske exempelvis beräknar totalsumman av föregående dags ordrar vid 2:00. 1 december är totalsumman av föregående dags ordrar 1 000 000 USD. Men 2 december infogas en post som anger att en order på totalt 500 000 USD lades den 30 november. Så ordersumman för 30 november var i verkligheten 1 500 000 USD! Men om du genererar en rapport för den totala ordersumman 30 november baserat på vad som fanns 1 december 2:00 blir resultatet fortfarande 1 000 000 USD.

hdr__was_current_to_timestamp tidsmarkör

Den här kolumnen fylls i när en post ersätts av en nyare post. Den visar UTC-tidsmarkören för när posten bearbetades och därför inte längre den senaste posten.

Se även beskrivningen av kolumnen hdr__was_current_from_timestamp ovan.