Voordat u gegevens tijdelijk kunt opslaan of repliceren, moet u zorgen dat er aan de volgende vereisten is voldaan:

• Installeer het vereiste driver op de server van de gateway voor gegevensverplaatsing

• Verleen de vereiste machtigingen voor de gegevensbron

• De gegevensbronconnector configureren

Setup stuurprogramma

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste driver downloadt, installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

De installatie voorbereiden

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

De driver installeren

Ga als volgt te werk om het driverte downloaden en installeren:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install sqlserver

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht install sqlserver nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

5. Het driver wordt geïnstalleerd.

Het driver bijwerken

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te downloaden en bij te werken:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update sqlserver

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht update sqlserver nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  5. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

Het driver verwijderen

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall sqlserver

driver wordt verwijderd.

Het stuurprogramma handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Nadat Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd, downloadt u het msodbcsql<version>.x86_64.rpm stuurprogramma. U vindt een directe downloadlink naar de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/sqlserver.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u de RPM naar de machine met de Gateway voor gegevensverplaatsing.

Open op de Data Movement gateway-server een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

3. De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

4. Installeer het stuurprogramma (RPM).

5. Wijzig de werkmap in <product_dir>/bin.

6. Kopieer de locatie van het stuurprogramma als volgt naar het site_arep_login.sh-bestand:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/" >> site_arep_login.sh

Hiermee wordt het stuurprogramma toevoegd aan 'LD_LIBRARY_PATH' en wordt de locatie van het stuurprogramma bijgewerkt in het site_arep_login.sh -bestand.

7. Bevestig eventueel dat de locatie van het stuurpogramma is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  8. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

10. Voor Data Movement gateway is de volgende ODBC-bibliotheek vereist: msodbcsql-18.1.so.1.1

Gebruik de volgende opdracht om te controleren welke bibliotheekversie momenteel is geïnstalleerd:

ls /opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/

Als de bestaande bibliotheek een ander versienummer heeft (bijvoorbeeld libmsodbcsql-18.0.so.1.1), moet u een symbolische koppeling maken tussen de bestaande bibliotheek en de vereiste bibliotheek.

Gebruik hiervoor de volgende opdrachten:

cd /opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/
    ln -s existing_library_name msodbcsql-18.1.so.1.1

waarbij existing_library_name de naam is van de momenteel geïnstalleerde bibliotheek (bijvoorbeeld libmsodbcsql-18.0.so.1.1).

WaarschuwingAls u een Microsoft Fabric-doel gebruikt en het Microsoft ODBC-stuurprogramma voor de SQL Server-stuurprogramma verwijdert, wordt de verbinding met Microsoft Fabric ook verbroken omdat ze allebei hetzelfde stuurprogramma delen.

Poort

Poort 1434 moet standaard zijn geopend voor uitgaande communicatie op de Data Movement gateway-server. U kunt dit wijzigen in de connectorinstellingen.

Algemene vereisten

• De Microsoft SQL Server-database moet zijn ingeschakeld voor MS-REPLICATION. Ga voor meer informatie naar Microsoft SQL Server voor replication instellen.

• Een Microsoft SQL Server-account met de specifieke toegangsrechten is vereist. Ga voor meer informatie naar Vereiste machtigingen.
  • Microsoft SQL Server als bron moet worden geconfigureerd om een volledige back-up te laten werken met Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing. Ga voor meer informatie naar Back-up en herstel van Microsoft SQL Server voorbereiden.
  • Bij het decomprimeren van een gecomprimeerd back-up transactielogboek, schrijft Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing het gedecomprimeerde logboek naar dezelfde locatie als het gecomprimeerde logboek. De locatie van het gecomprimeerde back-up transactielogboek moet over voldoende ruimte beschikken om ook het gedecomprimeerde logboek te kunnen opslaan.

Databaseselectie

Om een database te selecteren (door in het connectorvenster op Databases laden te klikken), moet de gebruiker die in de connectorinstellingen is gespecificeerd in de masterdatabase worden aangemaakt.