Gegevenspijplijnen exporteren en importeren

U kunt een gegevenspijplijnproject exporteren naar een JSON-bestand dat alles bevat dat nodig is om het gegevensproject te reconstrueren. Het geëxporteerde JSON-bestand kan op dezelfde tenant of een andere tenant worden geïmporteerd. U kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om gegevensprojecten van de ene tenant naar de andere te verplaatsen of om back-ups te maken van gegevensprojecten. U kunt een gegevensproject ook bijwerken via een JSON-exportbestand.

Een gegevensproject exporteren

• Klik op de startpagina van Gegevensintegratie op op het gegevensproject dat u wilt exporteren en selecteer Exporteren.

Het gegevensproject wordt geëxporteerd naar een JSON-bestand met een bestandsnaam die bestaat uit de naam van het gegevensproject, het gegevensplatform en een tijdstempel.

WaarschuwingBewerk het geëxporteerde JSON-bestand niet. Als u dat wel doet, kan dat resulteren in een gegevensprojectbestand dat niet kan worden geïmporteerd.

Een clouddatawarehouse-gegevensproject importeren

InformatieDeze sectie gaat dieper in op het importeren van een gegevensproject met een clouddatawarehouse als gegevensplatform. Voor informatie over het importeren van een gegevensproject met Qlik Cloud (via Amazon S3) als gegevensplatform, raadpleegt u Een gegevensproject importeren met Qlik Cloud als gegevensplatform.

U kunt een geëxporteerd clouddatawarehouse-gegevensproject op dezelfde tenant importeren als waarvandaan het is geëxporteerd, of u kunt het op een andere tenant importeren. Wanneer het gegevensproject is geïmporteerd op een andere tenant dan het oorspronkelijke gegevensproject, dient u nieuwe gegevensverbindingen te definiëren voor het gegevensproject, het tussenopslaggebied en voor alle gegevensbronnen.

U kunt het gegevensplatform dat moet worden gebruikt wijzigen, maar het is niet mogelijk het gegevensplatform te wijzigen van een clouddatawarehouse naar Qlik Cloud.

1. Klik op Nieuwe toevoegen in de startpagina van Gegevensintegratie en selecteer Gegevensproject importeren.

2. Voeg het JSON-bestand van het gegevensproject toe. U kunt het ofwel in het dialoogvenster plakken of bladeren om het bestand te selecteren.

3. Naam

Wijzig de naam van het gegevensproject. De standaardnaam is de oorspronkelijke gegevensprojectnaam die als prefix Imported_ heeft.

4. Ruimte
    Selecteer de ruimte waaraan het gegevensproject moet worden toegevoegd.

5. Beschrijving
    Voeg een beschrijving van het gegevensproject toe of bewerk deze.

6. Gegevensplatform

U kunt het gegevensplatform van het gegevensproject wijzigen.

7. Gegevensverbinding

U kunt de gegevensverbinding naar het gegevensplatform wijzigen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanaf een andere tenant hebt geïmporteerd of als u het gegevensplatform in de vorige stap hebt gewijzigd.

8. Verbinding met tussenopslaggebied

U kunt de verbinding naar het tussenopslaggebied wijzigen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanaf een andere tenant hebt geïmporteerd of in sommige gevallen als u het gegevensplatform in de vorige stap hebt gewijzigd.

InformatieDit is niet vereist als het gegevensplatform Snowflake is.
  9. Geïmporteerde bronverbindingen vervangen
    U kunt de geïmporteerde bronverbindingen vervangen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanuit een andere tenant hebt geïmporteerd.

10. Prefix voor gegevensschema's

U kunt een prefix toevoegen aan de gegevensschema's die in het gegevensproject zijn gemaakt. Dit is handig wanneer het geïmporteerde gegevensproject in hetzelfde clouddatawarehouse staat als het geëxporteerde gegevensproject.

11. Geïmporteerde brondatabases en schema's vervangen

U kunt het bronschema voor het tijdelijk opslaan van taken vervangen evenals de brondatabase en het schema voor geregistreerde gegevens.

Selecteer een taak en vervang de waarden in Nieuw schema en Nieuwe database.

12. Standaard databasenamen

Als het gegevensplatform Snowflake of Microsoft Azure Synapse Analytics is, kunt u de standaarddatabasenamen wijzigen.

13. Standaard warehousenamen

Als het gegevensplatform Snowflake is, kunt u standaardwarehousenamen wijzigen.

14. Als u klaar bent klikt u op Uploaden.

Het gegevensproject wordt toegevoegd aan de startpagina van Gegevensintegratie.

Een gegevensproject importeren met Qlik Cloud als gegevensplatform

U kunt een geëxporteerd Qlik Cloud-gegevensproject (via Amazon S3) op dezelfde tenant importeren als waarvandaan het is geëxporteerd, of u kunt het op een andere tenant importeren. Wanneer de tenant is geïmporteerd op een andere tenant dan het oorspronkelijke gegevensproject, dient u nieuwe gegevensverbindingen te definiëren voor het gegevensproject, het tussenopslaggebied en voor alle gegevensbronnen.

Het is niet mogelijk het gegevensplatform te wijzigen van Qlik Cloud naar een clouddatawarehouse naar zoals Snowflake.

1. Klik op Nieuwe toevoegen in de startpagina van Gegevensintegratie en selecteer Gegevensproject importeren.

2. Voeg het JSON-bestand van het gegevensproject toe. U kunt het ofwel in het dialoogvenster plakken of bladeren om het bestand te selecteren.

3. Naam

Wijzig de naam van het gegevensproject. De standaardnaam is de oorspronkelijke gegevensprojectnaam die als prefix Imported_ heeft.

4. Ruimte
    Selecteer de ruimte waaraan het gegevensproject moet worden toegevoegd.

5. Beschrijving
    Voeg een beschrijving van het gegevensproject toe of bewerk deze.

6. QVD-bestanden opslaan in:

Selecteer waar QVD-bestanden moeten worden gegenereerd.

• Door Qlik beheerde opslag

• Door klant beheerde opslag

Amazon S3-opslag die door u wordt beheerd.

7. Gegevensverbinding

Als u Door klant beheerde opslag hebt geselecteerd, kunt u de gegevensverbinding naar het Amazon S3-opslaggebied wijzigen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanuit een andere tenant hebt geïmporteerd.

8. Verbinding met tussenopslaggebied

U kunt de verbinding naar het Amazon S3-tussenopslaggebied wijzigen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanaf een andere tenant hebt geïmporteerd of in sommige gevallen als u het gegevensplatform in de vorige stap hebt gewijzigd.

9. Geïmporteerde bronverbindingen vervangen
    U kunt de geïmporteerde bronverbindingen vervangen.

Dit is vereist als u een gegevensproject vanuit een andere tenant hebt geïmporteerd.

10. Als u klaar bent klikt u op Uploaden.

Het gegevensproject wordt toegevoegd aan de startpagina van Gegevensintegratie.

Een gegevensproject bijwerken

U kunt een project bijwerken via een JSON-exportbestand. Hiermee worden alle taken in de gegevenspijplijn vervangen, maar verbindingen en instellingen worden niet vervangen. Gegevenstaken die niet zijn opgenomen in het geïmporteerde gegevensproject worden verwijderd.

U kunt bijvoorbeeld een gegevensproject importeren dat is geëxporteerd vanuit de ruimte voor ontwikkelingsgegevens naar een gegevensproject in de ruimte voor productiegegevens om het project voor productiegegevens bij te werken.

Voordat u start met het bijwerken van het gegevensproject:

• Als u een back-up wilt maken van het gegevensproject voordat u gaat bijwerken, klikt u op en vervolgens op Exporteren om het gegevensproject te exporteren.

• U moet alle taken stoppen die worden verwijderd uit de gegevenspijplijn voordat u het gegevensproject gaat bijwerken.

• Als het gegevensproject SaaS-applicatieverbindingen gebruikt die nog niet bestaan, moet u de verbindingen maken en metagegevens genereren voordat u start met de import.

• Controleer of het geïmporteerde gegevensproject hetzelfde cloudgegevensplatform, zoals Snowflake, gebruikt.

Ga als volgt te werk om een gegevensproject bij te werken:

1. Open het gegevensproject dat u wilt bijwerken.

2. Klik op en klik vervolgens op Importeren.

3. Selecteer of sleep het JSON-bestand dat u wilt importeren.

4. Maak de vereiste wijzigingen voor het koppelen van verbindingen die afwijken tussen het gegevensproject en het geïmporteerde gegevensproject.

Het geïmporteerde gegevensproject kan bijvoorbeeld gebruikmaken van een bronverbinding met de naam SQL1, terwijl dit gegevensproject een vergelijkbare verbinding met de naam SQL2 gebruikt. In dit geval koppelt u de geïmporteerde verbinding aan SQL2 in Geïmporteerde bronverbindingen vervangen.

InformatieBij het selecteren van een verbinding die u wilt koppelen, kunt u wel een nieuwe databaseverbinding maken, maar niet een SaaS-applicatieverbinding.

Klik op Importeren als u klaar bent.

Het gegevensproject wordt nu bijgewerkt op basis van het geïmporteerde JSON-bestand. U moet gegevenstaken valideren en synchroniseren die door de import zijn bijgewerkt.