Waardemeters van abonnement

Qlik Cloud-abonnementen op basis van capaciteit hebben het volume Gegevens voor analyse of Verplaatste gegevens als de primaire waardemeter. Voor Qlik Cloud Analyse Standaard is de waardemeter het aantal Volledige gebruikers.

De tabel toont de primaire waardemeters voor elk van de abonnementsopties.

Waardemeters van abonnement
Abonnementsoptie Waardemeter
Qlik Cloud Enterprise Gegevens voor analyse en Verplaatste gegevens
Qlik Cloud Gegevensintegratie Standaard en Premium Gegevens verplaatst
Qlik Cloud Analyse Premium Gegevens voor analyse
Qlik Cloud Analyse Standaard Volledige gebruikers

Beheerders kunnen het verbruik van Gegevens voor analyse, Verplaatste gegevens, Volledige gebruikers en andere bronnen bewaken in de Beheerconsole en de app Rapportage gegevenscapaciteit. Ga voor meer informatie naar Resourceverbruik monitoren en Gebruik bewaken met gedetailleerde verbruiksrapporten. De eigenaar van het serviceaccount van het Qlik Cloud-abonnement kan het verbruik monitoren en abonnementsgegevens bekijken in My Qlik Portal.

Gegevens voor analyse

De hoeveelheid gegevens voor analyse wordt berekend voor Qlik Cloud Analyse. Uw maandelijke piekverbruik wordt berekend aan de hand van uw aangeschafte capaciteit. De meeteenheid Gegevens voor analyse is het totaal van alle gegevens geladen in en aanwezig in Qlik Cloud, zoals hieronder aangegeven.

De volgende gegevens zijn opgenomen in de meeteenheid:

• Gegevens geladen in Qlik Cloud vanuit externe bronnen. Voor herladingen wordt de gegevenstelling verhoogd door nieuwe incrementele gegevens. Als de herlading minder gegevens heeft, neemt de gegevenstelling af.

• Gegevensbestanden geüpload naar of gemaakt in Qlik Cloud. De bestandsgrootte wordt geteld. Als u gegevensbestanden kopieert binnen Qlik Cloud, worden de nieuwe gegevensbestanden opgenomen in de telling.

De meeteenheid Gegevens geanalyseerd wordt berekend als:

• De hoeveelheid externe gegevens die is opgenomen in Qlik Cloud via een Qlik Sense-app.

• De resulterende QVD-bestandsgrootte van externe gegevens die worden geladen in Qlik Cloud via Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing.

• De bestandsgrootte voor gegevensbestanden die zijn geüpload naar Qlik Cloud.

• De piekherlaadgrootte van apps die zijn geüpload naar Qlik Cloud.

Gegevens die in meerdere tenants worden geladen, worden meerdere keren geteld, terwijl gegevens die één keer worden geladen en in meerdere apps worden gebruikt, slechts één keer worden geteld.

Abonneren op de capaciteit Gegevens voor analyse

U abonneert zich op gegevenspakketten gebaseerd op uw vereisten voor Gegevens voor analyse. Naast de gegevenspakketten bevat elk recht Volledige gebruiker een bepaalde capaciteit van Gegevens voor analyse. Deze gegevens zijn beperkt tot de persoonlijke ruimte van de gebruiker en worden niet meegerekend bij het totaal van Gegevens voor analyse. Als de gebruiker de gegevens echter naar een gedeelde ruimte verplaatst om met andere gebruikers samen te werken, worden deze wel meegerekend.

Let op: Qlik Cloud Analyse Standaard heeft een vaste gegevenscapaciteit. Voor deze versie sluit u een abonnement af op basis van het aantal Volledige gebruikers.

Gegevens verplaatsen naar Qlik Cloud

Uw opties voor het verplaatsen van gegevens zijn onder andere:

• Rechtstreekse gegevensverbindingen van Qlik Sense

• Qlik Gegevensgateway - Directe toegang

• Gegevensverplaaatsing naar Qlik Cloud met Qlik Cloud Gegevensintegratie

U kunt gegevens verplaatsen naar Qlik Cloud vanuit elke bron met de Premium- en Enterprise-versies van Qlik Cloud Analyse. Met Qlik Cloud Analyse Standaard kunt u gegevens verplaatsen van elke bron behalve SAP, mainframe en verouderde bronnen.

De hoeveelheid gegevens voor analyse berekenen en beheren

Als u begrijpt hoe gegevens voor analyse worden berekend, kan dit u helpen om het beste gebruik te maken van uw capaciteit voor gegevensanalyse in Qlik Cloud. In deze sectie kijken we uitgebreid hoe maandelijkse piek, gegevensladingen, app-ladingen en het maken van gegevens wordt berekend. Daarnaast behandelen we de aanbevolen procedures voor gegevensbeheer.

Maandelijkse piek

De dagelijkse piek vertegenwoordigt de totale hoeveelheid gegevens voor analyse van een bepaalde dag. De maximale dagelijkse piek voor de maand is uw maandelijkse piek, die wordt gemeten aan de hand van uw aangeschafte capaciteit voor gegevensanalyse.

De dagelijkse piek wordt berekend als de som van alle bestandsgrootten voor indelingen zoals QVD-, CSV- of tekstbestanden plus het maximumaantal bytes dat wordt opgenomen door externe bronnen voor app-ladingen op die dag.

Laten we kijken naar het volgende voorbeeld:

Het dagelijkse gegevensverbruik varieert gedurende een maand. Op dag 1 bereikt het een piek van 3 GB, terwijl het 6 GB is op dag 2, enzovoort tot aan het einde van de maand. Het hoogste dagelijkse gebruik, geregistreerd op dag 2, was 6 GB. Dit resulteert in een maandelijkse piek van 6 GB. Op dagen waar er geen app-ladingen waren, zoals op dag 3 in ons voorbeeld, wordt verder gegaan met de waarde van de vorige dag.

De maandelijkse piek is 6 GB, die is geregistreerd op dag 2.

De tabel toont hoe bestanden en app-ladingen bijdragen aan de dagelijkse piek.

Gegevens laden in Qlik Cloud

Gegevens van externe bronnen die zijn geladen in Qlik Cloud worden meegeteld voor de dagelijkse piek. Als u gegevens laadt naar een tenant, worden deze één keer geteld en kunnen ze meerdere keren worden geanalyseerd en gebruikt. Gegevens die naar meerdere tenants worden geladen, worden meerdere keren geteld.

Gegevens die bijdragen aan de dagelijkse piek, worden als volgt berekend:

• Gegevens op basis van bestanden die worden geladen via een Qlik Sense-app worden berekend op basis van de bestandsgrootte.

• App-ladingen met query's of connectoren worden geteld als het maximumaantal bytes dat van de gegevensbron wordt opgenomen. Als er meerdere ladingen op dezelfde dag plaatsvinden, wordt de grootste app meegeteld voor de dagelijkse piek. Als een app bijvoorbeeld op een dag wordt geladen met respectievelijk 0,75 GB, 1,25 GB en 1 GB, wordt de waarde 1,25 GB voor die dag gebruikt.

• Gegevens die via Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing zijn geladen naar Qlik Cloud worden gemeten op basis van de grootte van het resulterende QVD-bestand.

• Apps die zijn geüpload of geladen via bestandsimport, in de hub of met behulp van qlik-cli, worden berekend aan de hand van de piekherlaadgrootte van de app.

• Geüploadde QVD-bestanden worden berekend op basis van hun bestandsgrootte.

Gegevens kunnen op verschillende manieren in Qlik Cloud worden geladen: via apps, gegevensverplaatsing of imports via de hub of qlik-cli.

Illustratie van verschillende methoden voor het laden van gegevens in Qlik Cloud.

In de volgende situaties zijn gegevens niet opgenomen in de berekening van de dagelijkse piek:

• Gegevens die zijn geladen naar een persoonlijke ruimte van een gebruiker worden niet meegeteld, zolang deze zijn beperkt tot deze ruimte. Als de gebruiker de gegevens naar een gedeelde ruimte verplaatst om met andere gebruikers samen te werken, worden deze wel meegerekend.

• Als een lading mislukt, worden de opgenomen bytes niet meegeteld. Resulterende QVD-bestanden worden echter wel meegerekend.

• Als u een app laadt met gegevens die al aanwezig zijn in Qlik Cloud, wordt de gegevenslading niet meegerekend. Gekopieerde of binair geladen apps (gegevens laden van een andere Qlik Sense-app) hebben bijvoorbeeld geen invloed op de dagelijkse piek, mits ze niet vanuit een externe bron zijn geladen.

App-ladingen van interne bronnen hebben geen invloed op de dagelijkse piek.

Illustratie van app-ladingen die niet worden meegeteld voor de dagelijkse piek.

Bytes berekenen die zijn opgenomen voor app-ladingen

Het volgende geldt als u een Qlik Sense-app van een externe bron laadt:

• U kunt een app meerdere keren laden vanuit dezelfde brongegevensverzameling zonder dat dit invloed heeft op de dagelijkse piek, zolang het gegevensvolume hetzelfde blijft.

• Als de grootte van de brongegevensverzameling toeneemt, heeft dit invloed op de dagelijkse piek. Elke extra GB gegevens die wordt toegevoegd aan de gegevensverzameling draagt een gelijkwaardige hoeveelheid bij aan de gegevens die tijdens de lading worden opgenomen.

• Omgekeerd, als de grootte van de brongegevensverzameling afneemt, is deze afname ook terug te zien in de dagelijkse piek. Als de grootte van de brongegevensverzameling met 0,25 GB afneemt, neemt de laadgrootte ook met 0,25 GB af. Als er eerder die dag een lading van 1 GB heeft plaatsgevonden, is de dagelijkse piek voor die dag 1 GB. De afname is alleen terug te zien in de dagelijkse piek voor de volgende dag.

• Wijzigingen in de inhoud van de brongegevensverzameling, zonder dat daarbij de grootte van de verzameling wijzigt, hebben geen invloed op de dagelijkse piek. Alleen het gegevensvolume is van invloed op de dagelijkse piek.

Bytes berekenen als de grootte of inhoud van de brongegevensverzameling is gewijzigd.

Illustratie van app-ladingen van gegevensverzamelingen van verschillende omvang.
  • Als u binnen een afzonderlijk load-script meerdere malen een query uitvoert voor dezelfde gegevensverzameling, worden al deze query's afzonderlijk geteld en hun gegevensvolumes opgeteld. Als u bijvoorbeeld een load-script hebt dat drie query's van elk 1 GB van dezelfde gegevensverzameling bevat, worden deze drie query's afzonderlijk geteld. Dit betekent dat de totale hoeveelheid gegevens die wordt meegeteld voor uw dagelijkse piek 3 GB bedraagt.

• Als u een app laadt en vervolgens de tabel verwijdert, heeft dit geen invloed op de dagelijkse piek. De dagelijkse piek is namelijk gebaseerd op de maximale grootte van de app-lading van die dag.

• Wanneer u een app laadt en op dezelfde dag weer verwijdert, draagt dit nog steeds bij voor de dagelijkse piek van die dag. Dit zorgt wel voor een afname van de dagelijkse piek van de volgende dag als de app niet langer bestaat.

Bytes berekenen die zijn opgenomen voor verschillende laadscenario's van apps.

Illustratie van verschillende laadscenario's van apps.

Gegevens berekenen die met behulp van Qlik Cloud Gegevensintegratie in QVD-bestanden zijn geladen.

Het volgende geldt als u gegevens van een externe bron laadt in een QVD-bestand met behulp van Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing:

• U kunt een gegevensverzameling meerdere keren uploaden, importeren of genereren zonder dat dit invloed heeft op de dagelijkse piek, zolang het gegevensvolume hetzelfde blijft.

• Als de grootte van de brongegevensverzameling toeneemt, heeft dit invloed op de dagelijkse piek. Elke extra GB aan gegevens die wordt toegevoegd aan de gegevensverzameling draagt een gelijkwaardige hoeveelheid gegevens bij aan de grootte van het resulterende QVD-bestand.

• Omgekeerd, als de grootte van de brongegevensverzameling afneemt, is deze afname ook terug te zien in de dagelijkse piek. Als de grootte van de brongegevensverzameling met 0,25 GB afneemt, neemt de laadgrootte van het resulterende QVD-bestand ook met 0,25 GB af.

• Wijzigingen in de inhoud van de brongegevensverzameling, zonder dat daarbij de grootte van de verzameling wijzigt, hebben geen invloed op de dagelijkse piek. Alleen het gegevensvolume is van invloed op de dagelijkse piek.

De grootte van een QVD-bestand berekenen als de grootte of inhoud van de brongegevensverzameling is gewijzigd.

Illustratie van QVD-ladingen van gegevensverzamelingen van verschillende omvang.

Apps laden van externe en interne bronnen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe het laden van gegevens in apps van invloed is op de dagelijkse piek, afhankelijk van de gegevensbron. Laten we kijken naar de volgende scenario's waarbij gegevens vanuit verschillende bronnen worden geladen.

• Een app wordt geladen vanuit een externe bron

Als u gegevens laadt vanuit een externe bron naar een app, telt dit als opgenomen bytes. Bij een lading van 10 GB, neemt de dagelijkse piek toe met 10 GB.

• Een app is geladen vanuit een QVD in Qlik Cloud

Gegevens laden naar een app vanuit een QVD-bestand dat zich in Qlik Cloud bevindt, wordt niet meegerekend voor de dagelijkse piek. Als 10 GB aan gegevens vanuit de QVD in een app wordt geladen, worden er geen gegevens meegeteld omdat er geen externe gegevens worden opgenomen. De bijdrage aan de dagelijkse piek is 0 GB.

• Een nieuw QVD-bestand is gegenereerd vanuit een QVD in Qlik Cloud

Gegevens die zijn geladen in een QVD-generatorapp van een QVD op basis van Qlik Cloud worden niet meegerekend voor de dagelijkse piek. Het resulterende QVD-bestand dat is gegenereerd door de app wordt wel meegerekend. Als bijvoorbeeld een QVD-bestand van 10 GB wordt getransformeerd in een nieuwe QVD van 5 GB, dan is de bijdrage aan de dagelijkse piek de som van de twee bestanden, namelijk 15 GB. Er worden geen externe gegevens opgenomen en daarom wordt de lading van de QVD-generatorapp (een speciale app die een gegevensmodel en een QVD genereert) niet meegeteld.

• Een app wordt geladen vanuit zowel externe als interne bronnen

Als een app 10 GB laadt van een externe bron en 5 GB van een QVD binnen Qlik Cloud, neemt de dagelijkse piek toe met 10 GB, omdat alleen de gegevens die zijn geladen van de externe bron worden meegerekend.

Het totaal van gegevensbestanden wordt berekend plus gegevens die zijn opgenomen door het laden van interne en externe bronnen.

Illustratie van voorbeelden voor het berekenen van de totale hoeveelheid geladen gegevens.

Gegevens maken in Qlik Cloud

Wanneer u nieuwe gegevens maakt in Qlik Cloud, door het kopiëren van gegevensbestanden of door ze af te leiden door bestaande onbewerkte gegevens te combineren en verwerken, tellen ze mee voor de dagelijkse piek. Gegevens worden berekend als de totale omvang van de bestanden die zijn gegenereerd tijdens het maken van de gegevens. De gemaakte gegevens worden slechts één keer meegeteld, ongeacht hoeveel apps de gegevens gebruiken.

Bekijk de volgende voorbeelden van het maken van gegevens:

• Door het maken van een QVD-bestand van 1 GB met de STORE-opdracht wordt 1 GB toegevoegd aan de dagelijkse piek.

• Door het kopiëren van een QVD-bestand van 1 GB wordt 1 GB toegevoegd aan de dagelijkse piek, omdat beide kopieën meetellen voor het totaal.

• Door het maken van een QVD-bestand van 0,5 GB via een transformatie wordt 0,5 GB toegevoegd aan de dagelijkse piek. Alleen het resulterende QVD-bestand wordt meegeteld; de QVD-generatorapp wordt niet meegeteld, omdat deze gegevens laadt die al aanwezig zijn in Qlik Cloud.

Gegevensbestanden berekenen die zijn gemaakt in Qlik Cloud.

Illustratie van voorbeelden voor het berekenen van de totale hoeveelheid gemaakte gegevens.

Aanbevolen procedures voor het beheren van gegevens

Goed gegevensbeheer verbetert de prestaties en zorgt dat u alles kunt halen uit uw capaciteit voor gegevensanalyse. In deze sectie wordt u getoond hoe u in Qlik Cloud efficiënt kunt omgaan met gegevens.

• QVD-bestanden maken voor hergebruik van gegevens

Overweeg om QVD-bestanden te maken voor gegevens die in meerdere Qlik Sense-apps worden gebruikt. Met QVD-bestanden kunt u gegevens eenmalig laden en in meerdere apps opnieuw gebruiken zonder dat dit wordt meegerekend voor de dagelijkse piek. Hierdoor kan de opname van gegevens en de opslagkosten aanzienlijk worden verlaagd.

Als u bijvoorbeeld 10 GB aan externe gegevens laadt en een QVD-bestand van 5 GB maakt, wordt er 15 GB meegeteld voor de dagelijkse piek. Door dezelfde gegevens direct in twee apps te laden, resulteert dit in 20 GB.

Een QVD maken en hieruit apps laden is efficiënter dan externe gegevens direct in meerdere apps laden.

Illustratie die de totale hoeveelheid gegevens toont als u QVD gebruikt voor het laden van apps en voor het direct laden in apps.

Over het algemeen is het maken van QVD-bestanden voor hergebruik van gegevens in Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing efficiënter dan gegevens direct via apps laden.

• Efficiënte laadmethoden voor gegevens gebruiken

Maak slim gebruik van SQL-pushdowntransformaties om gegevensladingen te optimaliseren. Bij deze methode worden gegevenstransformaties en bewerkingen direct naar de gegevensbron verzonden. Door gegevens in de bron te filteren en transformeren, verlaagt u de hoeveelheid gegevens die worden verzonden en verbetert zo de laadefficiëntie.

In deze pushdown-query bijvoorbeeld wordt de WHERE-clause direct voor de brongegevens verwerkt. Alleen de subset van gegevens die aan specifieke criteria voldoen worden verzonden, waardoor de hoeveelheid gegevens afneemt die in het geheugen wordt geladen.

Select * from my-external-database-table where my_column = 10

Houd er rekening mee dat bij het laden van QVD-bestanden, de WHERE-clausule wordt verwerkt nadat het bestand vanuit de bron is gelezen en dat het volledige bestand wordt meegerekend.

• On-demand apps gebruiken voor grote gegevensverzamelingen

On-demand apps (ODAG) zijn handig om te gebruiken met grote gegevensverzamelingen. Met ODAG kunt u geaggregeerde gegevens laden voor de bovenliggende app en alleen indien nodig meer gedetailleerde gegevens ophalen. Gebruikers zien samengevoegde weergaven van opgeslagen big data in. Ook kunnen ze relevante subsets van de gegevens identificeren en laden voor een gedetailleerde analyse. Ga voor meer informatie naar On-demand-apps.

• Omgaan met grote gegevensverzamelingen via Direct Query en dynamische weergaven

Voor grote gegevensverzamelingen kunt u overwegen om Direct Query en dynamische weergaven te gebruiken. Met deze functies kunt u query's uitvoeren en relevante subsets van grote gegevensverzamelingen bekijken zonder dat u alle gegevens in het geheugen moet importeren of laden. Er bestaan enkele beperkingen in vergelijking tot apps in het geheugen, maar het is een efficiënte manier om te werken met zeer grote gegevensverzamelingen. Ga voor meer informatie naar Direct Query-apps en Gegevens beheren met dynamische weergaven.

• Schoon niet-gebruikte apps en gegevensbestanden regelmatig op

Identificeer en verwijder niet-gebruikte apps en gegevensbestanden regelmatig om het resourcegebruik te optimaliseren en de algemene prestaties van de site te verbeteren. De volgende staps kunnen helpen bij het opschonen:

Gegevens verplaatst

De meeteenheid Gegevens verplaatst is de som van alle gegevens die zijn verplaatst naar een doel. U kunt gegevens naar alle typen doelen verplaatsen. Het type bron vanwaaruit u gegevens kunt verplaatsen, is afhankelijk van uw abonnement. Qlik Cloud Gegevensintegratie Premium en Enterprise ondersteunen alle bronnen, maar de Standard-versie biedt geen ondersteuning voor SAP- en mainframe-bronnen. Er is geen limiet aan het aantal doelen of bronnen.

De hoeveelheid verplaatste gegevens wordt gemeten vanaf het begin van de maand. Er wordt gemeten vanaf het moment dat de gegevens op het doel worden opgeslagen. Dit betekent dat dezelfde gegevens die op twee verschillende doelen worden gerepliceerd, twee keer worden meegerekend. De eerste volledige lading van nieuwe tabellen of bestanden is gratis en wordt niet meegerekend.

De hoeveelheid verplaatste gegevens wordt berekend als het aantal rijen in de gegevensverzameling, vermenigvuldigd met de geschatte rijgrootte. De geschatte rijgrootte wordt berekend als de totale grootte van alle kolommen in een rij, op basis van het gegevenstype per kolom. Voor meer informatie over hoe de interne vertegenwoordiging van de gegevenstypen is toegewezen aan uw doelschema, leest u Verbinding maken met cloudgegevensplatforms in uw gegevensprojecten en gaat u naar de sectie Gegevenstypen in het onderwerp over uw cloudgegevensplatform.

Informatie

Het aantal rijen dat wordt gebruikt in de berekening van de hoeveelheid verplaatste gegevens, kan enigszins afwijken van de verwachte waarde. Deze kleine verschillen zijn te verwachten en worden veroorzaakt door technische artefacten die niet kunnen worden geregeld door Qlik.

Als u bijvoorbeeld een grote tabel laadt, kan de database dezelfde rij twee keer sturen (phantom-lezingen) of een rij tellen als een herlading en als een rijwijziging. Er kunnen ook verschillen optreden in het aantal wijzigingen wanneer een wijziging een triggeruitvoering veroorzaakt. Dit leidt tot meer onverwachte wijzigingen en het aantal wijzigingen wordt gelezen uit een transactielogboek of een wijzigingsbron.

De berekening van de hoeveelheid verplaatste gegevens wordt gebaseerd op de opgeslagen gegevensverzameling zoals deze in Qlik Cloud staat. Er wordt rekening gehouden met wijzigingen in deze gegevensverzameling, zoals het toevoegen van nieuwe kolommen. Als u probeert de berekening van de hoeveelheid verplaatste kolommen te herproduceren, dient u te controleren of u de juiste gegevenstypen gebruikt zoals deze in Qlik Cloud staan, en niet de bron, omdat dit laatste invloed heeft op de kolomgrootte in de berekening. Als u bijvoorbeeld varchar(20) gebruikt in plaats van varchar(10), wordt de kolombijdrage aan de geschatte rijgrootte verdubbeld.

De volgende tabel vermeldt de grootte van elk gegevenstype. De functie min() die wordt gebruikt voor bytes, string en wstring retourneert de kleinste van de twee waarden, ofwel length/2 ofwel 200.

Formaten voor Qlik Cloud-gegevenstypen
Gegevenstype Grootte (in bytes)
Niet-gespecificeerd 1
BOOLEAN 1
BYTES(length) min(length/2, 200)
Date 4
TIME 4
DATETIME 8
INT1 1
INT2 2
INT4 4
INT8 8
REAL4 2
REAL8 4
UINT1 1
UINT2 2
UINT4 4
UINT8 8
NUMERIC 2
STRING(length) min(length/2, 200)
WSTRING(length) min(length/2, 200)
BLOB 200
CLOB 200
NCLOB 200

Voorbeeld: Hoeveelheid verplaatste gegevens berekenen

In dit voorbeeld hebben we een gegevensverzameling voor productcategorieën. De gegevensverzameling bevat 100 rijen en de volgende kolommen:

Kolomnaam Gegevenstype
CategoryID INT4
CategoryName WSTRING(15)
Beschrijving NCLOB
Picture BLOB

Er is een vaste grootte per gegevenstype:

Gegevenstype Grootte (in bytes)
INT4 4
WSTRING(15) min(15/2, 200) = 7,5
NCLOB 200
BLOB 200

We kunnen nu de geschatte rijgrootte berekenen als de som van de kolomgrootten: 4 + 7,5 + 200 + 200 = 411,5 bytes. Als dit wordt vermenigvuldigd met 100 rijen, levert dit een totaal gegevensvolume van 41.150 bytes op.

Volledige gebruikers

Als een Volledige gebruiker kunt inhoud weergeven, bewerken en maken in apps, diagrammen en apps exporteren, werken met gegevensintegratie, automatiseringen, machine learning en verschillende andere taken uitvoeren, mits uw gebruikersmachtigingen en ruimtemachtigingen dit toestaan.

Ga voor meer informatie naar Gebruikersrechten beheren.

Basisgebruikers

Naast het recht Volledige gebruiker is er ook een type gratis gebruiker genaamd Basic-gebruiker. Dit is beschikbaar met Qlik Cloud Analyse Premium- en Qlik Cloud Enterprise-abonnementen.

Het recht Basic User is bedoeld voor beperkte scenario's voor alleen-lezen. Basic Users kunnen geen apps en andere bedrijfsmiddelen maken of bewerken of werken met Gegevensintegratie. Een Basic User kan alleen de ruimterol Heeft beperkte weergave hebben in beheerde ruimten. Hiermee kan de gebruiker inhoud van de app bekijken en opmerkingen en privébladwijzers maken. Ze kunnen afbeeldingen en gegevens downloaden van apps als dit is toegestaan in de standaard gebruikersinstellingen (zie Rollen en machtigingen voor gebruikers en beheerders). U kunt Basic Users upgraden naar Full Users door aanvullende rollen toe te wijzen.

Ga voor meer informatie naar Gebruikersrechten beheren.