Gebruikersrechten beheren

Tenantbeheerders beheren toegangsrechten van gebruikers door rollen toe te wijzen. Op basis van deze toegangsrechten krijgt de gebruiker automatisch een gebruikersrecht toegewezen. Tenantbeheerders kunnen gebruikersrechten handmatig wijzigen via de Beheerconsole.

InformatieDit onderwerp is van toepassing op de Standard-, Premium- en Enterprise-edities van Qlik Cloud Analyse en Qlik Cloud Gegevensintegratie. Lees Gebruikers beheren - Gebruikersgebaseerde abonnementen als u een Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Sense Business of Qlik Cloud Government-abonnement hebt.

Wat zijn gebruikersrechten

De Volledige gebruikersrechten is van toepassing op alle gebruiksscenario's in Qlik Cloud en de gebruikers kunnen alles doen wat is toegestaan door hun machtigingen, zoals gedeelde ruimten maken, werkbladen of apps maken, bewerken en publiceren of werken met Gegevensintegratie. De gebruikers kunnen alle ruimterollen en gebruikersrollen aannemen in de tenant, evenals beheerdersrollen.

De Basic-gebruikers zijn gratis en hebben beperkte toegang. Als een Basic-gebruiker kunt u alleen de ruimterol Heeft beperkte weergave hebben in beheerde ruimten. Hiermee kunt u inhoud van de app bekijken en opmerkingen en privébladwijzers maken. U kunt geen wijzigingen aanbrengen aan apps, maar u kunt afbeeldingen en gegevens van apps downloaden als dit is toegestaan in de standaard gebruikersinstellingen (zie Rollen en machtigingen voor gebruikers en beheerders). Als u meer wilt doen in Qlik Cloud, kan een beheerder aanvullende machtigingen toewijzen. Basic Users zijn beschikbaar met Analyse Premium- en Qlik Cloud Enterprise-abonnementen.

Het aantal gebruikersrechten is gebaseerd op uw Qlik Cloud-abonnement. U kunt het aantal beschikbare en gebruikte gebruikersrechten bijhouden op de startpagina van Beheerconsole. Ga voor meer informatie naar Resourceverbruik monitoren.

Automatische toewijzing van gebruikersrechten

Tenantbeheerders beheren toegangsrechten van gebruikers door rollen toe te wijzen. Op basis van deze toegangsrechten krijgt de gebruiker automatisch het juiste gebruikersrecht toegewezen.

Wanneer een gebruiker inlogt bij Qlik Cloud, worden de toegangsrechten van een Basic user gevalideerd volgens de volgende criteria:

• Als de gebruiker de rol Heeft beperkte weergave heeft in beheerde ruimten, krijgt de gebruiker het recht Basic User toegewezen.

• Als de gebruiker machtigingen heeft hoger dan wat is opgenomen in de rol Heeft beperkte weergave, krijgt de gebruiker het recht Full User toegewezen.

Let op: als u een Basic user aanvullende machtigingen wilt geven, zoals toegang tot een app in een gedeelde ruimte of meer dan alleen weergavemachtigingen, wordt deze automatisch geüpgraded naar een Full user. U kunt deze toewijzing overschrijven indien nodig en het gebruikersrecht handmatig wijzigen. Met het downgraden van een Full user naar een Basic user wordt het toegangsbeheer van de gebruiker echter niet automatisch gewijzigd. Als u wilt bekijken waarom een gebruikers is gepromoveerd tot Full user, kunt u de toegangsrechten van de gebruiker bekijken in de kolom Rechten onder Gebruikers > Alle gebruikers. Verwijder deze machtigingen om te voorkomen dat de gebruiker weer wordt geüpgraded naar Full user bij de volgende keer inloggen.

Gebruikersrecht handmatig wijzigen

Tenantbeheerders kunnen het gebruikersrecht voor een gebruiker wijzigen. Let op: als u een recht verwijdert, heeft dat geen invloed op rollen of machtigingen. Controleer met welke toegangsrechten de gebruiker is gepromoveerd en verwijder ze om te voorkomen dat een gebruiker nogmaals het recht Full user toegewezen krijgt bij inloggen.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers > Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Klik op Rechten wijzigen.
  4. Schakel het selectievakje voor rechten in of uit en klik vervolgens op Opslaan.

Toegangsrechten controleren

Tenantbeheerders kunnen onderzoeken welke toegangsrechten ervoor zorgen dat een specifieke gebruiker het recht Full user toegewezen krijgt.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers > Alle gebruikers.

2. Beweeg in de kolom Recht over Informatie.

Een knopinfo toont informatie over de rollen die de gebruiker hebben gepromoveerd naar Full user.

Knopinfo met toegangsrechten

Knopinfo voor kolom Recht

Gebruikers met de status Aangevraagd beheren

Het aantal gebruikersrechten is gebaseerd op uw Qlik Cloud-abonnement. Beheerders kunnen het aantal beschikbare en gebruikte gebruikersrechten bijhouden op de startpagina van Beheerconsole. Als u volledige gebruikers toevoegt aan de tenant als er geen volledige-gebruikersrechten beschikbaar zijn, krijgen de gebruikers de status Aangevraagd. Met deze status hebben ze geen toegang tot de app en kunnen ze geen apps openen. De gebruikers die een recht aanvragen worden weergegeven in de Beheerconsole onder Gebruikers > Alle gebruikers.

Gebruikers behouden de status Aangevraagd totdat u meer gebruikersrechten toevoegt of toegang van andere gebruikers verwijdert zodat er rechten vrijkomen. Er worden worden automatisch volledige-gebruikersrechten toegewezen aan gebruikers die een recht aanvragen zodra er meer rechten beschikbaar zijn. Neem contact op met Qlik Sales om extra volledige-gebruikersrechten aan te schaffen.

Volledige gebruikers worden op basis van een uitnodiging toegevoegd aan een tenant. U kunt ook basisgebruikers promoveren tot volledige gebruikers door ze ruimterollen of beveiligingsrollen toe te wijzen. Als het limiet voor gebruikersrechten is bereikt, ziet u een waarschuwing als u leden toevoegt aan een ruimte. Hierdoor kunnen gebruikers de status Aangevraagd toegewezen krijgen. Als u wilt bekijken waarom een gebruiker is gepromoveerd tot volledige gebruiker, kunt u de toegangsrechten van de gebruiker bekijken in de kolom Rechten onder Gebruikers > Alle gebruikers.

Om rechten vrij te maken en toegang van andere gebruikers te verwijderen, kunt u volledige-gebruikersrechten verwijderen, de gebruiker uitschakelen of de gebruiker verwijderen.

Doe het volgende:

1. Ga in de Beheerconsole naar Gebruikers > Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Als u een gebruikersrecht wilt verwijderen, klikt u op Rechten wijzigen, schakelt u het selectievakje Volledige gebruiker uit en klikt u vervolgens op Opslaan.
  4. Als u een gebruiker wilt uitschakelen of verwijderen, klikt u op Meer, selecteert u Uitschakelen of Verwijderen en bevestigt u de actie.