Gebruikersrechten beheren

Tenantbeheerders beheren de toegangsrechten van tenantgebruikers door rollen toe te wijzen. Op basis van deze toegangsrechten krijgt de gebruiker automatisch een gebruikersrecht toegewezen. Tenantbeheerders kunnen gebruikersrechten handmatig beheren via het Beheer-activiteitencentrum. Anonieme gebruikers hebben toegang tot openbaar gedeelde inhoud zonder dat ze gebruikersrechten nodig hebben of lid hoeven te zijn van de tenant.

Informatie

Dit onderwerp is van toepassing op Qlik Anonieme toegang-abonnementen. Zie voor overige Qlik Cloud-abonnementen:

Terminologie op deze pagina

De volgende terminologie wordt gebruikt in inhoud over anonieme toegang:

• Anonieme gebruikers: gebruikers die anoniem toegang hebben tot de inhoud van de app, via anonieme toegangskoppelingen tot een app of door ingesloten analyses anoniem te gebruiken. Deze gebruikers zijn geen lid van de Qlik Cloud-tenant en hebben ook geen Qlik-accounts nodig.

• Tenantgebruikers: gebruikers die lid zijn van de tenant, die de tenant beheren en analyses ontwikkelen voor gebruik door anonieme gebruikers. Tenantgebruikers zijn gebruikers met Full User-rechten of specifieke beheerdersrechten in de tenant.

Wat zijn gebruikersrechten

In Qlik Anonieme toegang wordt Full User-recht toegewezen aan gebruikers die volledige toegang hebben tot het gebruik van Qlik Cloud-mogelijkheden. Dit zijn tenantgebruikers, die apps en ruimten kunnen maken en kunnen werken met Gegevensintegratie. Gebruikers met Full User-recht kunnen alle ruimterollen en gebruikersrollen aannemen in de tenant, evenals beheerdersrollen.

Voor anonieme toegang zijn Full Users meestal degenen die analytische inhoud maken en ontwikkelen die anoniem wordt gedeeld. Aan anonieme gebruikers worden geen gebruikersrechten toegewezen omdat ze geen lid zijn van de tenant.

In Qlik Anonieme toegang kan een tenantgebruiker Full User-recht of geen rechten hebben.

Gebruik van gebruikersrechten bijhouden

Het aantal gebruikersrechten is gebaseerd op uw Qlik Cloud-abonnement. Beheerders kunnen het aantal beschikbare en gebruikte gebruikersrechten bijhouden op de startpagina van het Beheer-activiteitencentrum. Ga voor meer informatie naar Resourceverbruik monitoren. De eigenaar van het serviceaccount van het Qlik Cloud-abonnement kan abonnementsgegevens bekijken in My Qlik Portal.

Capaciteit van anonieme toegang

Anonieme toegang is niet gerelateerd aan het gebruik van gebruikersrechten. In het Beheer-activiteitencentrum kunnen beheerders de aangeschafte hoeveelheden capaciteit voor anonieme toegang in de tenant bekijken. Ga voor meer informatie naar Capaciteiten van anonieme toegang.

Automatische toewijzing van gebruikersrechten

Tenantbeheerders beheren toegangsrechten van gebruikers door rollen toe te wijzen. Op basis van deze toegangsrechten krijgt de tenantgebruiker automatisch een gebruikersrecht toegewezen.

Gebruikersrecht handmatig wijzigen

InformatieVolgens de Qlik® Klantovereenkomst bent u niet gemachtigd om gebruikersrechten opnieuw toe te wijzen of om gebruikers hun rechten te laten delen om zo uw aangeschafte hoeveelheid te overschrijden.

Tenantbeheerders kunnen gebruikersrechten handmatig beheren via het Beheer-activiteitencentrum.

Let op: als u een recht verwijdert, heeft dat geen invloed op rollen of machtigingen. Om te voorkomen dat een actieve gebruiker bij aanmelding opnieuw een Full User-recht krijg toegewezen, moet u toegangsrechten verwijderen die de gebruiker naar Full User promoveren of u moet de gebruiker uitschakelen.

Het verwijderen van het recht van een gebruiker heeft geen invloed op de bronnen waarvan de gebruiker eigenaar is.

Doe het volgende:

1. In het Beheer-activiteitencentrum gaat u naar Gebruikers > Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Klik op Rechten wijzigen.
  4. Schakel het selectievakje voor rechten in of uit en klik vervolgens op Opslaan.

Toegangsrechten controleren

Tenantbeheerders kunnen onderzoeken welke toegangsrechten ervoor zorgen dat een specifieke gebruiker het recht Full user toegewezen krijgt.

Doe het volgende:

1. In het Beheer-activiteitencentrum gaat u naar Gebruikers > Alle gebruikers.

2. Beweeg in de kolom Recht over Informatie.

Een knopinfo toont informatie over de rollen die de gebruiker hebben gepromoveerd naar Full user.

Knopinfo met toegangsrechten

Knopinfo voor kolom Recht

Gebruikers met de status Aangevraagd voor Qlik Anonieme toegang-abonnementen

Het aantal gebruikersrechten is gebaseerd op uw Qlik Cloud-abonnement. Beheerders kunnen het aantal beschikbare en gebruikte gebruikersrechten bijhouden op de startpagina van het Beheer-activiteitencentrum. Als u Full Users toevoegt aan de tenant als er geen Full User-rechten beschikbaar zijn, krijgen de gebruikers de status Aangevraagd. Met deze status hebben ze geen toegang tot de activiteitencentra en kunnen ze geen apps openen. De gebruikers die een recht aanvragen worden weergegeven in het Beheer-activiteitencentrum onder Gebruikers > Alle gebruikers.

Gebruikers behouden de status Aangevraagd totdat u meer gebruikersrechten toevoegt of toegang van andere gebruikers verwijdert zodat er rechten vrijkomen. Er worden worden automatisch volledige-gebruikersrechten toegewezen aan gebruikers die een recht aanvragen zodra er meer rechten beschikbaar zijn. Neem contact op met Qlik Sales om extra volledige-gebruikersrechten aan te schaffen.

Full Users worden op basis van een uitnodiging toegevoegd aan een tenant. Als het limiet voor gebruikersrechten is bereikt, ziet u een waarschuwing als u leden toevoegt aan een ruimte. Hierdoor kunnen gebruikers de status Aangevraagd toegewezen krijgen. Als u wilt bekijken waarom een gebruiker is gepromoveerd tot volledige gebruiker, kunt u de toegangsrechten van de gebruiker bekijken in de kolom Rechten onder Gebruikers > Alle gebruikers.

Om rechten vrij te maken en toegang van andere gebruikers te verwijderen, kunt u Full User-rechten verwijderen, de gebruiker uitschakelen of de gebruiker verwijderen.

Doe het volgende:

1. In het Beheer-activiteitencentrum gaat u naar Gebruikers > Alle gebruikers.
  2. Selecteer één of meer gebruikers in de lijst.

3. Als u een gebruikersrecht wilt verwijderen, klikt u op Rechten wijzigen, schakelt u het selectievakje Volledige gebruiker uit en klikt u vervolgens op Opslaan.
  4. Als u een gebruiker wilt uitschakelen of verwijderen, klikt u op Meer, selecteert u Uitschakelen of Verwijderen en bevestigt u de actie.